lördag 23 oktober 2010

Vad hade Wikileaks hittat i Afghanistan för Sveriges del?

Apropå vad jag skrivit tidigare om den svenska insatsen i Afghanistan, senast i Ta ansvar inför folket, så undrar jag om det inte är fler än jag som gör paralleller mellan den och den läckor som kommer ut via Wikileaks idag?

Att fler civila än soldater dött i Irak borde egentligen inte vara så stor rubrik, med tanke på att det är så krig vanligtvis ser ut och att det inte alls är ovanligt att barn drabbas extra hårt.

Lika vanligt är det att den militära makten medvetet försöker mörka hur illa statistiken ser ut, som i ett led i den psykologiska krigföreningen, som ibland enbart är riktad mot hemmaopinionen.

Det gamla talesättet att sanningen är det första som dör i ett krig gäller självfallet även för Sverige i Afghanistan.

Oavsett vad man tycker om det, så är det självfallet så att media måste ges möjlighet att få granska så mycket händelser som möjligt, för hur ska man hitta missgärningar om ingen öppet kontrollerar en verksamhet som kan leda till död och lidande för många? Det är ingen slump att det först nu kommer fram att man tänkt låta övergrepp passera, på ett sätt som påminner om en diktaturs sätt att hantera övergrepp.

Den folkrättsliga grunden är klen, för att inte säga obefintlig, för den militära insatsen i Afghanistan. Det är mer dags att agera mot en mer humanitär insats, gärna långt innan det börjar läcka ut vad svenska medier inte alls fick veta för att inte påverka hemmaopinionen negativt.

Till sist så kan jag rekommendera filmen Nothing but the truth, som vi såg igår, som tog upp det här ämnet om vikten av att media tillåts granska och att de inte går i maktens ledband.

Mer media svd svd svd svd svd sds dn dn dn gp kb exp exp exp gp gp gp kvp kb kb ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar