fredag 4 februari 2011

Pengar finns - men inte viljan

Anna Franssons debattartikel, Sjukvården stänger inte klockan 17.00!, som främst berör landstinget, tar upp det faktum att arbetsgivarna förväntar sig att de anställda ska kunna jobba dygnets alla timmar.

Socialdemokraterna driver frågan om ökad möjlighet till barnomsorg på obekväm arbetstid där även nattomsorg ska erbjudas. Vi är övertygade om att behovet finns och kommer att växa framöver. Ansvaret för barnomsorg ligger på kommunen. Tyvärr får vårt förslag inget gehör av borgerliga kommunpolitiker. I stället är budskapet från det moderata kommunalrådet att ”ensamstående småbarnsföräldrar ska inte jobba nattetid”. Ordföranden för Skol- och Barn-omsorgsnämnden i Växjö, Patrik Svensson (FP) var i höstas till och med beredd att politiskt utöva påtryckningar på privata och offentliga arbetsgivare att erbjuda dagarbete och helst avskaffa nattarbete för småbarnsföräldrar.
Som landstingspolitiker och ansvarig för en verksamhet där en stor andel av våra medarbetare just jobbar kvällar och nätter anser jag att möjlighet och rättighet till barnomsorg på obekväm arbetstid borde vara en självklarhet.
Givetvis måste man kunna kombinera arbetsliv med familjeliv även om man är ensamstående, utan att behöva förlita sig på bekanta eller släktingar för att klara vardagen. Politikens uppgift måste vara att ge förutsättningar och möjligheter att klara både förvärvsarbete och småbarn. Det är en arbetslinje värd namnet!
Även jag ställer mig bakom hennes debattartikel, att det är självklart att en kommun ska ha barnomsorg som är på de tider man förväntas jobba. Det gäller inte bara landstinget, som även jag är aktiv inom, utan även ett antal andra tjänster inom både kommun och privata arbetsgivare.

Läser man på annat håll i dagens Smålandsposten så kan jag konstatera att det finns gott om pengar i Växjö för att finansiera det hela, med tanke på att man verkar tycka att man har råd med skattesänkningar.

Min egen kommun är en lågskattekommun och även där finns uppenbarligen pengar över.

Det lustiga är att även allianspartierna, som är emot det hela, borde kunna uppskatta det hela. Det blir fler människor som kan sköta sina jobb utan problem, vilket jag tycker borde gå hand i hand med deras satsningar på att så många som möjligt ska jobba.

Och då har jag ändå inte räknat in de extra tjänster som uppstår inom de nattöppna barnomsorgsavdelningarna...

Uppdaterat Bo Frank, kommunalråd i Växjö, ger svar på tal i Ska kommunen sköta allt? Om samhället inte ska sköta om nattöppen barnomsorg så är det läge att han påverkar sina vänner i regeringen så att de inför lagar som gör att arbetsgivarnas förväntningar på anställda ligger i nivå med vad han tycker att kommunen ska sköta om till medborgarnas omsorg. Pengar finns som sagt...

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Det är så bakvänt att dom helt plötsligt säger att folk inte ska jobba natt om dom har småbarn... i alla andra sammanhang säger Alliansen att man ska ta dom jobb som finns, inte vara petig och sitta arbetslös och vänta på att det perfekta jobbet dyker upp. Så jag får det inte att gå ihop?

    SvaraRadera
  2. Det är helt omöjligt att få att gå ihop!

    SvaraRadera