söndag 7 februari 2010

Ett betydligt bättre förslag

Ett betydligt bättre förslag, jämfört med det jag skrev om i Desperationen ökar där Björklund vill återinföra lågstadielärarna,  är det som S kommer med, som vill ha unga hjälplärare till problemskolorna för att hjälpa till med undervisningen, något som fungerat i Storbritannien och dessutom innebär fler vuxna människor i skolorna. Något jag och andra efterlyst länge.

Självfallet måste de ha någon form av pedagogisk utbildning, eftersom det inte nödvändigtvis är så att någon som är kunnig inom sitt område per automatik är duktig på att lära ut, som jag misstänker att vi alla någon gång stött på inom skolans värld, en lärare som inte kan lära ut, men verkar kunna sina saker ändå...

De vuxnas närvaro är oerhört viktig, och även om många politiker försöker slå ett slag för att familjen ska få bestämma allt och att man alltid tycks tro på att föräldrar är det bästa för barnen, så finns det både i England och här föräldrar som är olämpliga.

Med färre vuxna i skolan så finns det färre människor som kan lägga märke till de barn som har problem och behöver hjälp från den vuxenvärld som föräldrar ibland inte klarar av att fylla upp. Det vore bättre att försöka få fäderna av idag att ta mer ansvar än vad de gjort så här långt...

Men så länge skattesänkningar är det enda svaret ännu en gång så kommer det inte att hända mer än att det kommer att bli god vård för de äldre och jag tror inte ens att Röpkes tankar kan hjälpa Kd upp ur det skattesänkta hålet de grävt ner sig i.

Men det gäller självfallet inte bara dem, utan överhuvudtaget så ter det sig märkligt att högern tycks ha glömt småföretagarna, som tidigare varit den mest ihjälkramade gruppen av dem alla. Det är inte bara centern som glömt sina grunder och kärnväljare, som jag

Den andra saken jag lyfte fram i Desperationen ökar var centerns förslag om IT som hushållsnäratjänst, som jag ansåg vara helt onödigt eftersom de sakerna de tog upp redan finns lösningar på.

Helsingborgs Dagblad skriver, som ett exempel, idag om hur pensionärer i min gamla bostadsort Perstorp får hjälp med digital fotobehandling via en pensionärsförening och Studieförbundet Vuxenskolan. Frågan är varför det är för fel på den lösningen enligt Olofsson? Det finns fler studieförbund och liknande med liknande lösningar och Olofsson försöker koka soppa på en spik för att lösa en hunger som inte finns.

Huvudproblemet för högern är och förblir fortfarande att lösa de sjukskrivnas situation, så att de som verkligen är sjuka inte bara får lov att vara sjuka, utan även för hjälp med att bli friska, och inte bara skickas till arbetsförmedlingen, som torde vara ännu sämre på att lösa sjukdomsproblem än vad en förtroendeläkare är som aldrig träffar patienten är.

Men man kan ju göra som DN gör i En sjuk spiral, försöka lösa det med att media förklarar på ett regeringsvänligt sätt, istället för att beskriva hur förslagen "fungerar" för verklighetens folk...

Mer media: svd ab ab dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. Grundproblemet i all ploitik är ekonomin och för att erhålla ekonomi krävs sysselsättning. Vore intressant och höra din uppfattning om hur vi ska lösa sysselsättningen i vårt län -Kronobergs. Det finns i dag 7800 anmälda arbetslösa och enligt AF 300 lediganmälda jobb.
    Länet är ju sysselsättningsmässigt ett tungt industrilän. Mycket talar nu för att den indistiella eran går mot sitt slut och att tjänstesektorn kommer att bli den sysselsättningsintensiva delen framöver. Hur är vårt län rustat för denna omställning? De lokala politikerna tycks fortfarande tro att det är nya industrietableringar som är lösningen. När startades en ny industri med hyggligt antal anställda i detta länet? Ditt parti vill ju gärna öka sysselsättningen inom den offentliga sektorn men det kan av flera skäl aldrig ge mer än marginella sysselsättningseffekter.

    SvaraRadera
  2. Leonardo-Jag har inget emot tjänstsektorn i sig, jag har bara något emot att det ska subventioneras med skattemedel och att lönerna är så låga att det kan bli svårt att leva på dem. Det känns tveksamt om det inte finns en övertro på efterfrågan på vissa typer av tjänster, som de som bland annat Maud Olofsson pratar om.

    SvaraRadera
  3. Även jag hyser tvivel på att tjänstesektorn är det som ska lösa problemet med sysselsättningen. Men nu är det tyvärr så att industrins framtid ser ganska dyster ut, inte minst när det gäller detta industritäta län. Har du, som politiskt aktiv, något förslag på hur vi ska få tillbaka den goda sysselsättning vi tidigare haft här? Som jag ser det står våra lokala politiker rätt handfallna inför problemet.

    SvaraRadera
  4. Leonardo34!

    Helt riktigt, grundproblemet i Sverige är att en allt mindre andel av befolkningen har riktiga arbeten som genererar nettoskatteintäkter till stat och kommun, samtidigt som en allt större andel av befolkningen lever på bidrag och ersättningar eller är anställda inom verksamhet som direkt finansieras av skattemedel (och därmed inte genererar några nettoskatteintäkter). Detta är och har förblivit det politiska dilemmat under de senaste 20-30 åren och det är just detta som är anledningen till att Sverige sjunker allt lägre ner på välståndsligan.

    Detta är den absolut viktigaste politiska frågan, men den finns knappt ens på agendan, speciellt inte från de rödgröns sida! Vilka konkreta åtgärder har de rödgröna för att öka antalet nettoskattebetalare och för att minska antalet bidragsberoende?

    SvaraRadera