söndag 5 juni 2011

Ett utmärkt förslag

Det är i sanning ett utmärkt förslag att införa En köttfri dag i veckan, om inte av andra anledningar, så av miljömässiga skäl, eftersom kött kostar så mycket miljöutsläpp att få fram, jämfört med vegetabilier.

Naturligtvis så finns det anledning att göra det även av djuretiska skäl, eftersom det finns ett antal tveksamheter kring produktionen av djur i Sverige.

Själv skäms jag onekligen lite, eftersom jag inte är jättebra på att äta enbart grönt, även om det händer.

En tröst är ändå att det mest kött vi äter är vilt och är knappast särskilt behäftat med miljömässiga problem eftersom maten inte behöver odlas fram, utan märkligt nog blir mindre miljöproblematiskt än grönt som har odlats fram.

Själv är jag visserligen så bra kock att jag inte svälter ihjäl, men fantasilös nog att få problem att göra helt vegetariska middagar. Turlig nog har jag en sambo som är bättre på det här än mig och kanske går det att komma på något mer än falafel och quorn att äta.

En bra början att förändra det här tycker jag är att skolorna börjar med en dag i veckan där det är helt vegetarisk mat för alla, för att visa att det går att få god, mättande och näringsrik mat även av enbart vegetariska rätter.

Det brukar alltid bli gnäll kring den här typen av saker. Men ett större problem, som fler borde fundera över, är att vi under de senaste 20 åren ökat antalet kilo kött per individ, som vi äter per år i så hög utsträckning att det påverkar  både hälsan och miljön negativt.

media svd svd svd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Vi tycker verkligen helt olika här. Jag personligen har inget emot att käka viktorianskt ibland, även om det inte blir så ofta. Men jag skulle ALDRIG pracka på någon annan mina idéer.

  Vilt äter du ju för att du har möjlighet att göra det, hade du inte haft det hade du förmodligen käkat "odlat" kött.

  SvaraRadera
 2. Är det inte upp till var och en om man vill äta kött eller ej?
  Inför ett förbud mot att dricka alla slags drycker - alla veckans dagar

  SvaraRadera
 3. Install - Och ändå försöker du pracka på mig dina idéer här i kommentarerna? ;)

  Snawitz - Jo då det är det naturligtvis, men det vore som sagt bra ur fler än en aspekt om människor åt mer grönt och mindre kött.

  SvaraRadera
 4. Nej jag försöker inte pracka på dig något.. jag talar bara om vad jag tycker. Skillnaden är ju att mina idéer är att folk ska få göra lite mer som de själva vill, medans du vill att folk ska göra lite mer som du vill.

  SvaraRadera
 5. Det är en väldigt stor skillnad på att göra som man själv vill och att göra som någon annan vill. Det är lika stor skillnad på frihet och fångenskap.

  SvaraRadera
 6. Att tala om vad man tycker och varför är att försöka övertyga någon annan även om det inte är den enda anledningen till att man yttrar sig.

  SvaraRadera