tisdag 20 juli 2010

Ingen brist på vad som kan privatiseras...

Jag ongjorde mig lite över allt som kan privatiseras, och riskerna med det, i Sverige tidigare idag.

Fast det kunde vara värre, som i USA där den amerikanska staten gjort sig beroende av privata aktörer inom underrättelsetjänsten och själva staten mister kontrollen. Rubriken Ett okontrollerbart monster tycks definitivt stämma, vilket ger en stat i staten.

Jag skrev ju om skurkstater och mänskliga rättigheter tidigare, och trots att jag inte är särskilt amerikavänlig så brukar jag anse det landet vara en demokrati, om än med ett antal stora brister.

Att skapa en stat i staten, som dessutom ägs av företag med ekonomiska intressen, försvagar definitivt demokratin eftersom de misstag de gör är mycket svårare för staten att ta ansvar för.

Frågan är hur mycket lättare det skulle kunna bli för en CIA-chef eller till och med president att skylla ifrån sig vid misstag från underrättelsetjänsten och få sitta kvar på sin post, istället för att avgå som brukligt är?

Till det kan man naturligtvis lägga att den med ekonomiska intressen kan välja någon annan att delge information som betalar bättre och kan, när de har mycket information och kontroll, naturligtvis överdriva kostnaderna för att bedriva sin verksamhet, vilket betalas av amerikanska skattepengar.

Det är ärligt talat svårt att förstå att man väljer att inte själv välja att ha kontrollen över något som verkar vara så viktigt för den amerikanska staten, och många medborgare, men jag är inte förvånad och blir inte förvånad med dagens svenska regering om vi också kommer att hamna på något som bara går att beteckna som ett sluttande plan, var sluttning är brant.

Synd bara att även vi inom EU dras in i det hela, tack vare det faktum att eu lämnar över fakta om oss och våra bankaffärer till USA.

Vem vet, kanske är det som Radikalen påstår, att terroristerna har vunnit? Märkligt nog så tycks han vara borgerligen liberal och verkar missa att det är den typen av politik som ligger bakom det faktumet som jag skriver om ovan.

Mer media dn svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

  1. Bara för att man är liberal betyder inte att man inte tycker det finns gränser för vad som kan privatiseras.

    Man kan ju påminna om att det var statliga myndigheter som övervakade människorna i DDR. Det betyder inte att jag tror att alla socialister är för det...

    SvaraRadera
  2. Ska tillägga att jag inte är konservativ, och jag är en hängiven kritiker till konservatism, och Bush ser jag som det värsta som hänt USA och världen.

    SvaraRadera
  3. Det är skönt att höra för många gånger så får jag känslan av att inget är heligt vad det gäller privatiseringar för de som är borgerliga eller liberala.
    Antalet faktiskt socialliberala, som jag tycker relativt bra om, känns oerhört få när det gäller dags politiken tyvärr.

    SvaraRadera
  4. Jag har mer tagit ställningen att jag inte är emot privatiseringar om dom sköts väl och organisationen inte blir sämre. Sverige har skött privatiseringar rätt bra.

    Jag undrar däremot om det var särskilt vettigt att privatisera fängelser. Skulle vilja ha en diskussion om kvaliteten av den offentliga sektorn. Det finns ju privat och offentligt som funkar hur dåligt som helst.

    I Storbritannien är det motsatta. Kollektivtrafiken funkar inte alls bra, förutom kanske i en Storstad som London.

    I USA kan man ifrågasätta hur dom skött kriget. I dokumentären "Shadow Company" kan man se att privatiseringen gått för långt.

    Man hyr in privata legoknektar, och oljebolagen är bara där för att tjäna pengar, och situationen är värre där än någonsin.

    Det är inte konstigt att NATO och FN fördömde kriget på förhand. Blair har i alla fall sagt att han ångrar att han gick in i kriget.

    Det finns definitivt gränser för privatiseringar, och det tror och hoppas jag de flesta i Sverige anser.

    Sossarna är ju dom som drivit på privatiseringarna som bara den. Tycker det är underligt att dom helt plötsligt är emot dom konsekvent.

    SvaraRadera
  5. Kloka ord helt klart. Hittade precis din blogg från DN:s hemsida och det är absolut något jag kommer följa.

    Det var dock nära att jag struntade i det pga utseendet. Bara för att man är vänster betyder det inte att man bara kan strunta i stil. Designen är vedervärdig. Någon känner du väl som kan hjälpa dig att ta fram något mer estetiskt tilltalande?

    MVH

    Suave

    SvaraRadera
  6. Tobias - Skönt att höra att du ser gränser, även om jag inte riktigt håller med om att det skötts snyggt i Sverige alla gånger. Det finns för många exempel på att man bara bedömt efter kostnaden och glömt att väga in kvalitén.
    I övrigt håller jag med om sossarna. Men det är å andra sidan en ny ledning idag jämfört med innan, vilket kan påverka.

    Suave - Tackar! Jag har haft många klagomål på det jag skriver av meningsmotståndare, vilket är naturligt. Men mig veterligen är du den första som klagar på layouten. Nu är jag inte så hemskt intresserad av layout som så och jag har trots allt fått hjälp, om än inte professionell, med den så jag känner inte att det finns ett jättestort behov av att ändra den. Men vill du göra det gratis så kan jag överväga en förändring :)

    SvaraRadera
  7. Det värsta misstaget man gjort i Sverige när det gäller privatiseringar måste vara den av elbolagen. Det kostar ju nästan mer att byta till en billigare.

    Privatiseringarna i Sverige kunde ha varit värre, även när dom inte är bra. Systembolaget kommer nog inte bli privatiserat om inte kd åker ut och det blir en alliansregering. Jag tycker det räcker med bättre öppettider.

    Systembolaget fungerar rätt bra i övrigt. Bra sortiment och så. Det är därför jag påpekar att jag inte hör hemma i något parti, eftersom jag vill sprida mina egna ideer, inte agera megafon för ett parti...

    SvaraRadera
  8. Och ändå är privatiseringarna av elbolagen i USA bra mkt värre än i Sverige...

    Nej det är sant, det är inte så lätt att vara för Systemet och vara renodlad borgare idag.

    SvaraRadera
  9. Du har rätt, det är en riktig djungel där ute med avgifter som är svåra att förstå. Har skrivit en del om detta. elskling.se är en gratis tjänst där man kan få prisuppgiter. Rekomenderas.

    SvaraRadera