lördag 16 april 2011

Multikultur fungerar aldrig sa ni?

Det brukar heta från vissa grupper att multikultur och att låta människor med vitt skild bakgrund umgås inte fungerar.

Men ett tydligt exempel på motsatsen är det som artikeln I Älmhults mixade zon snackar alla med alla, som handlar om Familjecentralen i Älmhults kommun, som är ett relativt unikt samarbete mellan landstinget Kronobergs barnmorskemottagning, Achima Cares barnhälsovård (det företaget driver den större vårdcentralen i Älmhult), familjepedagoger, fältsekreterare från socialförvaltningen och utbildningsförvaltningen i kommunen som även har en öppen förskola där.

Det finns oerhört många poänger och fina "bieffekter" av den här satsningen, som kommer fram i artikeln:

Språken och ursprungen är många, och även de infödda svenskarna kommer från många olika platser i landet. I Älmhults mixade zon blandas de alla, i vart fall de med barn.
Nyligen hörde hon hur en tjeck och en engelsman satt och diskuterade respektive lands försäkringssystem. Under tiden höll de ett varsitt vakande öga på sina barn som lekte i lokalen. 
I huset samlas dessutom människor i de flesta åldrar. Barnmorskan tar cellprover på 50-åringar, ungdomsmottagningen ger 15-åringar preventivmedelsråd och bebisar snackar bebisspråk med dregel hängande i mungipan. 
– Det handlar om familjen. Här bedrivs i allra högsta grad ett folkhälsoarbete. Föräldrar i samma situation träffas och kan dela sina erfarenheter, säger Agnetha Lundholm.
Familjecentralen har en av två öppna förskolor i Älmhult, den andra drivs av Svenska kyrkan. Att Familjecentralen är religiöst obunden tror dock Agnetha Lundholm gör att en större variation av människor samlas här.
Egentligen är det rätt självklart att behoven hos barn och familjer, som oftast ser likartade ut oavsett vem du är, faktiskt knyter människor samman.

Och var, om inte under en fika med barn närvarande, finns det möjligheter för vuxna människor som normalt sett inte träffas att utbyta erfarenheter och lära av varandra?

Fler positiva exempel finns, som de som koncentrerar sig på vad som förenar människor med olika tro och bakgrund i One Stop Sweden.


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. Att den aldrig fungerar är väl lite hårt, men det finns ju väldigt många exempel på olika platser i både historien och på jorden där det inte fungerat. Och lika så finns det många exempel på homogena kulturer som fungerar väldigt bra. Se bara på Japan, en av världens mest homogena kultur, som kommit starkare ur precis varenda kris som vi fått facit på. Får se hur det går nu efter tsunamin men dom har ju oddsen på sin sida. Dom har ständiga tsunamis, dom har fått brandbomber över varenda stad och industri, till och med atombomber räckte inte till för att bräcka Japans samhälle. Japan tog sig starkare ut ur kriserna än vad dom var innan. Vi pratar alltså om miljonstäder som te x Tokyo, med vad är det, 30 miljoner människor? Som har en lägre brottslighet än Malmö, totalt sett alltså, inte per capita utan antal brott. Vi har inte hört om några rapporter alls om våldtäktsvågor eller looting efter Tsunamin. Som vi gjorde i New Orleans eller, ja vart som helst där det händer jävelskap och samhällsfunktionerna kollapsar.

    SvaraRadera
  2. Det är svårt att jämföra så olika kulturer. Exempelvis så är kvinnor som utsätts för brott i Japan oerhört obenägna att anmäla alls.

    Det är ett land med högst självmordsstatistik i hela världen och du har mycket för tidiga dödsfall jämfört med Sverige.

    SvaraRadera
  3. http://sv.wikipedia.org/wiki/Sj%C3%A4lvmordsstatistik
    Nu är det ju förvisso väldigt högt, men inte högst, inget slår dom gamla öststaterna. Men vad menar du med tidiga dödsfall? Japan är väl det landet där folk blir som allra äldst? Generellt naturligtvis.
    Hur som helst, kontentan var att det finns ett samband mellan hur samhällen klarar en stor kris och dess homogenitet.
    Jag tror inte det hade blivit vansinnigt kul i våra förorter, exempelvis, om polis, brandkår etc. en dag skulle sluta komma, eller New orleans, eller haiti. Jag hade känt mig mer trygg i en hyfsat homogen kultur. Som i Japan, om jag var japan då såklart.

    SvaraRadera
  4. Det har förändrat sig sen jag läste psykologi i slutet på 90-talet då japan hade flest självmord per capita. Jag lärde mig också då att det var många förtida dödsfall för män på grund av kraven från deras arbetsgivare och att deras höga medelålder då varit ännu högre med annat tänk kring det.

    SvaraRadera