fredag 21 maj 2010

Den borgerliga regeringen förnekar sig inte

Jag noterar ännu en gång att den svenska alliansen viker sig glatt ner på knä för den kinesiska diktaturen:









Peking. Kungen, näringsminister Maud Olofsson och gräddan av svenskt näringsliv är på säljresa i Kina. Och när de igår mötte Kinas ledning var budskapet:
–Ni ger oss marknaden och vi ger er innovationer, sade Ulf Berg, vd för Exportrådet till de samlade kinesiska journalisterna.
Kungen och Maud Olofsson fick äta lunch med Kinas president Hu Jintao. Samtalet handlade mest om klimat- och miljöfrågor, men Olofsson sa att hon även tog upp mänskliga rättigheter i form av CSR – det vill säga företags sociala ansvar – en fråga som är lika okontroversiell i Kina som i Sverige. Däremot nämnde Maud Olofsson ingenting om känsliga ämnen som internet-censuren – som EU menar är ett handelshinder – eller politiska fångar.
Jag skrev betydligt längre om det här i Mängder av år sen jag skrev en insändare och den lilla tysta kritik som Maud Olofsson fick då, som kallade Kina för vänner, har inte oväntat gått spårlöst förbi...

Men vad är att vänta där borgerliga ledarskribenter tycker det är viktigare att gnälla över Sahlins kläderskatterfimpar och lyfta fram saker som människor tror borgarna är bra på.

Jag gissar att de flesta tror att borgarna är mer kritiska mot diktaturer också, trots att så inte är fallet. Med andra ord är "problemet" att centerpartister pekas ut som sd:are i ett politiskt test inför valet ett relativt litet problem när deras partiledare är en vän av den kinesiska diktaturen...

Uppenbart är att när man har tillräckligt med pengar, som Kina som på många sätt är ett ekonomiskt rikt land har, så struntar man gärna i frihet och demokrati...

Uppdaterat  Ofrivilligt och beklagligt komiskt blir det med Sydsvenskan som först skriver upprört om ofrihet och icke-demokrati och sen hyllar det samma i en annan del av världen...

Sen läser jag Sydsvenskans ledarblogg som hävdar att Nordkorea - Skurkstat med frikort och tycker de gör bort sig än mer när de försöker låta upprörda över att skurkstaten Nordkorea klarar sig.

Hur illa det än är, så är det än värre att Kina alltid klarar sig eftersom de har en betydligt större påverkan på sin omvärld och mer resurser att skapa ett rättvist land och problem utanför Kina...

Mer media exp ab sds


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

8 kommentarer:

  1. *host* Göran Persson *host*

    SvaraRadera
  2. Anonym - Välj gärna ett namn till nästa gång, tack...

    Göran Perssons idioti har jag redan kommenterat: http://alltidrottalltidratt.blogspot.com/2010/03/mangder-av-ar-sen-jag-skrev-en.html

    Notabelt är att de borgerliga med rätta kritiserade honom då men inte säger ett ljud nu.

    SvaraRadera
  3. Sverige vek sig för Hitler, sålde krigsmateriel-råvaror till deras imperium och fick betalt i guldplomber. Historien upprepar sig. Nu är det Kinas bak som skall strykas medhårs. Dels är det deras Marknad som lockar, dels är det panikrädslan för drakens eld som gör den svenska tigern mållös och svanslös. Man skäms. MVH Debattören

    SvaraRadera
  4. Hmm, du har tydligen inte mycket pejling hur det funkar.

    För det första pratar vi om ett land som är lika stort som hela Europa. Sverige är en liten skit i jämförelse. Vi har väl ungefär lika många invånadre som en stadsdel i Shanghai. En piss i Mississippi.

    För det andra har vi ingen som helst pejling på hur det funkar i Kina. De har totalt andra värderingar och annan mentalitet än i västvärlden, andra människovärden och spelregler.

    För det tredje skulle det vara mycket oartigt, att vara inbjuden som gäst, och samtidigt komma med kritik mot hur landet styrs enligt deras sätt att se saken.

    För det fjärde är det inte en resa baserat på politiska diskussioner, utan för goodwill för samarbete och svensk industri.

    Att mot den bakgrunden komma med politisk kritik skulle inte bara vara dumt utan rent förödande för samarbete mellan länderna, i synnerhet som kungen är med på resan.

    / Micke

    SvaraRadera
  5. Ulmerkotten - Självfallet vet jag att Kina är litet men det är väl knappast en ursäkt att stryka dem medhårs?

    Att de har andra värderingar må vara hänt men att var så långt ifrån odemokratiskt som land ursäktas inte av det.

    Med ditt resonemang så skulle man aldrig kritisera någon som exempelvis slog sina barn i sitt hem, för man ska ju inte kritisera den man är gäst hos...

    Eftersom det är politiker så är resan politisk.

    Kungen borde f ö stannat hemma han också istället för att fjäska för diktaturer...

    SvaraRadera
  6. Naturligtvis menar jag att jag vet att Kina INTE är litet! :)

    SvaraRadera
  7. Hej Ulmerkotten !

    För det FÖRSTA: i diplomati, och framförallt mänskliga rättigheter, finns ingen stor och ingen liten nation. Störst är den som är ärligast och mest mänsklig. Den mus som ryter sanningen kan följas av andra små varelser och tillsammans kan de skrämma den stora besten.

    För det ANDRA: det finns inga ”andra människovärden”. Aldrig funnits. Slaveriet har varit spelets regler i årtusenden, men det var helt fel värderingar och mentalitet. Det vet vi idag. Och imorgon kommer alla att veta att en kommunistdiktatur är lika fel som romarnas gladiatorimperium.

    För det TREDJE: en gäst skall vara artig men aldrig förtiga sanningen när mattan är blodfläckad i värdens finrum. Alternativet är att inte sätta sin fot i det huset.

    För det FJÄRDE: politiker möter politiker = politikermöte där man utstakar den bilaterala agendan. Svensk ledstjärna får aldrig mera vara att stirra blint på samarbete för varje pris för att den svenska industrin ska få goodwill och vi skall få betalt i guldplomber (ref: min kommentar tidigare idag).

    För det FEMTE: politisk kritik må vara dum och förödande för plånboken men oerhört hälsosam för en rak ryggrad. Kungens närvaro kunde rättfärdigas enbart om han skulle KRÄVA att skaka hand med alla politiska fångar hos sina ärade värdar. MVH Debattören

    SvaraRadera
  8. Jag instämmer men jag ser ytterst få som idag försvarar kommunistdiktaturer.

    SvaraRadera