söndag 8 augusti 2010

Björklund rasar vidare...

Jag skrev tidigare om  En skola med omsorg, som är något jag verkligen vill ha.

Med folkpartiets vision av den svenska skolan så är det knappast en skola med omsorg som blir resultatet.

Inte nog med att man får ett evigt tjat av enfrågepartiet folkpartiet om högre betyg, gärna lagom tills barnet är på väg att lämna BB...

Nu kommer nästa förslag från det allt annat än liberal folkpartiet om att föräldrarna ska tvingas sitta med i skolan.

Först ska man försöka nå en frivillig överenskommelse med föräldrarna och om det inte går så ska utbildningsnämnde kunna tvinga föräldrarna att vara med.

Då undrar vän av ordning om vilka straff som ska utdelas för föräldrar som vägrar?

Istället vore det bättre, som jag ser att bland annat Ylva Johansson säger, med fler lärare och fler vuxna överhuvudtaget till skolan och främst till de barn som inte fungerar där.

Föräldrar i all ära, men föräldrar som inte är speciallärare är inte mer utbildade än någon annan att veta exakt hur man bäst ska hantera ett barn som inte sköter sin skolgång, oavsett hur den missköter sig.

Det är lite som att tvinga någon att ha en fångvaktare med sig, men inte alls intressera sig för varför personen ifråga begick ett brott från första början. Risken är med andra ord stor för att vad som än var ett problem från första början fortsätter att vara ett problem.

Som lärarförbundet säger så är det bara en enda sak: Naivt.

Det kan säkert bli så lagom kul att ha med en förälder, som är så många föräldrar är, en förälder som bara tror sitt barn om gott och inte alls tror på det som påstås om sitt barn och som kanske har egna problem som alliansen omöjliggjort att få hjälp med...

Det har även Expressens ledarblogg konstaterat, och tycker det är illavarslande att lära av England, vars skolpolitik visserligen ligger nära Björklunds, men som lämnar mycket i övrigt att önska:

Nå; normalt fungerande barn till normalt fungerande föräldrar blir knappast extremt oregerliga i skolan. Troligast är att det finns betydande sociala och/eller psykologiska problem med i bilden. I sådana fall är en skampåletaktik knappast konstruktiv - i värsta fall tvärtom.Björklund säger att han har inspirerats av Tony Blair. Hm. Tony Blair var en fin kille på många sätt, men Storbritannien är inte något föredöme när det gäller synen på barn. Vi talar om ett land där man månar om rätten att aga barn, ett land som behandlar ungdomsbrottslingar på ett sätt som är oacceptabelt med svenska mått mätt.
Även Anna Kaagaard Kristensen skriver bra om det hela:

Det är en bra idé, i fall att man utgår ifrån att alla stökiga barn kommer från trygga och stabila hem, frågan är hur bra idé det är om det är så att mamma är en misshandlande alkoholist eller pappa är en rungande kvinnomisshandlare som sopar till mamman med jämna mellanrum. Då känns förslaget ganska sunkigt. Hur lätt är det att fånga upp de barn som kommer från trasiga hem som agerar ut och beter sig illa när straffet för att agera ut är att skolan lockar dit det trasiga hemmet? 
En liten tröst är att inte bara Lärarförbundet sågar det hela, utan att även alla allianspartierna gör det. Med andra ord är det ingen som helst risk att det kommer att genomföras, eftersom att folkpartiet inte tycks göra ett rekordval de heller.

Med den typen av politik så betvivlar jag att de kan få miljöpartiet att bli stödparti...

Liberalismen känns mer död än någonsin...

Mer media svd dn sds dag dag dag exp hd kb


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

6 kommentarer:

 1. JODU, serien med hunden som hittade en fin rosa "leksak" och sen sprang med avbitet koppel och "leksak" i munnen genom ett förorts-centrum med matte efter sej HAR hänt på riktigt - men det var inte jag som råkade ut för det, som tur var.

  SvaraRadera
 2. Nä, det är färre elever/klass som är den bättre medicinen. Då får lärarna en större överblick över sin klass och kan ha tätare kontakt med barnens föräldrar. Skolan vi har nu ÄR ett stort misslyckande. Jag fattar inte hur vi har kunnat låta barnen betala den ekonomiska krisen på det här sättet. Det är så man blir skrajsen för vad de (d v s de "insparade" barnen)skall göra med oss när det är dags för äldreomsorgen.. m v h en orolig mamma

  SvaraRadera
 3. Orolig mamma - Jag kan bara hålla med dig!

  SvaraRadera
 4. Skolk i betygen, förbud mot islamska=kvinnoförnedrande läror och föräldrar till bråkiga ungar i skolan, är det bästa jag hört en politiker säga på länge.

  Omsorgen över barnen har inte låtit bättre på mycket länge.

  SvaraRadera
 5. Så det är inte kvinnoförnedrande att tvinga av kvinnor kläder de vill ha?

  SvaraRadera