måndag 18 januari 2010

Det är ju så det är...

Det anses tydligen uppseendeväckande nog att göra en artikel och rubrik av att tusen söker jobb som p-vakt i Malmö.

När jag bodde i Malmö så sökte jag jobb i hamnen för att köra av importerade Toyotabilar (har jag för mig det var) när alla skandinaviska Toyota skulle lastas av i hamnen i Malmö inte allt för långt ifrån där jag bodde då.

Det var 1 800 sökande. Ett tusen åttahundra. Lite drygt. Och så säger folk att arbetslösa inte söker några jobb. Jag hade dessutom vissa meriter för jobbet, men jag blev självfallet inte ens kallad till intervju ens. Även om jag haft de bästa meriterna i världen så är oddsen goda att man försvinner i mängden.

Till ett jobb i lilla Klippan (visserligen bara 5 mil norr om Helsingborg) på DHL:s lager så var det 800 sökanden. Där hade jag inte, vad jag minns, några direkta meriter att hänvisa till. så där var utgången mer självklar.

Att folk inte söker jobb då eller nu stämmer inte och många är beredda på att flytta på sig om det behövs.

Men nästa gång någon hävdar att arbetslösa är lata och inte tar var som helst, så tryck ner 1 800 sökande i halsen på dem. Om det inte räcker med de tusen i Malmö som söker till ett så utsatt jobb som p-vakt.

Jag läser att det inte är så lätt för de som har arbeten heller, när en bloggande MacDonaldsanställd fick sparken.

Nu vet jag inget om exakt vad hon sagt, men generellt sett så tycker jag självfallet att man ska vara försiktig med att skriva ut för mycket om namngivna, eller lätt identifierbara personer, som är kränkande.

Men nog fan måste man få vara kritisk mot sin arbetsgivare? Jag menar vem har en perfekt arbetsgivare? Lojalitetsplikten i all ära, men någonstans borde även yttrandefriheten vara viktig.

Det märkliga är att den anställde inte kunnat sparkas om hon valt att berätta vad hon nu gjorde för en tidning, utan det hade snarare blivit problem för företaget om de försökt efterforska vad hon sagt, eller inte sagt. Någonstans tycks den nya tidens media vara lite i otakt med dagens...

Vad värre är att driftschefen på ett hånfullt sätt skriver om den sparkade på sin facebooksida, utan att få sparken.

Självfallet så måste alla anställda behandlas likadant, och det är svårt att se att så  har gjorts här.

Mer media dn ab ab ab ab sds

2 kommentarer:

  1. När maken sökte sitt jobb som tågvärd på SL så var det åttahundra sökande till tjugo jobb om jag minns rätt... det tyckte VI var mycket. Men det är klart att det är värre tryck ute i landet där arbetslösheten är högre än i Stockholm.

    SvaraRadera
  2. Det låter ändå oerhört mycket i just Stockholm där det finns jobb.

    SvaraRadera