fredag 18 februari 2011

Utbildning och kompetens prioriteras inte


Jag skrev för några dagar sen om Ett värre genusexperiment sker dagligen, om att män får fördelar framför kvinnor och män i många yrken. 


En bekräftelse på det hittar jag i Kompetens inte viktigast när sportchef utses, utan istället är det den som Det går att konstatera att inte ens när det i princip bara är svenska män, som är potentiella att anställa som sportchefer i diverse större fotbolls- och hockeyklubbar, verkar vara så att det är den som är mest lämpad som får jobbet.Varför sitter Håkan Mild i IFK Göteborg och Håkan Loob i Färjestad på sina chefsstolar? Finns det strategi bakom eller är de bara namn, frågade sig eleverna.
De valde att kartlägga hur rekryteringsprocessen går till och besökte sju elitklubbar, två i elitserien och en i allsvenskan i ishockey samt två i allsvenskan och två i superettan i fotboll.
Resultatet av studien var inte oväntad. En av sju sportchefer i klubbarna hade en akademisk utbildning.
– De viktigaste kvalifikationerna för jobbet var ekonomin ansåg fem intervjuade, men ändå hade bara en sportchef ekonomisk utbildning. Det tyder på en dubbelmoral. Klubbledarna ansåg den idrottsliga erfarenheten som tyngst med tanke på att sportchefen ska vara klubbens ansikte utåt, berättade Christian och Johan.
Studien fann att det fanns ingen strategi bakom rekryteringsprocessen. Det handlar om speciella fall för jämnan vid anställningarna.


Hur blir det då när det är ett jobb där det finns fler kvinnor och/eller invandrare? Det lär inte vara någon risk att kompetensen är det enda som gäller den gången heller, när man så tydligt väljer bort människor med utbildning i de här fallen.

Media expInga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar