onsdag 1 september 2010

Maxtaxa är ett mycket bra förslag!

Jag är glad att läsa att det är dags för de rödgröna att föreslå maxtaxa på dagis, vilket gör det 600 kronor billigare för en familj med två barn.

Frågan är varför regeringspartierna är förvånade över det förslaget? Det går inte att prata jobbpolitik hela tiden, oavsett om man anser att regeringen lyckats eller misslyckats med den. Men det är svårt att kalla den för helt lyckad när antalet arbetslösa har ökat...

Även om jobbpolitik eller skattesänkningar inte är allt,  som bland annat flera av Aftonbladets läsare är inne på, så är jag tyvärr fortfarande övertygad om att det har skett en viss förändring i den svenska mentaliteten, tråkigt nog, där mycket fler är mer intresserade av låga skatter än att få något bra för pengarna vi betalar i skatt.

För mig som Vänsterpartist är det omöjligt att förstå att man inte vill ha trygghet och säkerhet före man vill ha pengar att lägga på andra saker.

Några korta saker till:

Centern har tappat vart tredje väljare och det blir, precis som för kristdemokraterna, svårare att ha kvar en kärnväljartrupp. Kristdemokraternas dör ut av hög ålder och centerns försvinner dels för att det är färre lantbrukare och dels för att partiet snarast fjärmat sig från kärnväljarna. Många som driver lantbruk idag är egna företagare och står naturligtvis närmare moderaterna.

Kristdemokraterna pratar om kamphundar i förorterna (strunt i alla oss som blir bitna av vanliga raser på landsbygden) och fastighetsskatten (som döptes om till avgift och blev dyrare för de flesta, utom de rikaste).

Även om de har stödröster från moderater att vänta, enligt en valforskare, så är jag tveksam till om de i längden kan hålla sig flytande med det.

Jag har hela tiden tippat att de kommer att åka ur riksdagen vid valet om fyra år.

Almega, som är part i diskussionen om rut, tycker inte att Kommunal tar till vara på sina medlemmars intressen.

LO förklarar på sin hemsida varför de är emot rut:

Lena Westerlund som är chefsekonom på LO är kritisk till RUT-avdraget.

- Skatterna ska vara så neutrala som möjligt mellan olika branscher. Men RUT-avdraget är en permanent sänkt skatt för just branschen hushållstjänster.

- Teknologisk utveckling och effektivitet ska vara avgörande för vilka jobb som växer fram, inte skatteavdrag, menar hon.

De rödgröna vill i stället utöka ROT-avdraget, och göra det till ett tillfälligt skatteavdrag för ombyggnad och reparation av bostäder. De har föreslagit att ROT-avdraget ska gälla även för renovering av hus med hyresrätter. Det ska också innehålla en speciell klimatbonus för den som bygger om miljövänligt. 

- ROT-avdrag som en tidsbegränsad åtgärd är effektivt för att skapa jobb. Att sätta i gång ett byggprojekt genererar nya arbeten i byggsektorn, men även jobb i andra branscher eftersom det behövs till exempel material. Hushållsnära tjänster har inte alls en lika god sådan effekt, säger Lena Westerlund.

Lena Westerlund tycker även att det finns en fördelningspolitisk aspekt på RUT och ROT. Medan ROT-avdraget är ett tillfälligt konjunkturstöd för att skapa fler jobb så är RUT-avdraget ett skatteavdrag som främst går till de som tjänar allra mest.

- Det är en liten grupp höginkomsttagare som främst använder det här. Cirka 15 procent av de som tjänar mer än en miljon kronor om året använder avdraget.

- Det är en väldigt skev fördelningspolitik. Skatter bör tas ut efter bärkraft och välfärd fördelas efter behov, säger Lena Westerlund.

Mer media ab ab dn dn dn dag kvp kb svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. 325 kr i timmen kostar rut utan avdrag - 125 med avdrag. För att tjäna 325 kr i timmen netto behöver du ha en bruttoinkomst på 110,000 i månaden, för ett jobb som tar max 40 timmar i veckan. Du kan fundera över hur många som ligger i det häradet. 100 kr i timmen eller lägre kostar svart städhjälp. Maxtaxa på dagis är trevligt för alla sammanboende föräldrar, men få ensamstånde tjänar de 45,000 i månaden som behövs för att tjäna på det. Redan idag är dagis så billigt att det knappt täcker maten de äter. Själv tjänar jag på sänkt maxtaxa, men jag tar hellre en skattesänkning på den redan astronomiskt höga skatt jag betalar. Om RUT försvinner kommer jag att gå över till svart städhjälp - något annat alternativ finns inte. Vi tjänar bra både jag och min man, men inte 110 i månaden. Jag vet inte vad Mona menar med att tjänsesektorn växer av sig själv. Hur? De rödgröna verkar inte ha någon ordning på vad de egentligen vill, vilket betyder att om de vinner kan sextimmarsdagar chockskattehöjningar och allt möjligt underligt börja hända.

    SvaraRadera
  2. Maxtaxan har funnits ett bra tag. Den är riktad till familjer med lite högre inkomster, eftersom inte alla behöver betala för sin dagisplats. En sänkning gynnar dock de flesta barnfamiljer. Det hade varit mer solidariskt med en motsvarande höjning av barnbidraget istället.

    SvaraRadera