måndag 25 oktober 2010

Sannolikt har jag varit lite naiv...

Jag måste säga att jag varit lite naiv, något jag inte tror att jag är så ofta...

Men som mac-användare sen 15 år tillbaka, och med andra ord per automatik i praktiken (om än inte i teorin) skyddad mot alla virus o dyl, så blir jag förvånad när jag läser om hur lätt det är att kapa smartphones, som min nyköpta iPhone.

Men när jag börjar tänka efter så har jag inte sett ett dyft om brandväggar eller liknande i inställningarna.

Nu har jag visserligen få hemligheter där, men jag hämtar ju onekligen hem mailen där ibland, åtminstone tillfälligt, och jag skulle inte bli glad om någon tog över telefonen och började skicka ut mail, sms eller avlyssnade samtal.

Samtidigt så är det säkert fler än jag som oroas över det här...

Men med tanke på hur få som verkade oroas över avlyssning av FRA och användning av IPRED-lagen så antar jag att gemene man ändå inte har något att dölja och inte bryr sig...

Mer media sds dn exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

  1. Detta är ett skrämskott från antivirusföretagen som vill att du ska betala 199 kr i månaden för deras produkter. Faktiska hot lyser med sin frånvaro.

    SvaraRadera
  2. Det kan du ha rätt i men finns det ingen risk för virus o dyl då menar du?

    SvaraRadera
  3. Detta lilla säkerhetsföretag i Sverige påstår att de har kommit på ett sätt att komma in i en iPhone utan att använda någon av de metoder som är kända för resten av världen (och som kräver mer än att telefonen bara ligger i fickan). Du får själv bedöma trovärdigheten i detta.

    SvaraRadera
  4. Som du säger bryr sig folk antagligen inte, de släpper ju frivilligt ifrån sig allt om både nutid och dåtid på FB.

    SvaraRadera
  5. Det är klart att det kan finnas virus. Finns det möjlighet att ladda upp exekverbar kod så går det att göra virus. Detta gäller Windows, Mac, Linux, alla smartphones (iphone, android, symbian med flera).

    Det man måste titta på är hur sannolikt det är att någon gör något ofog. Windows är ju hårt utsatt i datorvärlden eftersom så många användare har just Windows och det gör detta OS till ett attraktivt mål.

    Iphonens framgångar gör den säkerligen till en attraktiv måltavla. Du har dock skyddet att alla appar du laddar ner är "granskade" av apple, men det är mänskligt att göra misstag så visst kan något glida igenom där.

    Tipset är att bara installera appar som du kan lita på. Då klarar du dig bra utan annat skydd än sunt förnuft.

    SvaraRadera
  6. Risken är otroligt liten om man inte öppnar konstiga länkar som man får i mail/sms eller är inne på skumma sidor och surfar. Media snevrider som vanligt allt i en kampanj för att sälja onödiga program till massorna

    SvaraRadera
  7. Att Mac OS, IPhone etc är ("mycket") säkrare än andra är egentligen en myt. Visst är det i mångt & mycke säkrare än Windows (vilket till stor del beror på dess rötter inom "*nix"- och BSD-världen, även om Apple har tummaträtt mycket på vad som gör *nix-system så bra), men att det är säkrare då det "saknas" virus för Mac OS stämmer inte riktigt (även om sannolikheten att drabbas är mindre..). Största anledningen till varför det inte finns så många (kända) virus till Mac OS är att de fortfarande utgör en rätt liten del av marknaden (även om man kan få en annan bild i media).
    Det lönar sig helt enkelt mer att ta fram sätt för att ta sig in i Windows-datorer..

    Detta kan t.om. vara en nackdel. Säkerhetshålen finns fortfarande där, men eftersom det inte kommer några stora hot etc som synliggör dem så blir de aldrig tilltäppta..
    Vid en säkerhetskonferens i våras hölls en tävling där de "hackade" sig in i olika enheter. De två som tydligen var enklast att "hacka" sig in (gick snabbast) var en dator med Mac OS och en IPhone.. (utan att bli alltför teknisk så måste jag säga att operativsystemet på Iphonen inte är någon höjdare)
    Jag skulle vilja påstå att det faktum att apparna på IPhonen är granskade ger en större "säkerhet" inte stämmer. Dels har det visat sig att denna granskning inte riktigt håller måttet och den skyddar bara då det är tydligt att en app kan vara skadlig. Finns ingen garanti mot att det där populära och tillsynes ofarliga spelet du laddade ner inte är skadligt. Dessutom skyddar det bara mot hot som kommer in via vanliga appar, och inte internet etc.

    Och visst är det så att antivirusföretag etc gärna blåser upp problemen för att få sälja mer. Men, som sagt, det finns gratis (och även fri) antivirusmjukvara som gör minst lika bra jobb som de kommersiella. Det allra bästa skyddet är också gratis: Lite sunt förnuft (låter det för bra för att vara sant så är det antagligen inte sant) och försiktighet/vaksamhet (det kan t.om. skydda mot hot som AV-programmen inte kan skydda dig mot).
    Det är sällan du får in virus och annat skräp "bara sådär", det kräver oftast någon form av handling från användaren. Är man bara medveten om vad man klickar på så klarar man sig rätt bra.

    MEN, ett utav dagens stora säkerhetshot är dock "plattformsoberonde", d.v.s "phishing" och liknande. Det är enklare än vad man kanske kan & vill tro att lura användarna, "kapa" nätverksanslutningar etc (var vaksam om du t.ex. startar datorn på t.ex. flygplatser och caféer) och det enda skyddet är att vara uppmärksam..
    Detta gäller inte minst "smartphones".

    "Hemliga uppgifter" är långt ifrån det enda som behövs skyddas, nästan all form av information är interesant för kriminella organisationer. Lägg där till att en enhet som har blivit infekterad kan användas på många olika sätt, t.ex. för att sprida andra virus, spam etc eller som en del i en "illegal superdator" (idag kan man köpa/hyra "svart datorkraft", botnet etc.)

    Vill man vara lite paranoid så finns det många sätta man kan skydda den trafik man skickar över nätet från "storebrors" (och andras) ögon..

    SvaraRadera