Anders Borg talar myndigt om ”ansvarsfull ekonomisk politik”. Samtidigt har regeringen utverkat tillstånd i Bryssel att än en gång förlänga statsstödet till bankerna. Subventionerna motsvarar enligt Financial Times drygt 49 procent av BNP, ett av de största åtagandena i världen.I stället för att nyttja sin kreditvärdighet till att låna pengar till investeringar i bostäder, utbildning eller alternativ energi går staten i borgen för bankdirektörer med en beprövad förmåga att sprätta bort pengar och själva ta för sig. De politiska partierna har i samförstånd satt förskolor och pensioner i pant.
Vi måste nu, förklarar finansministern, “samla i ladorna” för nästa kris. EU har avblåst den keynesianska utflykten. Vi ska med tysk och svensk effektivitet spara ihop till de räntor och bolagsvinster som försörjer samhällets överdel.Ha det i åtanke när ni läser Anders Borgs uttalande om pengar till reformer för svenska folket och om att vara försiktig med att inte slösa för mycket med tillgångarna.Direktörsklubben European Round Table of Industrialists, ledd av Volvochefen Leif Johansson, föreslår reformer av de sociala trygghetssystemen ”för att uppnå en bättre balans mellan social sammanhållning och finansiell hållbarhet, till exempel genom att lägga större vikt vid patienternas ansvar för sjukvårdskostnaderna”.”I sken av den ekonomiska verkligheten behövs insikt om att det finns saker vi inte längre har råd med,” skriver Fredrik Reinfeldt och brittiske premiärministern David Cameron i en gemensam artikel . Finansminister George Osborne har beordrat departementen att räkna på 40-procentiga nedskärningar.Den underliggande, aldrig uttalade uträkningen är enkel: när den översta procenten fått sitt åligger det övriga medborgare att skruva ner anspråken
Även om jag i grund och botten tycker bra om det rödgröna samarbetet så visas det vid flera tillfällen att Vänsterpartiets samarbetspartier inte är riktigt så och att deras retorik kring pensionerna lämnar utrymme åt att inte alls öka pensionärernas tillgångar som de tidigare verkar ha velat.
Oavsett vad som ska betalas, så är det löntagarna som får betala. Frågan är bara om ni vill betala de absolut rikaste människornas inkomstökningar, eller vill ni betala vad pensionärerna är förtjänta av?
Jag noterar också att Färre sjukanmäler sig. Frågan är varför? För att det inte är någon idé även om man inte är frisk?
Mer media ab svd dn dn gp gp kb
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar