måndag 30 augusti 2010

Kärnfrågor

Jag ser verkligen fram mot de rödgrönas valmanifest och att det ska ge ett välbehövligt lyft i opinionssiffrorna!

Även om en del har läckt ut, och en del till kommit idag, så hoppas jag fortsatt på att människor tänker efter på vad de faktiskt tycker och hur de sen röstar.

Bloggen Storstad har en väldigt bra bild som visar hur alla, oavsett parti, verkligen kan tänka sig att betala mer skatt till skolan, sjukvården och pensionerna. Hon skriver dessutom att en majoritet av befolkningen inte vet om att vård, skola och omsorg är vad 90% av vad kommunerna och landstingens budgetar går till.

Den vetskapen hade definitivt kunnat påverka fler människor att inse att de kärnfrågor som de rödgröna har och värnar om, är kärnfrågor för en majoritet av alla människor i landet. Vem kan vara emot satsningar på kärnfrågor i ett samhälle där bara en av fem missbrukare hjälp och där socialbidragen ökar kraftigt tack vare regeringens politik?

Men det är naturligtvis inte så lätt med gamla sossar som sågar partiet, när de befunnit sig i den privata affärsvärlden tillräckligt länge för att inte vilja stödja sina gamla partikamrater längre.

Vem kan egentligen ha något emot gratis tandvård för de upp till 24 år? Ett bra förslag med tanke på att så få jobbar innan dess och tjänar egna pengar.

En annan allvarlig sak som rör vården är behovet av donationer. Men trots brist på organ att donera så vill Hägglund inte ändra lagarna för att få fram fler möjliga donatororgan.

Jag har verkligen inget emot att man försöker agera för att få mindre antal aborter, som brukar vara en av kd:s hjärtefrågor. Men varför är det plötsligt så oviktigt att rädda liv när det handlar om döende människor i behov av livsviktiga organ?Jag skrev igår om Folkpartiet - Antiliberalerna och konstaterade att det är och förblir ett förbudsparti framför ett liberalt parti.

Intervjun med Björklund igår underströk det faktumet, inte minst med tanke på vad Björklund fortsatte säga om burkaförslaget.

Birgitta Axelsson Edström från Kalmar, som sitter i Vänsterpartiets styrelse sammanfattar det hela bra:

 1. Han har sagt att heltäckande slöja inte hör hemma i skolan och ska kunna förbjudas av rektor. Hade han varit det minsta intresserad av att hjälpa barn som kommer från strikt religiösa hem att få en god start in i det svenska samhället borde han stoppa religiösa för- och friskolor i stället. Flickor som inte får gå ut utan slöja blir med Björklunds förslag hänvisade till sådana friskolor och blir alltmer isolerade. Det kallar jag varken frihet eller valfrihet utan rent tvång.
 2. Föräldrar till speciellt stökiga barn ska enligt Björklund kunna tvingas av kommunernas skolnämnder att sitta med i klassrummet. Tvång är naturligtvis ingen lämplig metod för att lugna ner stökiga barn. Grunden till problemen med stökiga barn finns ofta i en oharmonisk hemmiljö. Att tvinga de föräldrarna att delta i skolarbetet kan leda till värre svårigheter. Däremot är det bara positivt med föräldrar som frivilligt deltar i skolan på olika sätt, men att tro att disciplin och straff är en lösning på skolans stökproblem är naivt.
 3. När det gäller skolk pekar Björklund ensidigt ut eleverna och vill därför skriva in skolket i betyget. Men skolk har många olika orsaker. Det kan vara stökig hemmiljö. Det kan vara skolan i sig som inte kan intressera eleverna för undervisningen. Det kan handla om en skola som brister i kontakterna med föräldrarna. Sådana problem måste kunna lösas på annat sätt än att slå ner på barnen. Att man ska behöva lida för skolk i årskurs sju 10-20-30 år senare när man söker jobb och visar sitt grundskolebetyg är ganska grymt.

Mer media ab ab ab svd svd svd svd dn dn dn sds sds sds hd hd hd hd dag gp skd nsk smp smp exp exp gp gp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Jag är emot fri tandvård! Fråga vem som helst inom dentalindustrin så får du veta att det inte är sån enkel fråga som sossarna försöker få det till. Tandläkeri handlar väldigt mycket om estitik och inte bara om reparation. I så fall bör även plastikkirurgin vara gratis och det vill nog inte nån att den ska vara.

  En av dina tänder har slagit ut. Det finns många sätt att reparera den på. Ska man välja det billigaste där funktionen uppnås, eller ska man välja det som blir snyggast? Faktum är att den egentligen inte behöver repareras alls, du har ju andra tänder. Vem ska fatta detta beslut?

  ViggoVerner

  SvaraRadera
 2. Håller helt med om att Folkpartiet inte är liberala, dock är Vänstern det mest liberal-fientliga parti i hela Sverige.

  Riktigt obehagligt att ni ens ha väljare, å andra sidan är det inte heller ofta en Vänster-väljare tillhör de som har någonting att bidra med.

  SvaraRadera
 3. Inte alls. Vänstern är väldigt liberala när det gäller alla frågor som relaterar till övervakning, inte minst vad det gäller fra, och möjligheterna att få leva med vilken partner man vill. Hur liberalt är inte tanken om att alla människor har samma värde och att man ska ge frihet i form av snabbare sjukvård och bättre ekonomi för de som har det ekonomiskt svårast?

  SvaraRadera
 4. Viggo - Det instämmer jag i är en svår fråga att besvara men slutresultatet borde vara att tanden ser normal ut.

  SvaraRadera