tisdag 13 april 2010

Skamligt!

Det är naturligtvis inte roligt på något sätt att konstatera att även svenska katolska kyrkan upptäcker övergrepp inom sin organisation.

Men jag känner sympati för att biskopen av den svenska katolska kyrkan uppträder ärligt och ångerfullt, till skillnad från vad andra höga män inom katolska kyrkan påstår.

Jag är för övrigt inte så säker på att, som många framför, celibatet i sig har med de sexuella övergreppen att göra.

Jag tror det är ett betydligt större problem med dels inställningen till sexualitet hos vissa samfund och kanske framförallt sättet man hanterar problemen på när de väl dyker upp. Om man upptäcker övergrepp så måste man självfallet inse att det inte går att skicka förövaren vidare till nästa församling eller kyrka, utan att alls ha hanterat det som faktiskt hänt och dessutom inte tro att det kommer att hända igen.

Den med gott minne minns kanske Uppdrag Granskning för några år sen som berättade om hur människor blev utfrusna från Jehovas Vittne efter att ha blivit utsatta för övergrepp och hur Jehovas Vittne, precis som med katolska kyrkan, valde att skydda pedofilen.

En mer demokratiskt och mindre mansdominerat styrd organisation hade antagligen hanterat det på ett annat sätt, än där man väljer att låta några få starka män ha beslutande rätt, till och med över förlåtelsen. Framförallt så hade man anmält det till de vanliga myndigheterna för att låta någon utomstående utreda vad som hänt. Något som faktiskt svenska katolska kyrkan verkar vara inne på.

Mer media dag svd svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn sds sds dag dag dag dag dag dag dag dag hd hd hd gp gp nsk nsk nsk skd skd skd smp ab

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!23 kommentarer:

 1. Vänta nu! Man skall väl inte generalisera, dra alla över en kam, peka ut grupper, skapa vi-mot-dom, stigmatisera...osv. De är INDIVIDER som begår brott.

  Var det inte så? Får man tala om överrepresentation i vissa grupper men inte i andra. Jag är ju inte journalist men någon sådan kanske kan svara...

  SvaraRadera
 2. Det är intressant att se hur stor en sådan stor och inflytelserik organisation som katolska kyrkan är (var) - väljer att agera efter det som har framkommit. Det visar på att man är van vid att alltid vara i maktposition men inte i den situationen där man inte är i kontroll. Vad är det man säger - högmod går före fall ;-).

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är viktigt att vi inte leker folkdomstol utan inser att alla misstänkta
  är att anse som oskyldiga tills motsatsen
  bevisats i domstol.

  SvaraRadera
 4. KM - Hur generaliserar jag? Jag drar varken alla troende, alla kristna eller ens alla katoliker över en och samma kant?

  SvaraRadera
 5. Vilket liv - Det tror jag gäller många organisationer som är uppbyggda på samma sätt och van vid makt.

  SvaraRadera
 6. FVHC - Så vitt jag vet så finns det åtskilliga fall av övergrepp som är bevisade.

  SvaraRadera
 7. Hej Jerker!
  Vill bara kort kommentera ditt inlägg om Jehovas vittnen och pedofili. När programmet visades 2003 fick allmänheten den uppfattningen att Jehovas vittnen skyddar pedofiler. Tyvärr var det nog inte många som uppmärksammade att programmet blev fällt för osaklighet av Granskningsnämnden. Det handlade nämligen inte om pedofili, utan minderåriga pojkar. De var 4 och 8 år när de sexuella handlingarna startade och 10 och 14 år när de sexuella handlingarna upphörde. Dessutom inte var inga Jehovas vittnen vid den aktuella tiden! Rättelser brukar inte ha samma nyhetsvärde som du vet. Vill du själv kolla beslutet av Granskningsnämnden så har du här alla behövliga uppgifter: Beslut SB 788/03, dnr 413/03-20 och 618/03-20, datum: 2003-12-17. Får du inte tag på beslutet så återkom. Då kan jag skicka pdf-filen till din e-postadress.
  Eftersom vittnena använder uteslutning gentemot personer som inte vill leva upp
  till bibelns moralnormer säger det sig självt att de inte tolererar pedofiler i sina led. De blir uteslutna precis som tjuvar, äktenskapsbrytare och mördare som inte vill ändra sig.

  SvaraRadera
 8. Nu försöker jag att inte släppa igenom anonyma inlägg oftare än nödvändigt men jag gör ett undantag eftersom du skriver vettigt.

  Däremot är jag tveksam till om allt stämmer som du säger? Det står bl a att han som utförde övergreppen var fyra år äldre och de slutade när den utsatta var 19 år. Det gör väl honom till 24 år?

  SvaraRadera
 9. "En mer demokratiskt och mindre mansdominerat styrd organisation hade antagligen hanterat det på ett annat sätt"

  Läs SvDs artikel idag om hur det går till i Svenska kyrkan. Långt fler övergrepp, och långt sämre behandling. I bästa fall en reprimand, för det mesta ingenting alls. Och då gällde det ändå de senaste tio åren, inte decennier sedan när man inte förstod bättre. Skillnaden är förstås att när en 'demokratisk' organisation gör för litet så 'värnar man om arbetstagarna', när Katolska kyrkan gör för litet så 'skyddar man pedofiler'...


  Ang. Jehovas Vittnen så fanns det en artikel i UNT i mitten på 90-talet som var det värsta jag läst i den här vägen. En pojke hade under lång tid utnyttjats av, jag tror det var, flera personer i mycket hög ställning. När han förtvivlat försökte få slut på det tvingades han i stället själv att be om förlåtelse — på knä inför hela församlingen!! (Om han skulle 'erkänna' att han 'ljugit' eller att han 'förfört' kommer jag inte ihåg.) Därefter kunde övergreppen fortsätta som om ingenting hänt i åtskilliga år till.

  SvaraRadera
 10. Fast Svenska Kyrkan har väl varit en mansdominerat styrd organisation i alla tider, även om det är på väg att förändras, och även om de flesta som utbildar sig till präster idag är kvinnor så är om jag förstått det rätt de flesta präster män?

  SvaraRadera
 11. Hej Jerker och tack för att du publicerade min kommentar. Granskningsnämndens ledamöter var helt eniga i domen. Osakligheten föranledde reporter Viktoria Nilsson, Svt (Mediemagasinet) att skriva artikeln ”Att vässa en story”. Läs gärna artikeln här:
  http://svt.se/2.58360/1.180146/utskriftsvanligt_format&printerfriendly=true
  Jag har roat mig med att fråga människor vad de kommer ihåg om programmet. Så gott som alla fick det bestående intrycket att en MAN förgrep sig på två barn, dvs. pedofili, när det i själva verket handlade om tre barn och tre offer, som Viktoria Nilsson uttryckte det.

  SvaraRadera
 12. Även Livets Ord har varit inblandade:

  http://tv4nyheterna.se/1.622469/2008/09/17/domd_for_overgrepp

  Men i stort tror jag det handlar om organisationer vars levebröd är folks förtroende och därför ser hela sin existens hotad vid förlust av det hela. Liknande problem som vi kan se när militär tystar ned krigsförbrytelser, polis misshandel, företag arbetsmiljöbrott, politiska organisationer korruption, etc.

  Att organisationen är mansdominerad och att andra präster inte heller har egna barn kan självklart spela roll.

  SvaraRadera
 13. Judith Horvath15 april 2010 11:21

  Hur kan en högt uppsatt biskop i närheten av påven gå ut med följande påstående: att pedofili
  har ett klart samband med homosexualitet!!
  Är detta vetenskapligt bevisat?
  Eller är det så att man i kyrkans namn kan gå ut med vilka påståenden som helst, för att den stora massan tror att allt som kommer från kyrkan är sanningen?
  Detta påstående är enligt min åsikt en riktig kränkning av homosexuella som är individer som alla andra. Naturligtvis kan det finnas någon homosexuell pedofil som det även finns bland hetrosexuella människor.

  SvaraRadera
 14. Hej Jerker.

  Det är sant att celibatet i katolska kyrkan inte är en dogm och ingen skulle bli upprörd om den avskaffades.

  Men det finns en mycket sund tanke bakom som gör att prästen kan ägna all sin tid åt församlingen.

  Om en päst gifter sig måste han skaffa ett annat jobb på halvtid vid sidan om för att kunna försörja sig själv och sin familj. Katoska präster tjänar inte mer än 6000-8000 kronor i månaden och det räcker bara till att försörja en människa.

  När det gäller fördomen om att celibatet skulle vara orsaken till sxskandalen så går det emot all empirisk forskning.

  Läs gärna mer om detta här:

  http://darenpagatan.blogspot.com/2010/04/skyll-inte-pa-celibatet.html

  SvaraRadera
 15. Anonym - Jo visst, men som jag skrev så måste det innebära att förövaren var 24 år när det hela slutade och det ser jag inte som något annat än en vuxen man.

  SvaraRadera
 16. Hampus - Dels det du säger och dels att de har svårt att ta in att de verkligen kan ha den typen av människor i sina egna organisationer.

  SvaraRadera
 17. Judith - Jag tror att vissa lever i det förgångna på många sätt.

  SvaraRadera
 18. Dåren - Om den inkomstuppgiften stämmer så finns det anledning att betala mer, om det är det enda hindret för giftermål.

  SvaraRadera
 19. Hej Jerker!
  Jag förstår inte att du kan få förövaren till 24 år när han slutade med övergreppen. Jehovas vittnens huvudkontor i Arboga gick ut med information efter att de fått full insyn i fallet. Återger här den delen av informationen:
  ”Båda inblandade var barn (omkring 8 respektive 4 år) när de sexuella handlingarna mellan dem tog sin början, omkring 1980, och de var båda fortfarande minderåriga (14 respektive 10 år) när handlingarna upphörde 1987.”
  Förövaren var alltså mellan 8-14 år när övergreppen pågick av den 4 år yngre pojken. Av den orsaken blev programmet också fällt för osaklighet eftersom allmänheten fick uppfattningen att förövaren var en vuxen man. Tydligtvis har många fortfarande kvar den uppfattningen!

  SvaraRadera
 20. Anonym - Jag räknar fel. Jag läser följande hos SvT:

  " Anders är medlem i Jehovas Vittne sedan barndomen och han berättar i reportaget om hur han i tio års tid tvingats till samlag med en medlem i sin församling. Medlemmen var fyra år äldre än Anders och skulle fylla 19 när övergreppen upphörde."

  Jag läser att Anders var 19 och förövaren fyra år äldre. Men naturligtvis menar de att förövaren är 19 när det slutar.

  Men jag ser en 19-åring som någon som är myndig och vuxen nog att veta vad de gör.

  SvaraRadera
 21. Hej Jerker!
  Jag har förstått att du inte läst Granskningsnämndens fällande dom. Jag får väl då göra ett utdrag av domen. Så här står det på sidan 5 i beslutsprotokollet:
  ”Enligt de inblandades egna uppgifter var förövaren en fyra
  år äldre släkting (eller pojke), och de sexuella övergreppen mot Anders tog sin
  början när denne var omkring fyra år. De sexuella handlingarna dem emellan
  upphörde (1988) när förövaren var omkring 14 år och Anders således omkring 10
  år. Senare samma år blev förövaren genom dop medlem i Jehovas vittnen.
  Anders döptes 1991. Under år 1996 berättade Anders för första gången om
  händelserna för församlingens äldste. Vid samma tillfälle blev också övergreppen
  mot Johanna kända. Det är därför missvisande att använda ordet pedofili i fallen
  Anders och Johanna.”
  Förövaren var alltså 14 år (och inte 19) när övergreppen upphörde och var ännu inte ett döpt Jehovas vittne. Trots rättelser och fällande dom får vittnena fortfarande stå ut med anklagelsen att det rörde sig om pedofili.

  SvaraRadera
 22. Det förvånar mig att det står som det gör hos Svt.

  SvaraRadera
 23. Hej Jerker!
  Tack för att du publicerade min kommentar. Massmedier återger ofta vad personer säger och skriver, utan att alltid ta reda på fakta. Det är säkert en anledning till att medier inte har så hög trovärdighet, i synnerhet kvällspressen. Svt och annan media kan försvara sig med att en rättelse publicerades. Jag har själv sett en rättelse av det aktuella fallet, men den var inte särskilt stor.

  SvaraRadera