måndag 16 augusti 2010

Mer orättvis beskattning

Igår skrev jag om Mona Sahlins sommartal och idag kommer det fortsatta reaktioner på det, inte minst från de borgerliga ledarsidorna.


Ska man bryta ner löftena, som både från Sahlin och Reinfeldt, till stor del handlade om, i vart fall det medierna rapporterade om, pensionärer och pensioner så går det bra att jämföra löftena hos Aftonbladet i Kolla så mycket får du i pension.


Personligen tycker jag det skulle utvidgas till att alla beskattas likadant oavsett om de jobbar eller inte, och oavsett anledningen till att de inte jobbar.

Jag tog mig och min i meniers långtidssjukskrivna sambo som ett exempel i Orättvis beskattning av sjuka och arbetslösa, och visade där hur min skatt procentuellt sett var lägre än hennes, tack vare jobbskatteavdraget.

Själva tanken är naturligtvis att man ska bli bättre på att söka jobb med större ekonomisk motivation. Men med tanke på att ersättningarna som sjuk eller arbetslös är låg så finns redan den motivationen och ingen rapporterar att jobbskatteavdraget har fått folk att varken söka eller få jobb i högre utsträckning.

Tyvärr tycks högern vilja behålla den typen av bestraffning. Reinfeldt ondgör sig över de som inte vill ge lägre skatter till de som jobbar. För egen del så tycker jag att jag med en inkomst klarar mig och har mindre behov av sänkt skatt och har mindre behov av ökad köpkraft än de som har låg inkomst, som sjukskrivna och arbetslösa har. Konstigt nog så tycks inte köpkraften de utan inkomst också ha räknas.

Mer media svd svd exp gp ab svd hd dn sds smp gp gp dag


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Varför inte kolla lite på empirisk forskning om hur olika skattenivåer osv påverkar folks beteende, istället för att bara sitta och spekulera? ELLER så skiter man i empirin och säger rätt ut att vissa ska ha mindre pengar för att dom inte FÖRTJÄNAR bättre... jag tror ju egentligen att det är det som ligger bakom, men det låter så fult att säga det, så man håller sej hellre till ogrundade empiriska spekulationer.

    SvaraRadera