tisdag 21 december 2010

Trött på idioter

Ibland blir jag trött på alla idioter som inte tänker längre än vad näsan räcker.

Ett exempel är alla de som kommenterar artikeln Könskvotera legolådorna, som tar upp att lego har färre och färre kvinnliga figurer och mer och mer manliga.

Ett antal kommentarer under artikeln, och som är länkade från den till andra bloggar, går ut på att pojkar ska få vara pojkar och flickor ska få vara flickor och få leka med vad de helst vill.

Ja just det, det håller jag med om. Till skillnad från dem så inser jag en sak. Att de som vill leka tvärtemot med vad de erbjuds, och bryter den hårda normen över vad pojkar och flickor alltid förväntas göra, plötsligt får det mycket svårare.

Lego har verkligen halkat ner i könsdiket och det motsvarar inte alls den faktiska verkligheten längre.

Dessutom har lego gått från en sympatisk produkt, där barn får vara kreativa själva, till en produkt som i allt för hög utsträckning är färdigbyggd.

Det är lika bra vid dödar så mycket kreativt tänkande hos barn som det är möjligt. Och gud nåde om de skulle vilja göra något annat med sin lektid och kreativa tänkande än vad människor som inte kan tänka längre än näsan tycker att de ska få en möjlighet att göra...

Det verkar vara oerhört svårt att inse för många människor, men könsrollerna förändras med tiden. Ett exempel, som nämns i en av de länkade artiklarna ovan, är att det är fler kvinnor än män som utbildar sig till läkare. Det samma vet jag gäller präster och jag har något vagt minne om att samma skifte är på väg att hända med ingenjörer och andra tidigare självklart manliga utbildning- och yrkesval.

Det stora problemet borde vara varför pojkarna, som generalisering, verkar halka efter. Men det undrar ingen, för det är viktigare att fösa in alla pojkar och flickor i könsroller de kanske inte ens vill ha.

Mer media dn exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Borde inte det faktum att pendeln svänger i ett antal klassiskt mansdominerade yrken TROTS att Lego haft den utveckling de haft vara åtminstone ett indicium för att orsakssambandet (om det överhuvudtaget finns något sådant) mellan de leksaker man haft tillgång till som barn och de val man gör som vuxen inte är så enkelt som en del teoretiker vill få det till.

    Lång och krånglig mening, jag vet. Kunde liksom inte få ur mig den på något annat sätt :)

    SvaraRadera
  2. Jag förstår vad du menar och du kan ha rätt, men frågan är hur det sett ut med ännu bättre förutsättningar? Jag tror inte att enbart Lego i sig ger så stora problem, men man ser samma fenomen hos många företag som gör leksaker.

    SvaraRadera