torsdag 22 juli 2010

Ett förslag som kanske kan blir bra

Det kommer fram förslag om att göra tre terminer för högskolestuderande, istället för att ha ett relativt långt sommarlov som det är nu, och har varit sen lång tid tillbaka.

Krantz, som är högskoleminister, hävdar också att han vill ge bonus vid examen och ett studiemedelssystem som ger "peng per poäng".

Bonus vid examen låter lite övermaga, för vem låter bli att slutföra sina studier av anledningar som låter sig övertygas att stanna kvar på grund av en ekonomisk bonus? Det låter som något som fördyrar för staten, alternativt stjäl pengar för de som får anstränga sig mer för att klara sig.

Studiemedel efter hur många poäng man tar har den risken att man skapar sämre ekonomi för de som har det svårare med studierna så att de ger upp lättare om inte ens ekonomin går ihop. Dessutom lär det vara de som har det svårast att ta sig tid att jobba vid sidan om för att få ekonomin att gå ihop.

Egentligen är det den gruppen, som inte klarar av att både studera och jobba samtidigt, som får det svårast om de inte har möjlighet att jobba över sommaren när de är lediga, för att ordna till sin ekonomi.

Jag kan ändå inte ställa mig helt emot förslaget, men det vore skönt att se förslag som riktade sig mot de som är på marginalen att klara studier och ekonomi, så att de faktiskt klarar sig. Ett förslag mot ett höjt studiebidrag/lån hade varit mer verksamt.

De som har lättare för att studera lär alltid klara sin ekonomi med extrajobb, och att göra det på kortare tid.

Det jag hoppas kommer nu är reaktioner från studentorganisationerna som kan se problemen bättre med det här förslaget bättre än vad Krantz kan.

Det enda som saknas nu är att Jan Björklund kommer ryandes om att det som löser alla problem är mer betyg från förskoleåren så att ingen sover sig genom universitetsutbildningarna...

Precis som DN skriver om forskare så är det som behövs långsiktig trygghet, oavsett ålder på de studerande och oavsett vad tryggheten består av, vilket naturligtvis är olika beroende på vilken typ av studier eller forskning vi talar om.

Mer media svd gp gp gp skd dn ab hd hd hd exp exp sds smp skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar