torsdag 15 april 2010

Ta våldtäkterna på allvar!

Det är lätt för många att raljera över religösa och sexuella övergrepp, som jag och många andra både skrivit och reagerat mot. Kanske för att man upplever att de till hör "de andra", som inte gör att man måste ifrågasätta saker som ligger nära sig själv, i synnerhet när det gäller katolikerna, som är en rätt begränsas skara i Sverige.

Men det krävs krafttag mot våldtäkterna i Sverige också och det är Hög tid att våldtäkterna på allvar, som två socialdemokratiska kvinnor skriver:


Nya alarmerande rapporter visar att majoriteten av alla våldtäktsanmälningar läggs ned innan de ens har behandlats i domstol. I fallet Linnéa blev visserligen våldtäktsmannen åtalad och dömd men Bjästas attityd till Linnéa avspeglar många av landets domstolars attityd till våldtäktsoffer.
Våldtäkt är ett brott mot mänskliga rättigheter och den som utsätts för våldtäkt måste få stöd och hjälp från staten och inte bli kränkt ytterligare. Situationen för våldtäktsoffer idag är inte acceptabel och därför anser vi att rättväsendets hantering av våldtäktsbrott måste utredas. Vi ställer oss bakom Amnesty Internationals krav på att inrätta en oberoende granskningskommission med uppgift att se över nedlagda våldtäktsärenden och skälen till detta, samt bedöma utredningskvaliteten i dessa ärenden. Granskningskommissionens arbete skulle ligga till grund för förslag om ytterliggare åtgärder för att förbättra rättväsendets hantering av våldtäktsärenden. På detta sätt kan också olikheterna i kvalitet mellan olika polisdistrikt och åklagarkammare kartläggas.
Förslaget som Amnesty kom med, att inrätta en oberoende granskningskommision låter som en mycket god väg att börja med för att komma tillrätta med de problemen som finns med ett rättsväsende som reagerar inte bara stelbent,  utan även hänsynslöst vid många fall, med ifrågasättande av den våldtagnas kläder och uppförande och där man ställer mycket få frågor om den misstänktes uppförande innan övergreppet.

Samma sak gäller fruimporten, som i vissa fall mynnar ut i övergrepp, när män gång efter annan kan se till att nya kvinnor flyttar till dem,  utan att de får reda på att mannen tidigare misshandlat eller begått övergrepp. Det borde finnas någon som talar om för dem vad för typ av man de riskerar hamna hos, om han exempelvis blivit dömd för brott som exempelvis misshandel eller liknande.

Mer media dag

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar