söndag 5 september 2010

Utmärkt Ohly!

Jag tycker att Lars Ohly klarade sig utmärkt i partiledarutfrågningen och var ärlig med att Vänsterpartiet ibland står lite vid sidan om hos de Rödgröna.

Det är möjligt att Lena Mellin hos Aftonbladet faktiskt har rätt i att han var bättre för Vänsterpartiet än för de rödgröna, men å andra sidan, det som är bra för Vänsterpartiet är bra för de rödgröna också :)

Att han försvarade Afghanistanpolitiken ger märkligt nog störst rubriker, trots att jag inte upplever det som en så särskilt stor fråga för särskilt många människor.

Sen är det en annan sak om den inte borde vara större? Fram tills nu har Sverige inte varit i krig på nästan 200 år, vilket bara det borde vara en anledning att hålla sig undan, i synnerhet i ett land där så många andra gått bet, som andra länder nu lämnar och där det behövs mer humanitära insatser i första hand.

Mer media svd svd svd dn dn dn dn dag exp hd hd ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

  1. Så när Sverige under FN-mandat ställde upp med trupp i Kongo så var vi inte i krig, men nu när Sverige på samma sätt visar solidaritet för den afghanska befolkningen så är vi i krig?

    SvaraRadera
  2. Max - Där var det ett tydligt FN-mandat det handlade om, så nej det tycker jag inte att vi var.

    SvaraRadera
  3. På vilket sätt är det inte ett tydligt FN-mandat nu?

    SvaraRadera
  4. FN-mandatet för Afghanistan är lika starkt som för vårt krig i Kongo. Om man jämför krigen står det utom allt tvivel att det i Kongo var intensivare, exempelvis hade vi ju attackflyg där nere som användes i generös omfattning.

    SvaraRadera
  5. Och vidare, det är ju knappast existensen av ett FN-mandat som avgör om det är krig eller inte, det är omfattningen av väpnad strid som avgör det.

    Annars kan man ju inte definera Koreakriget, med miljoner stupade, som ett krig, då det bedrevs under FN-mandat.

    SvaraRadera
  6. Det som retar folk mest är naturligtvis resonemanget om bröstpumpar, ett uttalande som kan få vilken moder som helst att vilja slänga karln i fängelse eller ännu hellre till Nordkorea.

    SvaraRadera
  7. De vänsterpartister av kvinnligt kön jag känner, både med och utan barn, vill inte göra det.

    SvaraRadera
  8. Märkligt hur jag fick mail om TEGE:s kommentar innan ARvid och Wisemans.

    Jag delar uppfattningen som Jan Eliasson har, Ett krig utan tidsgräns gagnar ingen, och är det samma som Obama tycker är bra: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/krig-utan-tidsgrans-gagnar-ingen_5247525.svd

    SvaraRadera
  9. Ett oändligt krig gagnar ingen, det håller jag förstås med om. Själv skulle jag vilja se ett ansvarsfullt tillbakadragande, och det är antagligen det vi kommer att få, 2014.

    Men det förändrar inte det faktum att det:

    1. Finns ett tydligt FN-mandat.
    2. Definitionen av krig inte har något med FN-mandat att göra.

    Vidare, den kritik som kan riktas mot den rödgröna Affepolitiken handlar egentligen inte om datum, utan om metod. Detta att man vill göra en gradvis nedddragning av förbanden oberoende av säkerhetsläget. Detta ökar trycket på de återstående förbanden och ökar därmed risken för vådabekämpning av civila och egna förluster. Det är viktigt att alla krigarna tas hem samtidigt, inte gradvis. Om detta sker 2011 eller 2014 är sen en sekundär fråga, vad mig anbelangar.

    Men allra helst skulle jag vilja se en ordentlig truppförstärkning så fort som möjligt, en "surge", för att sen ta hem allting så fort som möjligt, men senast 2014. Under denna surge skulle allt krut läggas på att bygga upp ANP och ANA i Mazar, så det inte blir totalt kaos när vi lämnar.

    SvaraRadera