lördag 19 februari 2011

Håll stenen rullande

I det, så här långt, sista inlägget om Egypten, från i måndags skrev jag om hur jag önskade att stenen skulle fortsätta rulla.

Och det har det verkligen gjort sen dess, med rörelse, revolution och våld i LibyenJordan, Bahrain och många fler länder, med sedvanliga nedstängningar av internet.

Jag är inte mycket för att militärt stödja, som i Afghanistan, eller kriga mot någon annat än som rent försvar. Men utöver humanitärt så vore det mycket önskvärt att se till att västvärldens länders företag inte får möjlighet att exportera teknik som ger dem möjlighet att övervaka exempelvis internet.

Varför inte istället göra som diverse radio- och tv-sändningar över gränsen in till östblocket förr, men med internet, att ge åtminstone så långt det är möjligt att få in möjligheten att använda mobilt internet över ländernas gränser?

Något behövs definitivt göras, inte bara för att stoppa regimernas våld och försök att stoppa människors frihetssträvan, utan också för att ge en möjlighet att kommunikationerna ska fungera så att man kan samlas för att protestera och för att man mer ska få veta vad för motdrag som regimen gör.

Det behövs också betydligt fler kontroller över var diktatorernas pengar tar vägen och en förändrad banksekretess, så att det inte finns möjlighet att gömma undan pengar, oavsett om det är västliga skattesmitare eller diktatorer som bokstavligt talat rymmer med statskassan.

De händelserna borde inspirera även i Sverige, där Rädslans kultur breder ut sig, där meddelarfrihet i alla typer av företag borde vara lika självklart som yttrandefrihet ska vara i alla länder.

Samtidigt så är det naturligtvis tveksamt vad vår regering kan bidra i de här sammanhangen, med tanke på deras vurm för FRA-lagen som mycket väl kan bli en exportvara till valfri diktatur.

Egypten är på väg, som Flamman skriver, mot Den sanna revolutionen. Jag hoppas så att resten av länderna som är i gungning nu kan följa efter!

Men tystnaden från EU är monumental..

Precis när jag ska skicka det här inlägget så ser jag att Bahrains armé drar sig tillbaka. Hoppas det är för gott och för att det faktiskt finns en vilja till diskussion för en demokratisk framtid!

Media svd svd svd svd svd svd svd  dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn gp gp gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag dag ab ab ab ab hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

16 kommentarer:

 1. JA!

  Vi får se till att stödja dem
  så mycket som är möjligt!
  Hela Världen gungar just nu det är bra det.
  Jag bara undrar när vi här hemma ska sätta stenen i rullning, för det behövs lite revolution här också ;-)

  Längesen!
  Du hänger i :-) Gott se!

  Bloggandet och Livet tog lite andra vägar här.

  Mvh Sarasvati

  SvaraRadera
 2. Hoppas du kommer tillbaka igen! :) Kul att se dig här!

  SvaraRadera
 3. Helt enkelt för mycket religion och för lite sunt förnuft i dessa länder. Vi kommer att förtryckas även här tack vare förra sosseregeringen.

  SvaraRadera
 4. "Men tystnaden från EU är monumental.."

  Det skulle nog kännas ganska dumt att högljutt ta ställning om det slutar med att regimerna slår ner upproren eller om de störtas och ersätts med nya iran-stater. Vi kan inte räkna med att Tunisien, Egypten och de andra utvecklas till sekulära demokratier. Nordafrika är inte östeuropa.

  SvaraRadera
 5. Kalle - Du inser inte att det finns tillräckligt många som inte bryr sig om religionen och väljer att revoltera även mot de religiösa?

  Olle - Varför är det dumt? Det finns ingen anledning att låta bli, inte minst för att det är välkänt att väst är, eller borde vara, för demokrati överallt.

  Huruvida de vill eller inte vill ha sekulära demokratier är ju e g deras ensak, men demokrati verkar de ju vilja ha, inte sant?

  SvaraRadera
 6. Om några hundra år kommer det att bli lugnare i dom här regionerna. Islam har fortfarande för mycket fäste i folk för att det sunda förnuftet ska få plats fullt ut. Islam är en några hundra år yngre religion än kristendomen och när kristendomen var lika gammal som islam är nu höll vi på ungefär likadant. Det är extremt naivt och dumdristigt att tro att vi i väst sitter med någon kur mot det här, vare sej vi tittar på invandrad befolkning i vårat eget land eller i deras hemländer. Förresten, jag vill ta tillbaka orden "naivt" och "dumdristigt", det är snarare rasisitiskt att tro att väst kommer att kunna sekularisera bort islam till den nivå kristendomen är på här. Då tror man nämligen att man är i någon mening högre stående än anhängare av islam. Det här måste mogna fram och det tar tid, vill vi att Sverige ska gå samma väg som oroligheterna i mellanöstern ska vi fortsätta med den invandringspolitik vi för nu eller rent av öka takten en aning. Då är det bara några decennier kvar till vi har det första inbördeskriget i Sverige på flera hundra år.

  SvaraRadera
 7. "Varför inte istället göra som diverse radio- och tv-sändningar över gränsen in till östblocket förr, men med internet, att ge åtminstone så långt det är möjligt att få in möjligheten att använda mobilt internet över ländernas gränser?"

  Bra idé. USA diskuterar just nu om man ska skjuta upp satelliter som ska förse Iran med internet oavsett om regimen där vill det eller inte. Vore mycket trevligt om man utvidgade detta initiativ till även andra länder i mellanöstern.

  //Apan

  SvaraRadera
 8. Det visste jag inte att de diskuterade! Har du en länk på det? Hoppas verkligen att de gör det med andra länder och inte bara väljer länder som de tycker hotar Israel mer än andra...

  SvaraRadera
 9. Ovan var till Apan

  Kalle - Jag är inte så säker på att det finns så få människor som är mer sekulariserade än extremisterna. Det gäller bara att de är starka också.

  Resten av inlägget har du betydligt högre risk att förtjäna den där foliehatten du nyss pratade om på annat ställe...

  Ingen vettig människa tror på allvar att det ska bli inbördeskrig i Sverige i vår livstid...

  SvaraRadera
 10. Ja du Jerker, det beror väl på vad man menar med inbördeskrig. Titta på Paris förorter till exempel eller Rosengård i Malmö. Än så länge är det för få för att kunna starta ett regelrätt inbördeskrig men det håller ju ni politiskt korrekta nyttiga idioter på att förändra. Det var ingen "vettig" människa som trodde på en självmordbombare i Sthlm city mitt under julrushen heller mer än vi som är lite mer sansade som inte har tvångstankar kring att tänka politiskt korrekt hela tiden. Sverige kommer definitivt att få uppleva ett inbördeskrig under vår livstid. I vart fall om det får fortsätta som det gör idag. På ett visst kattforum påtalade jag redan då, för flera år sedan, att vi kommer att ha självmordsbombare i Sverige inom en snar framtid. Jag fick dumstruten på mej då. Det enda sättet att slippa inbördeskrig om samma politik som råder nu får råda under en tid framöver är ett totalt hukande inför islam. Men något sånt är förmodligen helt okej för dej.

  SvaraRadera
 11. Du vet ingenting om inbördeskrig om du tror att det är inbördeskrig.

  SvaraRadera
 12. Jag vet inte om du är trögfattad eller om du bara spelar trögfattad för att trötta ut dina meningsmotståndare. Läser du min kommentar igen så skriver jag att det finns för få individer än så länge men att det är på väg att förändras. Titta på i princip samtliga islamska länder, det är oroligheter, inbördes väpnade konflikter grupper emellan. Så kommer vi ha i Sverige med inom en överskådlig framtid. Vi kommer ha olika islamska falanger som stirder mot varandra och vi kommer ha grupper som strider mot övriga samhället, i är i princip redan där när man kikar på lokala nivåer.

  SvaraRadera
 13. Ifall det är obekant för bloggarna kan jag upplysa om att riktade kristna radio- och tevesändningar pågått i decennier till dessa länder, där det varit omöjligt att evangelisera.

  Har själv deltagit i uppbyggnader av ett antal kanaler och sett den enorma respónsen från arabländerna och Nordafrika. Där har vi lärt dem hur man blir kristen och hur man stiftar fred med andra människor, sammanfört araber och judar etc. Och samtidigt har vi satsat på socialt arbete.

  Och vi som jobbat med detta har därför sagt till varandra att det dröjer inte länge förrän mellanöstern och NA vänt islam ryggen.

  Men profana media har inte varit intresserade av vad som pågått, de bryr sig ju aldrig om kristen verksamhet, så för dem kommer detta som nu händer som en överraskning....

  Samtidigt får man vara beredd på en reaktion. Det är inte säkert att det blir fred, det kan lika gärna bli krig, islamisterna kommer att försöka ta makten, som i Iran.

  SvaraRadera
 14. Kalle - Ja du säger det och det sa nazisterna också. Det går inte att räkna som du och de gör och gjorde...

  Lelle - Det visste jag inte. Hur har man gjort de utsändningarna och hur lätt har de varit att ta upp för befolkningen?

  SvaraRadera
 15. Hur ska man räkna då menar du? Vad tror du sker om en minoritet ökar i antal som just den här minoriteten gör? Kommer dom gå upp i rök allteftersom dom kommer hit? Eller är du en sån rasist att du tror att "den överlägsna vita mannen i västs kultur" kommer att besinna och integrera de som kommer hit helt på något magiskt vis? Hur ska man räkna, upplys mej!

  SvaraRadera
 16. Historiskt sett så anpassar sig nativiteten till det land man befinner sig i. Jag kan inte komma på ett enda undantag från den regeln. Kan du?

  SvaraRadera