torsdag 9 september 2010

Två fantastiskt bra inlägg
Jag läste lite om Maria Wetterstrand, vars dag det är i Svt idag, men kom inte på något att säga överhuvudtaget. 

Så istället rekommenderar jag två fantastiskt bra inlägg, med helt olika avsändare, men delvis liknande budskap.

Den första är Ali Esbatis Tio miljarder per år till välfärdskapitalisterna, som konstaterar att de tre miljarder som vårdföretagen kan dela ut till sina aktieägare lika gärna kunde ha kommit välfärden i Sverige till godo, istället för att hamna i redan rika människors fickor och att valfriheten haltar eftersom det inte blir mer vård där den behövs.

Ett bra inlägg från ett lite mer oväntat håll än Esbatis är det från VD:n på Dipart Entreprenad AB, som är ett byggföretag, som skriver om hur Vi kan aldrig konkurrera med de oseriösa företagen.

Han sätter fingret på några saker som jag alltid hävdat, företagare anställer om det behövs inte om det blir pengar över och att sänkningar av arbetsgivaravgiften funkar inte så bra, när de oseriösa företagarna inte betalar någon alls.

Han ger några mycket bra förslag om hur man kan komma tillrätta med problemen:

Det finns idag för mycket pengar att tjäna genom att fuska och risken att åka fast är liten. Och de ”företagare” som faller för frestelsen om snabba pengar går inte att bekämpa med blanketter. De har för länge sedan valt bort den delen av sin administration.
Jag har som byggare ett par önskningar:
• Vi byggföretagare ska redovisa våra inbetalda arbetsgivaravgifter på individnivå istället för i klump som vi gör idag. Det skapar inte ens ökad administration, då vi redan idag exakt räknar ut arbetsgivaravgiften för varje anställd.
• Skattemyndigheten ska få tillåtelse och direktiv att göra oannonserade kontroller ute på byggena för att kontrollera att de som jobbar har fått sina arbetsgivaravgifter inbetalda av sina arbetsgivare. Den här kontrollen bör fungera på liknande sätt som operation Krogsanering.
• Att någon av statsministerkandidaterna ställde sig upp och sa ”Svartjobben ska bekämpas på alla vis, de är förödande. Det är mitt viktigaste vallöfte!
Det måste skapas en annan attityd mot att lämpa över sina skatter på andra människor, det vill säga jobba svart. Första steget mot den attitydförändringen är att samhällets ledande personer slutar att tyst acceptera svartjobben och istället bekämpar dem med alla till buds stående medel. Det är en förutsättning för en allmän moral där svartjobb inte är en accepterad del av vardagen. Detta skulle inte bara generera tusentals nya vita jobb, utan även ge rättvisare villkor för de anställda.

Det som är mest förvånande är att en VD för ett byggföretag låter som en Vänsterpartist...

Josefin Brink har skrivit om liknande problematik tidigare, även om det då inte handlade om just byggbranschen, utan andra branscher, men det är i princip sak samma. 

Läs Brinks och Vänsterpartiets åsikter i Agera mot svartsektorn och läs även vad Marie Engström för Vänsterpartiet har att säga i Vänsterpartiet efterlyser fler åtgärder mot skattefusk.

Vi andra kan konstatera, tvärtemot vad som är företagsvänligt, att allianspartierna snarare har minskat på resurserna och möjligheterna för att kontrollera de företagare som inte är seriösa.

Ett exempel på oseriösa byggare som bygger för kommunala skattepengar finns i Vellinge just nu.

Mer media sds

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Lika intressant vore det ju att sätta åt de byggare som passar på att överdebitera för att med exvis kommunala pengar (kundens) kunna bygga ännu ett hus åt sig själva (att sälja) vid sidan av. Mycket kul en får höra när en jobbpendlar i förstaklass.

    SvaraRadera
  2. Det vore väl ett bra tips till lämplig tidning?

    SvaraRadera