Jag har en debattartikel publicerad i dagens Kvällsposten, som är ett svar på en tidigare debattartikel från två personer från Svenskt Näringsliv och Skattebetalarnas Förening, Dags att stärka egenmakten.
Min debattartikel är i sig en omskrivning och förkortning av främst sista halvan av mitt gamla blogginlägg Fusk och oärlig retorik. Den går med fördel att läsa även om man har läst texten i Kvällsposten, eftersom den innehåller en del länkade referenser till det jag påstår i debattartikeln.
Fusk och oärlig retorik
Stefan Fölster och Robert Gidehag skrev en debattartikel den 1 april.Deras debattartikel innehåller en ful och obehaglig retorisk fint i form av att slå ihop skattefusk kring svartarbete med fusk med a-kassan och försäkringskassan inblandade, för att sprida vidare myten om att det fusket är omfattande.
Det är bara ett fel. Fusket kring försäkringskassan är inte särskilt omfattande, inte alls som vad det gäller rent skattefusk.
Malmöforskaren Björn Johnson konstaterade det för ett bra tag sedan i sin bok "Kampen om sjukfrånvaron", utan att det var rehabiliteringsarbetet på arbetsplatserna som havererat.
Fusket kring försäkringskassan är bara 0,04 procent av alla utbetalningar under 2009 och det är under ett år som försäkringskassan ökat kontrollerna så att möjligheterna att hitta fler fuskare är större än tidigare år.
De 315 miljoner som återkrävs, som anses röra uppsåtligt fusk, är en summa som låter hög. Men i själva verket så är de 133 miljarder som fusk med skatten innebär, en betydligt högre summa, som det skrivs betydligt mindre om.
Dagens Arbete undersökte det hela i november 2010 och hittade att vi har 133 miljarder i försvunnen skatt, som innebär många olika saker.
De tittade på en så liten och relativt okänd sak som olagligt sparande utomlands. Det kostar uppskattningsvis 7,5 miljarder om året. Det handlar om personer som gömmer en del av sina förmögenheter på utländska konton där de slipper betala skatt i Sverige. Skattebrott av människor som har gott om pengar.
Bara förlusten för skattesystemet för den här typen av olagligt sparandet, är åtskilligt mycket större än det uppskattade fusket inom socialförsäkringssystemet. En organisation som skulle jobba på olagligt sparande utomlands, har stora möjligheter att få in mer pengar till skattebetalarna än försäkringskassans kontrollverksamhet har.
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!Skatteverket har haft problem de senaste åren och tvingats lämna in en handlingsplan till riksdagen. Där står att man "haft otillräckliga förutsättningar att minska skattefelet". Verket beräknade att fel för 22 miljarder ändras varje år. Målet har varit tre gånger så mycket. Men i stället för de extra 400 miljoner som skatteverket bett om, gav regeringen hälften, vilket gör att upp till 100 anställda behöver avskedas, trots att deras verksamhet betalar sig med bred marginal.
Att det här uppmärksammas mindre tror jag själv beror på två saker, det skapar färre rubriker och att det finns en tydlig agenda hos många som utövar lobbyverksamhet, som väljer att klumpa ihop två vitt skilda saker att se ut som en. Trots att det så tydligt handlar om vitt skilda orsaker och trots att så mycket skattepengar försvinner, att vi kunnat få bättre välfärd och lägre skattetryck om pengarna kunde plockas in.
JERKER NILSSON (V), ersättare i landstingsfullmäktige Kronobergs län
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar