tisdag 13 april 2010

Hur var det nu det var då?

Jag vet inte hur många gånger jag hört och kanske framförallt läst i diverse sd-anknutna bloggar om hur det bara är extremvänstern som förstör och inte låter alla komma till tals eller få utnyttja demokratins möjligheter till yttrandefrihet.

Naturligtvis är det en lögn och det är på många ställen runt om i landet som moskéer blir drabbade av skadegörelse, men då är det av någon anledning sorgligt tyst från extremhögerns demokratiparoller... Men det kanske inte ska gälla demokrati och religonsfrihet för alla, utan bara för de som de själva tycker om?

Jag är osäker på hur många paralleller man kan dra mellan Sverige och Ungern, men med tanke på hur valet där slutade med en stor framgång för högerextremister med samma typ av retorik som sd så är det svårt att inte vara det minsta bekymrad, inte minst efter den stora medieträning partiledaren har fått...

Möjligen är det intressant att se hur vissa religösa gått till vänster där istället för till höger som är det vanliga i stora delar av världen.


Mer media dag dag dn svd svd hd skd gp exp sverigedemokraterna.de

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!4 kommentarer:

 1. zoren37@yahoo.se13 april 2010 09:42

  Det sorgliga är tycker jag är att man alltid fokuserar på det som skiljer människor åt, och inte det som förenar. Om man t ex inom kristendom, judendom och islam, skulle bejaka att man tror på en och samma Gud, så skulle det kunna vara en plattform att bygga vidare på. Men då skulle man väl få ateisterna på sig i stället, och då är man tillbaka på noll. Globalt sett.

  SvaraRadera
 2. Under hela 19-hundratalet skedde en förskjutning av kristenhetens politiska färg från vänster till höger, samt från liberalism till konservatism. Det finns inget som emotsäger att det inte skulle kunna svänga tillbaka, om det inte var så att det finns starka finansiella intressen i den amerikanska konservativa frikyrkligheten, som tyvärr många svenska kristna vurmar för och importerar hemska åsikter ifrån. Ex så är många i princip inte genuint intresserade av Israel - fast man skriker sig hesa om deras rättigheter, utan dels är man emot muslimer, och dels vil man att judarna ska ha det bra - eftersom först då kommer Jesus tillbaka. Hos den konservativa kristendomen har människan alltså inte det egenvärde man hävdar, utan bara ett instrumentellt värde för att lyckas med den egna missionen och tron.

  Vi får väl hoppas att det slår mot vänster snart.
  så att kristna får tillbaka sitt europeiska, men tyvärr ganska koleriska genuina intresse för medmänniskan.

  SvaraRadera
 3. Jag håller med dig, de tre borde istället ha mer gemensamt att bygga vidare ett gemensamt sammanhang på än vad som skiljer dem åt. Jag vet visserligen att det finns visst samarbete på olika håll men inte riktigt hur mkt det är och hur det ser ut.

  SvaraRadera
 4. Det ovan var till Zoren.

  Och du Anonyme får komma fram trots att jag e g inte släpper fram anonyma för att du skrev vettigt och intressant, men skriver du igen så var inte anonym, tack. Jag hoppas också att vänstern och de troende inser att de har mer gemensamt än de oftast tror.

  SvaraRadera