måndag 12 april 2010

Har ni inga egna idéer?

Regeringen kommer med förslaget om lärarlegitimation enligt en debattartikel i DN, och endast de med den typen av godkännande ska få anställas fast och få sätta betyg.

Det är en idé som kom från vänsterhåll redan 2006, men då var det inte så populärt... Frågan är om regeringen har några egna idéer?

Den största bristen i skolorna är fortfarande bristen på vuxna människor, och inte nödvändigtvis alltid lärare. De neddragningarna har kommit allt eftersom skatterna sänkts, men en legitimation löser naturligtvis inte de här problemen och ligger inte i förslaget alls. För då är risken stor att det blir skattehöjningar, och ve den som föreslår saker som kanske får det som konsekvens...

Förslaget är lika illa som de saker regeringen försöker göra med högskolorna... Vem behöver fler "otydliga och oförankrade" förslag?

Uppaterat Konstaterar att lärarfacken gillar förslaget men tycker det är dumt att pengarna inte öronmärks. Det förvånar mig också, eftersom de kan hamna på andra ställen än där det var tänkt från regerings sida.

Lite vad jag var inne på tidigare skrivs det om i Byråkratin ger dålig skola och det beskrivs hur byråkratin ger mindre tid till faktiskt arbete. Det är lite det jag var inne på innan, som många valde att missförstå.

Jag kan inte avgöra om all byråkrati verkligen behövs eller inte. Men den stjäl tid från eleverna, inte minst från kuratorn som också är viktig för eleverna, precis som lärarna, men som fått mindre tid att röra sig med. Det löses bara på ett sätt, om man inte kan plocka bort byråkratin: Mer personal och timmar som är riktade mot eleverna.

Uppdaterat 2 Lite märkligt att se att bland annat sossarna tycker idén är bra, men att högerns skribenter  är mer tveksamma:




Men frågan är om elever, föräldrar och blivande arbetsgivare har lika goda skäl att glädjas. Legitimationen i sig gör ingen skickligare, och alla som idag har lärarexamen legitimeras med automatik. Det gäller även den totalsågade nya lärarutbildningen. Som kvalitetsgaranti känns det bra skakigt.
Man borde ha börjat med annat: Att se den nya lärarutbildningen i mål. Att ge kommunerna ekonomiska incitament att satsa på kvalitet. Att kräva rekrytering av lektorer. Och varför inte sända tydliga signaler om att man välkomnar dem som med allvar och engagemang vill dra i gång fristående lärarutbildning i enskild regi. Det pedagogiska etablissemanget behöver utmanas.

Den sista meningen känns i och för sig fullt i paritet med den linjen SvD:s ledarsida brukar driva, men i övrigt så är det skönt att se ifrågasättande, när det från så många håll känts som om man totalt vill blunda för eventuella tveksamheter.

Som sägs i citatet ovan så är det frågan om legitimationen i sig gör någon bättre och med en sågad lärarutbildning så kanske det vore den man skulle se över i första hand?

Uppdaterat 3 Även Expressens ledarsida ondgör sig över förslaget om lärarlegitimation i Underkänt:

Förslaget om lärarlegitimation bygger i stort på den utredning Jörgen Ullenhag gjorde för ett par år sedan. Högskoleverket - som måste anses ha en viss kompetens på området - var starkt kritiskt: "Att försöka skapa nya skrån rimmar illa med dagens moderna och föränderliga samhälle."Det är utmärkt formulerat. Skråväsendet skrotades 1846 och nu är Jan Björklund på väg att återinföra det.För att få ett fast jobb krävs en examen från lärarhögskolan och lärarlegitimation. Även andra med betydligt mer kvalificerade utbildningar och examina ska kunna få legitimation, men måste då gå en ettårig kompletterande pedagogisk utbildning.Du må alltså ha disputerat i litteraturvetenskap och undervisat i många år, men en relativt nybakad student från lärarhögskolan är behörig och får det fasta jobbet. Du må ha en doktorsexamen från Harvard men får inte lov att sätta betygen på dina elever. Allt ska nämligen "kvalitetssäkras".

Det är onekligen en mycket märklig situation, som Expressen konstaterar, du har redan utbildning och erfarenhet på hög nivå, men ändå så kan någon utan erfarenhet få jobbet före dig.

Mer media svd gp ft hd hd hd hd hd dn dn sds sds gp gp exp smp

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!



7 kommentarer:

  1. Lite bättre historiekunskaper, tack! Vi moderater skrev massor av motioner om lärarauktorisation/legetimation under våra år i opposition, men ni gjorde inget förrän det var klart att ni skulle förlora valet 2006. Då tillsatte ni en utredning. Kraftfullt på 12 år...

    SvaraRadera
  2. Sååå... ni ville införa legitimationen då men inte nu?

    SvaraRadera
  3. Oj, du är lite historielös... Förslaget kom INTE från vänsterhåll 2006. Det är möjligt att ljust gick upp där då, men det finns massor av borgerliga motioner om detta i riksdagen flera år dessförinnan. Vi moderater kallade det certifiering och jag har sett motioner om det från hösten 1996, alltså tio år tidigare och sen har vi tjatat och tjatat och tjatat om att den förra regeringen borde göra något. Det enda de lyckades med var att tillsätta en utredning våren 2006. Så det handlar inte om att sno någons kläder. Men det är väl förvisso bra om vi nu kan vara överens i sakfrågan i alla fall?!

    SvaraRadera
  4. Min miss att det var ett högerförslag sen ännu längre tillbaka.

    Jag är rätt ofta emot sosseidéer och ibland även vänsterpartistidéer, trots att det är vänsterpartist jag är.

    Jag är av åsikten att det behövs fler vuxna i skolan men jag misstänker att du är omedveten om att lärare inte är de enda vuxna som jobbar inom skolan. Mao så är det självfallet bra med utbildade lärare, men de är inte de enda som skapar en bra skolmiljö.

    SvaraRadera
  5. Visst finns det många andra personalkategorier i skolan också, som verkligen behövs. Är själv gift med en sådan. :-)
    I vårt förslag till ny skollag så skärper vi kraven på att skolorna också ska erbjuda psykolog- och kuratorskompetens exempelvis. Lärarlegitimationen är inte det enda vi gör.

    SvaraRadera
  6. Det har jag missat att den innehöll även de sakerna och det är självfallet bara positivt om det genomförs! Hur det ska finansieras med alla skattennedragningar?

    SvaraRadera
  7. Hela den svenska regeringen, styrs ju av Bryssel konventionen, alla åtta partiledarna, eller hur???

    SvaraRadera