tisdag 20 juli 2010

Ett större problem

Jag har svårt att se att det är ett så stort problem att antiliberalismen är stark i svenskt kulturliv, om den alls är det.

Sakine Madon, på Expressen, skriver ett intressant svar i att Inaveln är värre än marxismen, vilket mycket väl kan vara närmare sanningen.

Problemet är bara att det knappast gäller enbart den kulturella delen av samhälls- och medialivet.

Det gäller definitivt ledarskribenter, politiska skribenter och ekonomiska skribenter på våra större medier. Där är den påstådda liberala inriktningen vara mer eller mindre total, inte minst beroende på att exempelvis alla större tidningar i landet, även de flesta på landsorten, är just liberala.

Det trots att Folkpartiet Liberalerna i sig oftast inte är mycket mer än marginellt större än exempelvis Vänsterpartiet.

Det är alltså ingen slump att Sahlin och Reinfeldt beskrivs enligt helt olika måttstockar.

Själv tycker jag dessutom det är ett större problem att Folkpartiet inte är ett liberalt parti egentligen,  utöver några enstaka av deras politiker i bästa fall...

Uppdaterat Dilsa Demirbag skriver idag om hur liberalismen borde vara. Fast hon, som många andra, missar att friheten kan innebära ofrihet för andra.


Mer media dn dn dn smp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

 1. Jerker, jag förstår varför jag tycker att det är ett problem när folkpartiet inte erbjuder väljarna ett tydligt liberalt alternativ. Men jag förstår inte varför du tycker att det är ett problem? Är det av omsorg om demokratin, eller ännu ett utslag av "och ni ska kalla er liberaler"?

  SvaraRadera
 2. Det är ärligt talat både och. Jag tycker att det behövs ett faktiskt liberalt alternativ i den svenska politiken på riksdagsnivå och inte ett parti som har "liberalerna" i partinamnet, men inte är särskilt liberalt i sig.

  SvaraRadera
 3. Du har helt rätt, Jerker. Väljarna förtjänar tydliga alternativ, allt annat försvagar demokratin. Som du väl vet är jag på liberalare sidan av folkpartiet, men med undantag för Piratpartiet är Folkpartiet fortfarande det liberalaste partiet.

  SvaraRadera
 4. Jag får nog säga att både centern, i vart fall den modernare varianten under de senaste åren, och i många fall sossarna, åtminstone fram till senaste åren, varit mer liberala än Fp.

  SvaraRadera
 5. Miljöpartiet är ju ett liberalt parti, om än vänsterliberalt. I alla fall om man bortser från deras talibantendenser när det kommer till miljö- och livsstil.

  SvaraRadera
 6. Å andra sidan tycker jag att både S och V är liberala i många frågor.

  SvaraRadera
 7. Jag tror att antiliberalismen beror på en missuppfattning om vad liberalism egentligen är. Orsaken till att jag gillar liberalism är för att den är öppnare för tolkning.

  Jag tycker ideer är intressantare än ideologi. Liberalismen klarar inte riktigt av att vara liberal, när liberalismen genomsyrar som den gör i svensk politik.

  Det finns många på vänstersidan till som inte förstår hur många liberala ideer som dom uppfattar som riktiga som yttrandefrihet, pressfrihet och allmän rösträtt. Då även man kan hävda att allmän rösträtt är socialistiskt.

  Däremot så kan jag tycka att vänsterpartister som i många fall är goda demokrater inte accepterar yttrandefrihet när folk säger saker som är obehagliga.

  Jag gillar inte nazister eller Sverigedemokrater. Men så länge som dom inte hetsar så har dom rätt att säga vad dom vill.

  Jag tror snarare att grupper som AFA (försvaras ofta av vänsterpartister, och har medlemmar inom AFA) och Ungvänster snarare gör det värre, och gör folk mer sympatiska mot dom.

  Jag tror inte att dom skulle växt så mycket om dom inte uppmärksammats som dom gjorts.

  Vilka frågor tycker du att V är liberala i?

  SvaraRadera
 8. Jag delar din åsikt att sd och andra har rätt till sin åsikt och jag upplever att de flesta inom V delar den åsikten, åtminstone fram tills det blir hets mot folkgrupp. Jag tror dessutom som du att AFA och liknande organisationer gör det sämre för V, trots att det egentligen är lika fel att dra paralleller mellan dem som mellan folkpartiet och nynazister.

  V är liberala när det gäller hbt-frågor, som ett exempel.

  SvaraRadera