söndag 7 februari 2010

Sprutbyten behövs

Sprutbyte stoppar inte missbruket, säger några moderata debattörer.

Det är självfallet sant. Men det förhindrar smittspridningen av sjukdomar som de olika typerna av hepatit och hiv, vilket i sig drar med sig fler och dyrare sjukvårdskostnader.

Och framförallt så skapar det en kontakt till sjukvården den dagen missbrukarna känner att de inte orkar med sina missbruksliv längre, utan vill sluta och överleva. Vad bra att ha en direkt kontakt med någon som kan hjälpa en.

Ja om det då finns några resurser som moderaterna i skattesänkningssyften valt att plocka bort... Men som jag sa nyss så tycks skattesänkningar vara den enda lösningen på alla problem, även om det behövs pengar inom exempelvis sjukvården till den här typen av verksamheter.

Och då har jag ändå inte nämnt något om hur man via att öka tillgängligheten för alkoholen sannolikt ökar risken för att få än mer fullfjädrade missbrukare med behov av sprutbyten i slutändan...

Mer media svd svd svd svd dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

13 kommentarer:

 1. Sprututbyte är ett sätt för samhället att visa att man tycker att missbruk är helt ok. Vilket är en absurd signal till folket och helt klart något som borde vara uteslutet. Men vi kanske skall dela ut kondomer till våldtäktsmännen och speciella hastighetsmätare till fortkörare, det första för att minska skadan och det sista för att de ska få en korrekt bild av hur fort de kör...
  Nej, jag tror inte att det är en framkomlig väg att dela ut saker till de som begår brott, den mänskliga hjärnan är primitiv nog att ta det som en belöning och ett medgivande. Får du sprutor så säger samhället "vi vet vad du gör, vi accepterar det". Ska samhället acceptera det? Mitt svar är nej.

  SvaraRadera
 2. Jag är övertygad om att absolut ingen slutar knarkar för att det är förbjudet eller för att man kan få gratis rena sprutor. Huvudsyftet är enligt mig att minska smittspridningen och att jag tycker att den går före den eventuella signal den kan ge till folk.

  SvaraRadera
 3. Om man skulle göra ett IQ-test på alla som RÖSTADE på moderaterna och alla som röstade på socialdemokraterna, vilken grupp skulle få högst i genomsnitt tror du? Det är en fråga till dig Jerker.

  / Hasse Eriksson

  SvaraRadera
 4. Nu brukar jag bara släppa genom kommentarer som har med inlägget i sig att göra och du får gärna motivera varför du tycker din kommentar här med inläggets innehåll att göra. Jag kan inte lista ut det på egen hand, antagligen pga bristande iq ;)

  SvaraRadera
 5. Jag är vänster ^^ Fast jag har fortfarande mycket att lära ^^ Är ganska ny inom den här fronten. jag vill bara skriva att jag många gånger har hört argument från vänster sidan varför vissa saker inte är tillåtet eller lagligt och då har jag just fått det svaret att "genom att förbjuda, så visar samhället att det tar avstånd från det" man vill inte säga att "det är okej" Ett exempel är bl.a om att det ska vara olagligt att ta självmord. När du kommer med detta inlägg så känns det som om det motsäger de argument jag har hört från vänstern innan. :S Rätta mig gärna om jag har missuppfattat något. ^^

  SvaraRadera
 6. Jag har säkert mycket att lära också :)

  Jag vet bara vad jag själv tycker i denna frågan och jag har ingen aning om någon annan till vänster håller med mig :)

  Självmord tror jag inte man botar genom att förbjuda det eftersom det är svårt att straffa någon som är död. Om de överlever ett försök så lär dessutom sjukvård hjälpa bättre än straff.

  SvaraRadera
 7. Alltid rött,

  Kan du vänligen svara på IQ-frågan? Jag är nyfiken på ditt svar. Om du inte vill svara på den här pga. regler så undrar jag var någonstans du kan svara på den?

  / Hasse

  SvaraRadera
 8. Den enda anledningen till varför man skulle göra självmord olagligt är därför att då kan eventuella medhjälpare också dömas, det är anledningen till varför man eventuellt skulle vilja införa det.

  / Hasse

  SvaraRadera
 9. Hasse - Motivera vad frågan har här att göra eller ge mig din mailadress.

  Hasse igen - Fast det kan nog bli medhjälp till mord eller dråp tror jag?

  SvaraRadera
 10. Alltid rött,

  Varför kan vi inte ta debatten offentligt så att andra kan delta och få nya infallsvinklar, jag upplever det som att du inte vill diskutera IQ-frågan av någon anledning, är den besvärande? Intelligens har en viss koppling till problemlösning, och sprutbyten har med problemlösning att göra.

  Jag ska säga att vad gäller sprutbyten så borde man titta på de områden där detta har prövats och därifrån göra en utvärdering.

  / Hasse

  SvaraRadera
 11. Nu börjar du komma någonvart i resonemanget. Enda anledningen till att jag inte vill diskutera är att jag inte kunde se att det hade med saken att göra, som det står bland de få regler jag har.

  Men visst, IQ kan ju som du resonerar ha med exakt alla frågor som finns att göra :)

  Så vitt jag förstått det så har man haft sprutbyte många år i Malmö och har där mycket färre hiv- och gulsotssmittade narkomaner.

  I övrigt så betvivlar jag att man gjort iq test på alla politiker som finns men om vi utgår från att borgarna har högre utbildningar så blir jag inte förvånad om de har högre IQ.

  Å andra sidan så tycker jag det är viktigare som politiker att ha högre EQ och där är jag övertygad om att vänstersidans partier "vinner"...

  SvaraRadera
 12. Alltid rött,

  Jo, men jag skrev ju de som RÖSTAR, inte politikerna. Jag är övertygad om att borgarna har högre IQ eftersom de är mer välubildade etc. Jo, nog kan det vara så att vänstern har mer EQ, eller åtminstone sätter de mänskliga värdena mer i fokus, och det är där frågan ställs på sin spets.

  Ska man ha lägre straff för brottslingar, mer EQ mindre IQ. Ska man skicka hem invandrare som begår brott, mer EQ mindre IQ. Ska vi ha höga skatter i Sverige, mer EQ mindre IQ.

  Problemet med för mycket EQ är att resultatet kommer i andra hand. Vi riskerar att få ett kravlöst samhälle där all "mjukhet" och finhet hela tiden sätts i fokus och där en viss kravnivå saknas. Det är den stora skillnaden som jag ser det. Man måste kunna ställa krav på folk så att vi får ett samhälle som fungerar enligt en viss ordning och en viss moral.

  / Hasse

  SvaraRadera
 13. Sorry, missade den detaljen eftersom det var två dagar sen du skrev den :) Men samma svar jag gav fungerar även på de som röstar.

  Problemet med IQ är att det mäter ett rätt smalt område och som sagt missar mycket med dem.

  Det går att ställa krav, vilket ska göras. Men det går inte att ställa krav som är orimliga å andra sidan. Som exempelvis krav på att sprutnarkomaner ska använda rena sprutor för att inte smitta varandra eftersom deras enda intresse är nästa fix. Att ställa krav då för att inte tillåta sprutbyten tyder på både bristande IQ och EQ.

  SvaraRadera