måndag 12 april 2010

Den fria företagsamheten som bortblåst?

Jag läser om hur en av SvD:s ledarskribenter frågar sig om det kommunala självstyret är som bortblåst?

Det är nog första gången jag läser en av högerns främsta megafoner inför valet skriver emot den fria företagsamheten i landet. Konstigt nog har jag alltid trott att fri företagsamhet skulle lösa alla problem, åtminstone att döma av den retorik de använt sig av tidigare.

Personligen tror jag att det handlar om en minoritet som är mot vindkraftsutbyggnaden, men en ack så högljudd sådan.

I grund och botten tycker jag det handlar om att de som äger land ska få bestämma själva om de vill ha skog, betesmark eller vindkraftverk, i synnerhet när det som ofta i de här fallen handlar om vindkraftverk en bra bit från andras bostäder.

Den största skandalen är dock att det tycks politiskt omöjligt att placera vindkraftverk i havsbandet, i synnerhet utmed skånska kusten. Trots att de var tänkta att stå en bra bit ut i havet så lyssnade de lokala och regionala politikerna så mycket på befolkningen som tyckte det störde deras utsikt.

Inte för att vara sån, men just utsikten av vindkraftverk kilometer ut i havet torde störa utsikten ytterst marginellt.

I grund och botten tycker jag dessutom att den här typen av grundläggande frågor ska tas på regeringsnivå, för hur vi ska få energi är en nationell fråga och borde dessutom förläggas där det är mest fördelaktigt för energiutvinningen.

Nä, istället gör vi som i Landskrona, satsar på sämre lösningar för miljön vad det gäller energifrågan...

Mer media hd hd svd

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!2 kommentarer:

  1. De personer som bor i strandnära lägen är ju en mycket högljudd grupp med höga inkomster, en grupp som lokala politiker alltid anpassar sig efter. Politiskt får dessa juridisk hjälp av föreningen Svenskt Landskapsskydd, som arbetar aktivt mot vindkraft. Underligt nog har inte denna förening något emot några andra former av industrietableringar, vägbyggen eller annat som kan hota landsbygden, de arbetar bara mot vindkraft!

    SvaraRadera