tisdag 10 augusti 2010

En sån här sak gör mig alltid misstänksam

Med jämna mellanrum hör man om människor som, likt mannen i en artikel i Aftonbladet idag, aldrig har haft några sjukdagar.

Jag blir alltid lika skeptisk mot att någon, som är fullt frisk(!) verkligen kan hålla sig helt frisk, eller så frisk att man kan jobba alla dagar, intill tidens ände...

Sist jag träffade på en sån person, som gick till jobbet med feber i det fallet, så slutade det med att jag fick stanna hemma för den förkylning som bara kunde komma från ett enda håll och som gav mig över 40°c i temperatur...

Det är möjligt att det kan funka för vissa med kontorsjobb att leva så, men för den som är rädd om sin och sina kollegors hälsa och har ett fysiskt tyngre jobb så är det snarast farligt.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

 1. Det kan säkert finnas en och annan människa som helt enkelt har super-immunförsvar, och i stort sett aldrig drabbas av nånting. Vore nästan konstigt om det INTE fanns NÅGRA människor öht som var i stort sett konstant friska... Befolkningens infektionskänslighet varierar väl enligt nån normalfördelningskurva, och så i ena änden har vi folk som måste sitta i plastbubblor och i andra änden har vi kanske Leif.
  Felet är väl när man i artiklar liksom antyder att vi alla kunde vara som Leif om vi bara tog oss i kragen.

  SvaraRadera
 2. Jag kan ju bara säga att jag aldrig har träffat någon som aldrig varit sjuk, däremot ett antal som jobbar även om de är sjuka.

  Det är om jag förstår det rätt nästan omöjligt att vara frisk om inte immunförsvaret byggs upp via sjukdomar.

  SvaraRadera
 3. Jag har heller aldrig träffat en sån människa (däremot många som går till jobbet sjuka), men jag har ju aldrig träffat nån som sitter i plastbubbla heller, så vad vet jag...

  Min poäng var väl att det är rätt ointressant ifall artikeln talar sanning om Leif eller inte - OM det är sant (för allt vad jag vet så kan det vara det) så har det ändå ingen relevans för 99,9 % av befolkningen, för man kan inte bli en Leif bara genom att bestämma sej för det och "följa några enkla råd".

  SvaraRadera
 4. Jag tycker du har en stor poäng i vad du säger, oavsett om det är sant eller inte!

  SvaraRadera
 5. Det är även så att sjuk är en definitionsfråga. Jag har själv inte varit sjukskriven en enda gång sedan 2001 då jag började jobba. Visst har jag har några mindre förkylningar.

  Du tycker då man ska stanna hemma men eftersom man smittar ett par dagar innan sjukdomen bryter ut så kan man ju smitta i alla fall. För det andra så sker den största smittospridningen via ögonkanalerna. Du tar någonstans och gnuggar dig sedan i ögonen vilket sprider viruset till dig.

  Ett tipps är därför att se till att ha rena händer och inte ta på allt.

  SvaraRadera
 6. Helt rätt Christer. Däremot smittar man som jag förstått det även en bit in i förkylningen. Sen är det skillnad på förkylning och förkylning och om man har feber. Det där med händerna är jag oerhört noga med.

  Jag blev som ett exempel uppmanad när jag ringde vid ett tillfälle till vårdcentral om att jag för 5-6 gången på mindre än ett halvår hade hög feber omotiverat att ta en alvedon och gå till jobbet. Och det hade säkert funkat om jag haft ett kontorsjobb på orten där jag bodde. Men med hårt fysiskt kyrkvaktmästarjobb och 11 mil pendling per dag så funkade det inte när jag hade 40°c och jag var yr av febern.

  SvaraRadera
 7. Du har självfallet rätt också och världen är ju sällan svart eller vit. Jag med kontorsjobb har ju lättare att pallra mig till jobbet än en skogsarbetare som ska hugga ner träd hela dagen.

  Därav är det svårt att skapa regler som passar alla perfekt, det behövs lite flexibilitet.

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Jag kan intyga att det är sant det som skrivs i artikeln eftersom jag jobbar på Thermia i Arvika men AB har spetsat in sig på bara en detalj hos Leif dvs att han inte varit sjukskriven. Leif är en skärpt "go gubbe" som jobbat 50 år dvs hela sitt liv i ett och samma företag och trivts med vad han gjort och sitt liv. Han har fått prova på en mängd olika arbetsuppgifter genom åren och fått utvecklats.
  Det är nog ingen som vill att kollegor ska gå till jobbet med feber och smitta andra. Det gör vi inte i Thermia heller. Man kanske skulle fundera över vad man kan göra för att få anställda att trivas så bra att man aldrig vill byta jobb och gå till jobbet med glädje varje dag i 50år.
  Om ni bortser från den glättiga artikeln så finns det några poänger i vad Leif säger. Vi har idag en hets på status, prylar och pengar som inte är nyttig. Vi har krav på oss från alla håll hur man ska va se ut och äta mm. Jag tror att vi alla skulle må bättre om vi kunde tagga ner och bara må gött...

  SvaraRadera
 9. Då utgår jag från att det stämmer :) Med de förutsättningarna så verkar oddsen vara goda att man faktiskt är frisk länge. Det är med andra ord många både företag och privatpersoner som har en del att lära.

  Och jag tror du har rätt i ditt sista stycke!

  SvaraRadera