söndag 24 oktober 2010

Svar på tal

Jag undrade retoriskt igår i Vad hade Wikileaks hittat i Afghanistan för Sveriges del?

Någonstans tycks jag få svar på tal idag i att svenska vapen användes i Irakkriget, på båda sidor, trots att många lever i tron att de inte får säljas till krigförande part och enbart till länder som har ett försvar och inte en anfallsarmé.

DN tycks idag vaknat lite till liv när de konstaterar att kriget i Afghanistan går inte att vinna och att det är ett omöjligt krig. Det återstår att se hur många andra krigshetsare som kommer till samma typ av insikt, eller om någon alls börjar reagera över hur svenska vapen används för att döda. Så här långt har jag bara sett en av kristna Dagens ledarskribenter som reagerat.

Visserligen tycks det här inte vara någon nyhet, men det kan inte upprepas många gånger nog för att få människor att inse att de gamla tidernas hantering av svenskt krigsmateriel sen länge är förbi.

Uppdaterat Lite oväntat så kliver den rätt anonyma bistsåndsministern Gunilla Carlsson fram och säger några vettiga saker om det här i Kvinnor avgörande för fredsprocesser och att de är utsatta som våldtäktsoffer och med barn.

För en hållbar fred krävs kvinnors medverkan i fredsprocesser på både lokal och central nivå. I samband med katastrofer ska kvinnor inte bara ses som offer, med rätt verktyg blir de stället aktörer och kan delta i återuppbyggnadsarbetet. 
Trots att medvetenheten ökar runt om i världen, hamnar kvinnors och flickors rättigheter i väpnade konflikter och katastrofområden alltför ofta längst ner på prioriteringslistan. 
Synd bara att hon inte drar konsekvenserna vidare av sitt resonemang och spinner vidare mot att plocka hem trupperna från Afghanistan och försöker driva igenom en satsning på humanitär hjälp.

Eller, som jag varit inne på tidigare, drar konsekvenserna av hur "bra" det är med den svenska militära insatsen och hjälper Kongos kvinnor till ett bättre liv med militär hjälp.

Mer media svd svd svd kb sds dn dn dn dn dn dn dn dn dag dag dag exp exp hd hd hd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar