fredag 23 juli 2010

Nu tror jag inte att Ask behöver vara så rädd...

Nu tror jag inte att Ask behöver vara så rädd för att några vänsterpartisters förslag om legalisering av att inneha droger för missbrukaren ska bli verklighet, eftersom det är så få andra som tycker om det, och som sägs i artikeln så få vänsterpartister i övrigt som vill ha den typ av lagändring. Mest lär ju påverka att de andra samarbetspartierna hos de rödgröna inte går med på det heller.

Sen är det inte riktigt som Ask säger, av en artikel hos Yelah.net att döma:
Polisen fokuserar på att gripa kända missbrukare istället för att ta langarna och missbrukarvården har kraftigt försämrats de senaste decennierna. 
Nolltoleransen, som handlar om att antalet drogmissbrukare ska ner till noll, är ett mål som det rått konsensus om bland riksdagspartierna. Det vänsterpartiet framförallt vänder sig emot är att lagstiftningen inte bara kriminaliserar innehav och försäljning, utan även de personer som har narkotika i kroppen. 
- Vi föreslår inte att det ska vara lagligt att knarka. All hantering av droger ska vara olaglig. Men vi vänder oss mot att själva missbrukaren ska vara kriminell, säger Alice Åström, gruppledare och förste vice ordförande (v) i ett pressmeddelande. 
Denna lagstiftning tillsammans med den socialpolitiska nedmonteringstrenden, där i vilken bland annat missbrukarvården kraftigt försämrats de senaste decennierna, har nu gjort att vänsterpartiet sett sig tvungna att reagera. 
Misstaget med den nuvarande restriktiviteten- och den är inte så liten- är betoningen på straff snarare än vård och stöd. Från 1990-talet fram tills idag har svensk narkotikapolitik liksom övriga socialpolitiska frågor präglats av hårdare tag. Antalet öppna vård-institutioner för missbrukare har halverats samtidigt som antalet missbrukare har fördubblats. Enligt Kriminalvården har drygt 60 procent av de intagna på landets överfulla fängelser en beroendeproblematik. 
Tidigare under året avslöjades det att polisen hellre griper redan kända missbrukare än jagar drogförsäljare. Det är nämligen ett lättare sätt att bättra på statistiken. Vad som ser ut som resultatet av ett framgångsrikt arbete från polisens sida, döljer alltså i själva verket det faktum att myndigheten blivit betydligt sämre på att få fast langarna. På 20 år har så kallade langningsärenden minskat från runt 20 000 per år till knappt fyra tusen förra året. Samtidigt har antalet anmälda narkotikabrott ökat kraftigt. Det är ett minst sagt uselt arbete som polisen göra då de hellre än att försöka stoppa droghandeln trakasserar missbrukare.
Något behöver uppenbarligen göras, och precis som i andra frågor är inte Ask rätt person att göra de förändringarna.


Uppdaterat Läs även Björn Johnssons eminenta inlägg Fy skäms Beatrice Ask och Vänsterpartiets partimotion som ligger bakom det hela, som han tipsar om.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar