måndag 14 februari 2011

Må stenen fortsätta rulla

Jag skrev igår om hycklarna kring diktaturerna och inser att jag glömde bort att nämna staten Israel, som ofta påstås vara "mellanösterns enda demokrati".

Jag vet inte om det är det epitetet som gör att de är Chockade över Obamas svek mot Mubarak, när han efter, som bekant, allt för lång väntan uttalar sig positivt om att Egyptens diktatur är i gungning.

Uppenbart är att de inte vill ha en demokratisering av fler länder, för normalt sett är inte en demokrati något att frukta.

Naturligtvis kan jag förstå att de hellre ha kvar en diktator som de vet vad de har, istället för ytterligare ett land som kan kritisera dem, men att gå så långt att man väljer att föredra en diktatur är knappast värdigt något som ska vara en demokrati.

Behovet av uppror finns överallt i arabvärlden och en demokratisering i fler länder där skulle definitivt ge hopp för framtiden.

En skam för USA och EU, inklusive Sverige finns och bör finnas ett bra tag att bära, precis som Skånska Dagbladet och Norra Skånes gemensamma ledartext konstaterar i Svagt EU inför egyptenrevolten:

De ansvariga ministrarna i EU, Carl Bildt och hans kollegor, har inte haft någon lätt uppgift i att kanalisera unionens alla motstridiga och korsbefruktade viljor. Men givet EU:s värnande av demokratiska rättigheter får inte utrikespolitiken svaja så betänkligt som den gjort i fallen Tunisien och Egypten.
Det är inte förvånande att demonstranterna på Kairos gator uttryckte att de kände sig motarbetade – inte hjälpta – av EU och USA i att få till stånd flerpartisystem, fria val och fria medier.
Dessa ideal, som bär upp demokratiska samhällen, är alltför viktiga för att åsidosättas i något sorts realpolitiskt maktspel. När Mubarak nu avgått måste någon medlemsstat, gärna Sverige, ta bladet från munnen och kräva ett förtydligande av EU:s utrikessamordning. Helst innan nästa uppror briserar – i Jemen, Jordanien eller kanske Marocko.
Det är annat än moderaten Gunnar Hökmarks brist på självkritik...

Jag hoppas dock att de skärper till sig när diktaturerna fortsätter falla och att de i betydligt högre grad ger dem sitt stöd för en demokratisering.

Media svd svd svd svd svd svd svd svd nsk svd svd hd hd hd dag dag dag dn gp gp gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Hej,
  Israel inte bara påstås vara, utan *är* Mellanösterns enda fungerande demokrati! Än så länge i alla fall, för nu verkar det hända saker. Och nu har Egyptens nya ledning har bekräftat att fredsavtalet med Israel fortfarande är giltigt, glädjande nog.
  Men det behövs många böner för en fortsatt fredlig utveckling :)
  /Karin

  SvaraRadera
 2. Som sagt så tycker jag det är en illa fungerande demokrati på många sätt, inte minst för att de reagerade som de gjorde på USA:s omvändning för demokrati och mot diktatorn.

  Bönerna lär behövas!

  SvaraRadera
 3. Hellre en ofullkomlig demokrati än ett fulländat tyranni.

  /Karin

  SvaraRadera