torsdag 3 februari 2011

Stöd diktaturernas fall mot demokrati

Som jag nämnde i morgonens första inlägg så händer det mycket så fort man vänder ryggen till omvärlden och att jag är positiv till ATT det händer saker som för diktaturer närmare att bli demokratier och förhoppningsvis åtminstone sätter en riktig demokratisering i rullning.

Diktatorerna i arabvärlden faller en efter en och jag hoppas att det fortsätter att inspirera fler till aktioner!

Men jag blev, för första gången sen stenen började rulla i Tunisien, besviken, ledsen och lite rädd för att det kan gå åt helvete rent, när den tidigare så lugna revolten i Egypten visar sig kunna bli blodigare än jag trodde.

Ärligt talat, varför vill man behålla en diktator som så många så tydligt visat att man inte är intresserad av att behålla? Varför vill man inte, både för sig själv och sina landsmän, istället ha en möjlighet att i högre grad själv bestämma över sig själva och sitt land?

Naturligtvis så har Mubaraks mobb saker att förlora för egen del, inte minst makt och pengar, något annat går inte att tro.

Där är det tydligare än i många andra länder att det finns en klasskamp att plocka upp för att skapa mer jämlikhet och jämställdhet mellan fattig och rik, för en bättre värld och bättre länder.

Uppenbarligen går det, med rätt förutsättningar, att försätta diktaturer till demokratier och med tanke på misslyckandet i Afghanistan så borde det mana till eftertanke hos alla länder, även Sverige, USA och EU, att istället för att stödja Egypten och använda sig av militära lösningar i mycket mindre utsträckning.

Demokratierna som har hållit Mubarak om ryggen borde skämmas och istället be om ursäkt för att de verkat så ointresserade av demokrati där så väl som på hemma plan och istället se till att stödja revolten och se till att grundförutsättningarna för en fredlig förändring även i andra länder kan komma till stånd.

Läs gärna Det är ord och inte handling som räknas, av Carl Cederström som är en tidigare UD-medarbetare inom mellanösterenheten:



Även Egypten har haft ett associeringsavtal med EU sedan 2005. Inte heller här har Bildt varit drivande inom EU för att riva upp avtalet. Att gå från ord till handling är inte Bildts väg i relationen till diktaturerna i Nordafrika.
Sverige saknar därtill ambassad i Tunisien och vi har mycket resurssvaga ambassader i övriga Nordafrika. Nedmonteringen av utrikesförvaltningen innebär försämrade möjligheter att följa den politiska utvecklingen i regionen, vilket gör Sverige till en svag förhandlare i såväl Bryssel som i diskussioner med regimerna på plats. Vårt anseende bland demokratikämparna sänks.
I fallet Vitryssland är det annorlunda. Där har Sverige gått från ord till handling och drivit fram EU-sanktioner och öppet arbetat med den vitryska oppositionen. En ambassad har öppnats i Minsk. Att ”Sveriges utrikespolitik ska medverka till frihet, fred och försoning...” beror alltså helt på. Vem du är och var du är.

Det är en mycket märklig strategi att man ondgör sig så mycket mer över Vitryssland, men totalt varit tyst om de här länderna. Det samma gäller SvD:s ledarsida som senast i måndag verkade tycka att Vitryssland är mer viktig att skriva om.

Självfallet ska Vitryssland och belysas, men frågan är varför man är så ensidig? Det gäller inte enbart Kina, vilket blir uppenbart nu. Är det möjligen Egyptens betydelse för den svenska ekonomin och svenskarnas semestrar som är en bidragande orsak?

Själv har jag varit en av få som fortsatt ha rätt stor tro på Obama, men det fega agerandet nu får mig att mer och mer tycka att det är läge att även där tydligt be om ursäkt för sitt tidigare agerande och agera med tydligare kraft nu när det behövs.

Moral är bra, men dubbelmoral är inte dubbelt så bra och något annat än dubbelmoral för ett flertal västländer går inte att se.

En av få saker jag saknar är att media inte bevakar Egypten enbart, trots att jag förstår det då det varit ett stort turistland för Sverige. Rapporteringen från Tunisien känns direkt bristfällig, men jag försöker glädja mig åt att Jemen får lite media idag.

Vet någon något bra alternativ för rapportering från Tunisien så säg gärna till.

Mer media  svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn exp exp exp dag dag dag dag dag ab ab ab ab ab ab hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd hd exp exp exp exp exp skd nsk gp gp gp



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

22 kommentarer:

  1. Ja, tyvärr är det väl lätt att vara emot diktaturen i Vitryssland eftersom landet varken är viktigt för oss ekonomiskt eller nån mysig semesterort dit vi gärna åker... :-(

    SvaraRadera
  2. Det verkar verkligen vara det som är anledningen till att det ser så olika ut.

    SvaraRadera
  3. Skulle vilja säga en sak angående olikheter i handlingen från Sverige och svensk media i frågan om Vitryssland och Egypten. Västvärlden agerar på ett sätt som gynnar de (kapitalisterna). Den Israelvänlige Mubarak är västens man, som dessutom är storkund inom vapenidustrin, inte minst svensk. Därför håller USA, Europa och Sverige honom om ryggen och hittills har varit tysta i frågan om Egypten. När det gäller Vitryssland är saken omvänd. Västvärlden är mycket intresserad att avsätta Vitrysslands president Lukasjenko för att sen sätta klorna i det lilla landet och plundra det. Det absolut inte demokratiska saker som driver de. Det lilla statskupen som hade misslyckats i Vitryssland och som västvärlden finansierade, blev misslyckad av den anledning att vitryska folket VILL faktiskt ha Lukasjenko vid makten, hur absurt det än låter i västmänniskornas öron. Du kan gärna läsa mer om Vitryssland på min blogg där jag skrev ett antal inlägg under senaste månaden.

    SvaraRadera
  4. Jag har också fattat det som att det vitryska folket i högre utsträckning än många andra vill behålla Lukasjenko. Likväl tycker jag att demokrati är att föredra.

    Att väst enbart gynnar sig själva angående Egypten och sina affärsintressen förvånar inte alls tyvärr... Men dubbelmoral är det.

    SvaraRadera
  5. Välkommen tillbaka!
    Du har alldeles rätt i din analys - men en sak är viktig att komma ihåg. Med alla sina brister har Mubarak ändå stått för en freds- och Israelvänlig politik. Om vi tycker att det är oroligt i Mellanöstern, är det ingenting mot hur det hade varit om inte Egypten hade visat ett så sansat och modigt uppträdande gentemot de övriga arabländerna. Jag ber med Egyptens kristna för en fredlig lösning på konflikten.
    /Karin

    SvaraRadera
  6. Jag är långt ifrån säker på att den israelvänliga politiken i sig alltid har varit en fördel. På många sätt har den också varit ett problem, eftersom det har gjort att USA har låtit bli att kritisera Egypten.

    Jag hoppas oavsett vad verkligen på en fredlig lösning också!

    SvaraRadera
  7. @ Karin
    "Om vi tycker att det är oroligt i Mellanöstern, är det ingenting mot hur det hade varit om inte Egypten hade visat ett så sansat och modigt uppträdande gentemot de övriga arabländerna.", där har du sagt något som många är inte medvetna om att utgången av oroligheterna i Egypten påverkar även israel.

    Egyptierna kan inte få en demokrati imorgon, även om Mubarak skulle fördrivas ur landet.

    Demokrati är en lång process som kan misslyckas om Muslimska brödraskapet får styret.

    Detta är en dokumentär sändes på norsk TV, november, 2010 (engelsk text). Titta på den och bedöm själv!

    Klokare blir vi när vi se/hör efter fredagens avslutade möten i moskéerna.
    Kanske då förstår några varför konflikten är så inflammerat.
    http://vimeo.com/18014677

    SvaraRadera
  8. Jag är inte förvånad Jerry att du verkar föredra diktatur och försvarar den. Det är som jag brukar säga om Sd och dess anhängare: S å intresserade av demokrati är de inte egentligen...

    SvaraRadera
  9. Dina tankar om detta: http://www.varldenidag.se/index.php?option=com_content&task=view&id=9641&Itemid=98 Lars Ohly är nog en lågoddsare i den omtalade gruppen.

    SvaraRadera
  10. Det återstår ju att se. Även om så vore fallet så är det ju över 20 år sen och vem har inte gjort misstag för så lång tid tillbaka?

    SvaraRadera
  11. "verkar föredra diktatur och försvarar den."
    Jag har lämnat en diktatur och försvarar inte andra diktaturer.

    Du är IDEOLOGIST, jag är realist.
    Din ideologi har skapat fröerna till SD, det fattar du inte!

    Om du tror på att Egyptierna kan få en demokrati imorgon, bara för att Mubarak fördrivs ur landet, så är du dessutom NAIV.

    SvaraRadera
  12. Fröerna till sd:s skapande går att hitta på många håll och kanter och V tror jag inte är mest skyldig på något sätt.

    Självfallet så blir det inte demokrati över en natt men att diktatorn försvinner så fort som möjligt är en grundförutsättning för att det alls ska ske.

    SvaraRadera
  13. Är det inte märkvärdigt att vänstern tycks glömma att Israel är den enda fungerande demokratin i mellanöstern? Förvisso inte perfekt, men ändå. Precis som du hoppas jag på en demokratisering av Tunisien och Egypten (och nu verkar det röra på sig i Jemen också), även om det förstås inte kommer att gå på en dag. Men omvärlden behöver sätta press på arabländerna så att det här inte leder till att Israels ställning förvärras ytterligare. Och du menar väl inte att det har varit den Israelvänliga politiken som har gjort att USA inte har kritiserat Egypten? Hur är det med Saudiarabien? Eller Irak före Gulfkriget?
    /Karin

    SvaraRadera
  14. Du glömmer att Israel stödde Egyptens diktator och var väldigt positiv till honom, utöver att Israel inte agerar demokratiskt mot Palestinierna.

    Jag är övertygad om att de goda relationerna från Israel med det nu fallande styret i Egypten är en av flera orsaker till att USA valt bort att kritisera Egypten tidigare och har svårt att komma igång nu för att öka möjligheten till demokratisering.

    SvaraRadera
  15. Om det vore så att en ny partiledare för Sverigedeoomkraterna dök upp som, tidigare, för 20 år sedan, var aktiv nazist skulle du ju gotta dej i det som bara fan. Om/när det framkommer att Lars Ohly varit landsförrädare åt Stasi så skulle det vara gamla synder som är förlåtna? Om inte DET är hyckleri så vet jag nog inte vad ordet betyder. Sverigedemokraterna bildades för ungefär 20 år sedan och då var SD högst tvivelaktiga, om inte förkastliga. Idag är nog Sverigedemokraterna högt upp på listan över partier med få skelett kvar i garderoben, det är något som har framtvingats. Med din argumentation så är Sverigedemokraternas förflutna förlåtet, om du inte kan erkänna det så är du en hycklare.

    SvaraRadera
  16. Som jag sagt innan så är jag en av rätt många Vänsterpartister som tycker att det är dags att byta partiledare, bland annat för att Ohly inte var tydlig med att ta avstånd mot kommunismen.

    På 20 år kan mycket hända med en människa och själv var jag rasist för 30 år sen. Det är jag inte idag.

    SvaraRadera
  17. Du undviker det väsentliga, att Israel är en demokrati. Med palestinier representerade i knesset. Palestinier - och kristna! - har det inte lätt i Israel, men de behandlas bra mycket bättre än judar och kristna behandlas i arabländerna.
    F.ö. undrar jag om du vet att Israel ofta är först på plats med hjälpinsatser efter katastrofer? Jordbävningen i Turket 1999 t.ex., liksom Haiti 2010. Men sådant får man läsa om i utländsk press.
    /Karin

    SvaraRadera
  18. Tycker du det är en bra anledning att behandla andra sämre för att de blir dåligt behandlade i andra länder? Jag tycker att både judar och palestinier ska bli bra behandlade och respekterade för deras tro.

    Jag tycker Israel är en haltande demokrati inte minst på grund av ockupationen av Palestina.

    Jag vet inte om du känner till Den gode herdens skola i Betlehem och Den svenska Jerusalemsföreningen? Jag får deras tidskrift till jobbet och läser om deras umbärande och hur de upplever den israeliska ockupationen som ett betydligt större problem än bemötandet av araber. Många gånger tycker jag det verkar som att många troende svenskar har glömt att det fanns en stor minoritet av kristna palestinier, som råkar illa ut de också och i högre grad av Israels agerande än något annat.

    SvaraRadera
  19. Oh nej, de kristna palestinierna utgör en hårt ansatt grupp; inte konstigt att deras skara krymper. De är inte judar och har det därför svårt i Israel - och de är inte välkomna någonstans i arabvärlden om de flyttar (dvs. om de inte konverterar, och inte ens då blir de erkända. Jordanien är ett förfärande exempel på hur illa palestinier kan behandlas). Så en tvåpartistat är nog enda lösningen.

    Jag har heller aldrig påstått att Israel är idel godhet - men att se landet som "det onda" i Mellanöstern är precis lika enögt. Israel är områdets enda verkligt fungerande demokrati. Bob Dylans underskattade låt The Neighbourhood Bully uttrycker det bra :)

    /Karin

    SvaraRadera
  20. Jag håller med dig om en tudelad stat som enda lösningen.

    Det problemet jag tycker är svårast, och något jag själv glömmer ibland tyvärr, är att jag glömmer att Israel av idag styrs av en med svenska mått mätt högerextrem regering och att de inte är representiva för hela landets befolkning mer än vad sd är representativa för mina åsikter om Sveriges politik.

    Det finns trots allt många israeler också, inte minst på vänsterkanten, som har en annan syn än sin regerings på lösningarna av alla problem där.

    SvaraRadera
  21. Ja, det stämmer; jag har goda vänner från Israel som är mycket kritiska mot sin regering. Men som du och jag vet, röstade vi båda i höstas på ett parti som inte står för Alliansens politik. Demokratins villkor.

    Ikväll tänker jag i alla fall be extra mycket för fred i Mellanöstern. Trevlig helg! :)

    /Karin

    SvaraRadera
  22. Det tycker jag du gör rätt i och du röstade på ett bra parti dessutom! :)

    Trevlig helg själv!

    SvaraRadera