tisdag 5 april 2011

40 år som sambo räckte inte

Som av en händelse så läser jag Sambo. Ensammare än du tror, av Eva Gabrielsson och Gunnar von Sydow.

Bakgrunden över Eva Gabrielssons samboskap med den inte helt okände Stieg Larsson är naturligtvis orsaken till boken och över konstaterandet att sambolagen ger sämre skydd än många tror, något som blev oerhört påtagligt när hon i princip inte hade rätt att bok kvar i deras gemensamma lägenhet efter hans hastiga dödsfall.

En märklig parallell till mycket av det som boken tar upp, att det inte hjälper att man bott under "äktenskapsliknande former", är den nyhet idag att en kvinna inte får läggas i samma grav som sin sambo och hans familjegrav, trots att de bott ihop i 40 år.

Jag trodde först, när jag såg rubriken, att det var hennes sambos släkt som protesterade och att det fanns någon konflikt. Men istället är det Länsstyrelsen och Förvaltningsrätten som sätter stopp för det, och hävdar att det inte räcker...

Boken ifråga tar bland annat upp hur det,  historiskt sett, inte alls varit så vanligt med giftermål som många tror idag, utan att olika former av "sammanlevande under äktenskapsliknande former" varit väldigt vanliga. Det mest kända exemplet, fram tills våra dagars samboskap, är Stockholmsäktenskapet.

Boken tar även upp hur det redan under tidigt 80-tal blir så många som nästan hälften av alla barn som föds utanför äktenskapet i Sverige.

Det gör det oerhört märkligt att se hur myndigheter 30 år senare agerar så stelbent att man inte ens vid dödsfall tycker att sambor under 40 år är så närstående att de ska få begravas i samma grav.

Även om jag förstår att myndigheter, utifrån förändrade omständigheter i samhället, har en viss eftersläpning, så borde det vara på tiden att man inser att sambo är en boendeform som funnits länge och inte kommer att försvinna på länge heller och att man får ändra lagar, regler och kanske framförallt attityder kring det hela.

Nästan hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa i dagens samhälle, vilket tydligt visar på att det inte längre är så att äktenskap är en så mycket säkrare, tryggare och mer seriöst sätt att bo ihop att det ska ha en särställning mot andra sätt att leva.

Synd bara att det drabbar okunniga och oskyldiga människor som trott annorlunda, nu till och med efter döden.

media dn svd gp dag hd hd skd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar