Jag noterar att vissa företagare som talar i egen sak inte har läst på sin läxa ordentligt. Det är konstaterat igen och igen att hälften av rut-pengarna gick till de rika, eller för att citera SCB:s expert:
Man kan istället vända på det, som socialdemokraten Tomas Enroth gör och istället ta de pengar som rut-avdraget ger och lägga det på människor som kommer hem och fixar småsysslor till pensionärer, som många kommuner valt att dra bort nu under krisen dagar. 2004 rapporterade DN att fixar-Malte halverar fallolyckorna, något som inte bara är plågsamt för den drabbade, utan dessutom kostar pengar i form av sjukvård, och som skapade nya jobb.
Problemet var bara att Almegas uppgifter var stenhårt vinklade. Rent av missvisande, om man får tror Lovisa Sköld, statistiker på Statistiska centralbyrån (SCB).Och hon borde veta, eftersom det var hennes siffror som Almega grundade sitt utspel på.
– Almega visar upp det som passar deras syften bäst. Men det är inte så vi vill presentera statistiken, säger hon.Enligt SCB ger diagrammet här ovan en riktigare bild. Det visar att rutavdraget utnyttjas långt oftare av folk som tjänar mycket pengar. Av Sveriges drygt fyrtiotusen miljoninkomsttagare gjorde 15 procent avdrag. Av folk med vanliga inkomster färre än 1 procent.Man kan också uttrycka det så här: Nästan hälften av de 442 miljoner kronor i avdrag som gjordes 2008 tillföll de fyra procent av befolkningen som tjänade mest.Ljög Almega? Nej.Men som lobbyorganisation valde man att visa upp sin egen ”sanning”.
– Visst är vi part i målet, medger Ulf Lindberg när Sydsvenskan ringer upp. Vi valde ett perspektiv. Klart man kan välja andra
Svensk fattigdom har många ansikten skriver födelsedagsbarnet Göran Skytte idag. Politiken han står bakom, som skribent och högersympatisör skapar fler fattiga i Sverige, inte minst då vart fjärde mamma är fattig under nuvarande regering och rut-avdraget skapar bara större klyftor.
Uppdaterat Jag hittar en så bra text som kommenterar Skyttes födelsedag ovan hos Tysta tankar:
Jubilaren irriterar sig över att människorna sneddar en gräsmatta:
Under följdfrågan tittar Göran Skytte plötsligt ut genom fönstret.
– Titta där.
– Ja.
– Där finns en gräsplätt, och ser du nu när han går över.
– Ja.
– Han går rakt över gräset i stället. Den mentaliteten. Till slut kommer det att bli en stig där. Så kommer det regna, så kommer andra att gå vid sidan av den stigen. Till slut är det bara en grusväg där gräsmattan låg.
För mig är detta en starkt symbolisk reaktion och vi ser olika på fenomenet. Jag tänker att människornas vilja att skapa egna vägar är ett utslag av självständighet och en form av verklig gräsrotsdemokrati (förlåt skämtet). Där Göran ser lättja och hot mot samhällets (och Guds?) ordning – där uppfattar jag något helt annat och ser handlingen som en vacker uppgörelse med auktoriteter.Mer media svd dn
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!
Tror väl inte att klyftorna var mindre under den "röda" tiden, en politik som med vänsterns stöd skapade mängder av uteliggare och socialklyftor. Detta säger jag med lång egen erfarenhet. Vad det gäller att hjälpa och stötta dessa våra minsta bröder - var finns socialdemokrater eller vänsterpartister. Är till allra största delen kyrkorna som står för detta - kyrkor som inte står högt i kurs hos de röda.
SvaraRaderaBeträffande RUT, ROT eller alla typer av avdrag f.ö. - allt detta gynnar främst de som har det gott ställt.
Jag tycker det är bra om ni vinner valet och avskaffar RUT. Det känns bra att ett antal tusen kvinnor blir arbetslösa. En bonus att inte en krona genereras till välfärd på det beslutet.
SvaraRaderaQuo Wadis - Det är bevisat via att klyftorna har ökat. Men det är inte det samma som att de tidigare S-regeringarna på något sätt varit felfria. Jag är röd och jag jobbar inom kyrkan för övrigt...
SvaraRaderaUncle Sammy - Du läser varken mitt inlägg eller artiklarna jag länkar till eller hur? Rut-avdragen ger få jobb men mer pengar till de redan rikaste, som hade kunnat användas till bättre hemtjänst eller vård av äldre, som hade inneburit mer välfärd.
Det är lite märkligt att det finns "röda" människor i dag. Systemet har inte lyckats någonstans utan bara skapat elände. Konstant klagar man på att "de rika" plockar åt sig och glömmer att de flesta i en liberal ekonomi har *betydligt* bättre än någon röd regim någonsin fått till.
SvaraRaderaI de socialistiska stater vi sett har partieliten plockat åt sig betydligt mer än bankdirektörerna gör och om någon kommer med kritik så blir det "omskolning".
Det är ett nedslående mysterium att det finns människor som fortfarande pratar om "rött" som "rätt" där all erfarenhet visar att "rött" är "elände".
Märkligt att högermänniskor hela tiden måste dra fram saker från diktaturer som ingen vill kopiera. Jag vill då rakt inte ha någon form av elit med hutlösa löner, oavsett om det är partipampar eller direktörer. I övrigt noterar jag att världen som inte är röd är allt annat än rättvis den heller, men det blundar du och alla ni andra för på ett mycket enögt sätt...
SvaraRaderaVar har inte "rött" givit just diktaturer?
SvaraRaderaEnögd? Jag skrev att *de flesta* har bättre i liberala ekonomier. Men ni rödingar blundar för att ert *system* bara ger dessa diktaturer. De liberala *systemen* ger inte samma diktaturer även om de inte ger paradiset. Rättvisa finns inte men det finns mer av den i liberala system än i något rött system.
Nu tror jag du blandar ihop vänsterpartiet med statskapitalistiska stater som Sovjet. Jag ser däremot dagens vänsterparti som gårdagens sossar eller vad sossarna borde vara idag och de har styrt landet som en demokrati, dock inte felfritt naturligtvis, i de flesta år sen Sverige blev en demokrati 1921.
SvaraRaderaJag gillar demokrati och jag har aldrig gillat diktaturer, oavsett färg på dem.
Dessutom är ju V ett av få partier i landet som driver frihetsfrågor när högerpartierna inför FRA och Ipred, som några exempel på lagar som Sovjet och Östtyskland hade tyckt om...
SvaraRaderaRödingar är bara sådana som vill att andra ska försörja dem. Latmaskar helt enkel!
SvaraRaderaInte för att vara sån men själv har jag fast jobb och har inte ett enda bidrag.
SvaraRadera