tisdag 25 maj 2010

Maud Olofsson gör bort sig igen...

Inte nog med att den borgerliga regeringen med Maud Olofsson i spetsen inte står upp för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter.

Hon bär sig dessutom åt som en barnunge när hon inte vill försöka lära sig uttala ortsnamn någorlunda korrekt eller att någon i regeringen ändå försöker förstå något om landet de nu bestämt sig att fjäska för, trots att det är en av världens mer hårdföra diktaturer, med tusentals avrättade varje år.

Ola Wong rapporterar  kritiskt, roligt och kanske främst tragikomiskt, åt svenskan:


Att näringsministern i det läget verkar ha en dimmig uppfattning om vad Kinas motsvarighet till Chicago är visar hur skrämmande oförberett Sverige är på den här utvecklingen. Kunskapsnivån är för låg helt enkelt (jag själv är inget undantag).
Och det känns ibland som om hela Europa är ett gammalt djur som lagt sig på sidan för att dö. För vad annat än någon form av lämmelinstinkt kan förklara att Carl Bildt lade ner det svenska konsulatet i Guangzhou? Upplevde han samma förlösande känsla av intighet som den norrländska gnagaren i språnget över stupet när han istället lät öppna en ambassad i Afghanistan? Varför har annars Östasiatiska bibliotekets verksamhet i Stockholm dragits ner till ett minimum (på 90-talet var det ett av Europas bästa forskningsbibliotek).




Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

13 kommentarer:

  1. Lite fånigt tycker jag det är att kräva att svenska representanter skall läxa upp kineserna om mänskliga rättigheter varje gång de träffas. Mycket få kineser, oavsett vad de anser om sin regering, har någonting till övers för den typen av beteende från länder i den gamla imperialistsfären.

    Vi har dessutom (alltför) hjärtliga relationer med större skurkar än Kina. Men vem förväntar sig att svenska regeringsrepresentanter skall kritisera USA:s förbrytelser varje gång de gör ett officiellt besök? Förmodligen ingen, och kanske vore det för mycket begärt, även för oss som ser USA som det stora hotet mot mänskligheten. Varför skall Kina behandlas annorlunda?

    SvaraRadera
  2. Nä det så klart, men hon kunde väl säga något på allvar någon enstaka gång väl?

    Hur många större skurkar än Kina finns det idag? Inte för att jag gillar USA, men jag anser de vara betydligt bättre än Kina.

    SvaraRadera
  3. Jag vill nog hävda att både USA och Israel är betydligt mycket värre än Kina.

    Kina ockuperar inte främmande länder eller hotar dem med kärnvapen, masslaktar inte bönder med napalm och utarmat uran. Kina beväpnar inte terroristgrupper för att destabilisera regeringar de inte gillar. Kina är inte ett hot mot världsfreden (i alla fall inte i sitt nuvarande utvecklingsstadium), och söker inte etablera sig självt som dominerande kraft i världspolitiken.

    Visst har en genomsnittlig medborgare i USA större rättigheter och högre levnadsstandard än en genomsnittlig kines, men det uppvägs många gånger om av USA:s internationella roll. Brott mot freden är den mest grundläggande krigsförbrytelsen, som möjliggör alla de andra. Glöm aldrig det!

    SvaraRadera
  4. Erik - Du har hört talas om Tibet? Du har hört talas om att de avrättar ca 5 000 människor om året, mer än resten av världen ihop?

    Som sagt, jag försvarar inte USA eller Israel, men jag anser fortfarande Kina vara värre.

    SvaraRadera
  5. Jag tycker Sverige är en riktig skurkstat. Ett land som, förutom några få år som alliansen fick styra, försöka sno allt från de som försöka försörja sig själv och ge till dem, som inte vill. Varför inte höja skatten till 100% direkt och ge ut matkuponger som kan användas i statliga mataffärer?

    Jag vill kunna försörja mig själv, slippa bidrag och leva gott på de värden jag skapar genom mitt jobb.

    SvaraRadera
  6. Ja, jag har hört talas om Tibet. Ja, jag har hört talas om det frekventa bruket av dödsstraff i Kina.

    Tibet: Tja, oavsett vad man tycker i Tibetfrågan så går det inte att jämföra med USAs ockupationer av Irak och Afghanistan. Tibet har varit en del av Kina sedan tidigt under Qingdynastin (1600-tal), möjligtvis med undantag för några årtionden i början an 1900-talet, då Kina var sönderslitet och delat mellan olika krigsherrar. Så även den som förespråkar Tibets självständighet borde kunna hålla med om skillnaden. Tibet är inte ett främmande land förhållande till Kina, inte mer än Baskien i förhållande till Spanien, Korsika i förhållande till Frankrike och så vidare (detta sagt utan att dra några paralleller i övrigt).

    Ja, 5000 avrättade per år är mycket, och att människor straffas utan att deras skuld ordentligt fastställs är ett stort övergrepp (även om majoriteten av de avrättade är vanliga kriminella, och skyldiga till det de döms för). Ingen förnekar att Kina begår grova brott mot mänskliga (och demokratiska!) rättigheter.

    Men försök att se proportionerna. USAs angrepp mot och ockupation av Irak har hittills resulterat i mer än en miljon dödade. Ytterligare miljoner är förgiftade av uran från smutsiga bomber, och landets natur har skadats för all framtid. USAs massdödande i Indokina är fullt jämförbart med nazisternas, sett som andel av befolkningen. Man beväpnade och stödde aktivt Suhartoregimen i Indonesien när den genomförde ytterligare ett av de största folkmorden i mänsklighetens historia. Man har aktivt blandats sig i många länders interna affärer, ofta med diktatur och/eller inbördeskrig som följd.

    På vilket sätt menar du att de övergrepp som den kinesiska regimen begår är jämförbara med detta?!

    SvaraRadera
  7. Hur försöjer du dig den dagen du blir sjuk, är utan jobb och dina försäkringar inte längre gäller?

    SvaraRadera
  8. Erik D - Även om USA:s demokrati går att ifrågasätta så tycker jag likväl att det är ett mer demokratiskt land än vad Kina är, det gör Kina värre i mina ögon.

    SvaraRadera
  9. och vem har sagt att demokrati ALLTID funkar (se Indien som exempel)
    Du kan inte se saker enbart som svart och vitt.

    väx upp och inse reality!!!

    SvaraRadera
  10. Så om ett land bara är demokratiskt så kan det begå vilka förbrytelser som helst mot andra folk - det spelar alltså inte så stor roll?
    Det är det du säger nu.

    SvaraRadera
  11. Shanghai S - Självklart funkar det inte alltid men det är det minst dåliga vi har att välja på så här långt.

    SvaraRadera
  12. Erik D - Naturligtvis inte men är det inte en demokrati så har du ett konstant grundfel hela tiden.

    SvaraRadera