måndag 4 april 2011

Ideologierna är mindre viktiga för väljarna


Jag måste säga att jag känner mig till viss del tveksam till en del av det som står i det senaste inlägget hos Framtidskommissionen, Ideologin är grunden till allt


Jag tror att man i mycket högre grad måste fortsätta driva realpolitiska frågor och tona ner de ideologiska grunderna, oavsett vilka grunder vi talar om, utåt sett. 


Vill vi ha fler väljare så tror jag det är för långsamt att behöva utbilda en stor del av befolkningen till att inte sparka bakut så fort någon andas "Marx", eller slagord överhuvudtaget som har ideologisk grund, som tyvärr många gör idag, eftersom de lägger sina egna tolkningar av orden i det. 


Däremot sparkar mycket färre bakut när man talar om fler arbeten, sjukvård och mer rättvis fördelning, oavsett vilken teori som ligger bakom, eftersom det är saker även de minst politiskt intresserade förstår.


Icke-konkreta ord vänder sig snarast inåt, för att stärka de redan frälsta, men riskerar att stöta bort alla andra, och de flesta av våra väljare lär även fortsättningsvis vara de som inte är pålästa om Marx, i synnerhet våra nya potentiella väljare, och det är till dem vi ska vända oss till.


Tyvärr tycker jag att det fungerar dåligt med ord som "feminism" och "socialism", eller "Marx" och "marxism", eftersom folk gör tolkningar som jag som socialist och feminist aldrig skulle göra.


Däremot kan man driva en feministisk och socialistisk politik ändå. 


Ett lysande exempel är Carin Högstedts förslag om barnomsorg i Växjö under nattetid, som går att läsa här: http://smp.se/nyheter/lobbyn/alla-kan-inte-arbeta-nio-till-fem(2297340).gm


Det är ett förslag som utan problem går att se både som socialistiskt och feministiskt, men det uttrycks på ett sätt som så att alla förstår poängen med det och inte en enda av 14 kommentarer väljer att kalla henne för "kommunist" eller förlöjliga förslaget med att hon är feminist som "alla vet hur de är", i ett kommentarsfält i en tidning där man ofta får de orden slängda på sig som Vänsterpartist.


Påståendet att det är kontroversiellt att vara Vänsterpartist inlägget hos Framtidskommission, och att det kanske är så det ska vara, tycker jag inte fungerar alls. Istället så borde Vänsterpartist vara något som är så bra så att alla vill vara det och jag har svårt att se att ens de 15-20% av befolkningen som jag tycker Vänsterpartiet borde ha som fast väljarskara är människor som ser sig som kontroversiella.



Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar