lördag 16 april 2011

Rättvisa?

Lika väl som att Sverigedemokraterna inte vet vad som är viktigt i skolan så har Svenska Dagbladets ledarsida oerhörda problem att få någon kontakt med problem i samband med rättvisa för människor.

I debattartikeln under rubriken En rättvis värld är möjlig  så har man totalt tappat begreppet över strävan efter en rättvis värld.

Det är inte en artikel om rätten till utbildningar, det är inte en artikel om diktaturer där folk dör för att få demokrati (diktaturer säljer de hellre resor till), det är inte en artikel om de som inget har på grund av sjukdom eller arbetslöshet och är utförsäkrade och som har hårt drabbade barn... (och jag har inte ens  nämnt svältande människor i andra länder...)

Nej det är en debattartikel mot det faktum att det värnskatten alls existerar och drabbar de som tjänar över ca 47 000 kronor. Inte för att vara sån, men jag är övertygad om att inte bara jag utan alla andra också som tjänar mindre, eller inget alls via utförsäkringar från A-kassa och sjukförsäkring, gladeligen hade betalat värnskatt flera gånger om, ifall de hade möjligheten att byta sin fattigdom mot en så hög inkomst.

Det hade varit en betydligt mer rättvis värld än om man slipper betala värnskatt på en riktigt hög lön, som är mer än dubbelt så hög som medelinkomsten i Sverige.

Det är dags för oppositionen i riksdagen att sätta ännu hårdare mot regeringen och allianspartierna, för de agerar som om de hade majoritet, vilket kan leda fram till fler riktiga rättvisor.

media exp exp exp exp dag smp dn ab svd svd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

 1. Möjligheten att tjäna 47 000 kr/mån finns ju om man är beredd att lägga ner tid och offra annat.Jag är inte det,och då har jag också en lägre lön.

  SvaraRadera
 2. Den möjligheten finns inte för alla och det finns gott om yrkesgrupper som offrar mycket och jobbar obekväma arbetstider och inte är i närheten av de lönerna.

  SvaraRadera
 3. Jerker

  Varför har inte alla möjligheten att studera till ett välbetalt jobb eller starta eget och kanske tjäna bra med pengar?

  SvaraRadera
 4. Jerker

  "Det finns gott om yrkesgrupper som inte är i närheten av de lönerna"

  Ja,vad har det med saken att göra?Det är väl ingen nyhet att vissa jobb inte är välbetalda?

  SvaraRadera
 5. Och likväl som Vänsterpartiet inte förstår sig på termodynamikens första huvudsats.
  Nu tjänar inte jag så mycket som 47k, hälften snarare. Men inte blir jag avundsjuk på folk som tjänar bra med pengar. Om en person är en stor resurs för ett företag så är det naturligt att han tjänar mycket pengar på det. Alternativet är ju att företaget behåller pengen.

  SvaraRadera
 6. Alex - Det finns sannolikt flera olika anledningar som inte ger de förutsättningarna och jag ser inte det rättvisa i att de som sliter hårt och offrar exempelvis sin hälsa på jobben inte får bättre betalt.

  Install - Rättvisan ligger i att de som tjänar mer betalar mer och blir tryggare med ett samhälle där inkomster är bättre fördelat än idag.

  SvaraRadera
 7. Jag personligen skulle hellre se en mer liberal och, ja, kapitalistisk fackföreningsrörelse. Lön sätts efter principen tillgång och efterfrågan. Jag tror att det är så vi människor fungerar på en mycket djupare nivå än många tror. Inte ens KGB lyckades fullständigt ha ihjäl den delen av människan. Hur mycket regimer än försöker så slutar vi människor inte att tänka på ett kapitalistiskt sätt. Hade facket kunnat tänka på ett annat sätt, hade dom fort förstått att det är enkelt att driva upp löner. På den tiden när jag jobbade som bilmekaniker, så fick jag en enormt större löneutveckling efter att jag lämnat facket, och förhandlade för mig själv.

  Det som förundrar mig storligen är att kvinnorna i vården inte är mycket hårdare. Det är ju faktiskt inte svårare än att vara lite kall, gå samman, vara taktiskt så drivs deras löner upp till en nivå som är långt högre än den är idag. Jag personligen skulle betala mer än jag gör idag för vård. Alltså finns efterfrågan, och dom är tillgången.
  Men nu filosoferar jag mest..

  SvaraRadera
 8. Jerker

  "Det finns sannolikt flera olika anledningar"

  Kan du nämna några?

  "Rättvisan ligger i att de som tjänar mer betalar mer"

  Det gör de ju också.

  SvaraRadera
 9. Install - Ja du det kanske beror på att det är kvinnor som jobbar där...

  Alex - Förutsättningarna är olika, vilket i sig har ger flera olika anledningar.

  Fast det gör de ju inte längre, i synnerhet inte om du inte har jobb utan A-kassa eller är sjukskriven. Då får du även procentuellt sett högre skatt.

  SvaraRadera