torsdag 9 juni 2011

Vad är det för fel med att fråga medborgarna?

Jag hörde hur den moderata landstings- och regionpolitikern i Kronobergs län Roland Gustbée talade i Radio Kronoberg för några dagar sen, och inte alls tyckte att vanlig folk skulle få säga sin mening om vilket sammangående Kronobergs län ska göra när det ska skapas en region, istället för att behålla Kronobergs län.
Har ni gjort någon egen medborgarundersökning för att se vad kronobergarna vill?
– Nej, det har vi inte, men däremot så har vi moderater haft detta på vårt valprogram länge sedan flera mandatperioder tillbaka, att vi vill bilda region tillsammans med Skåne. Och det tycker vi att vi har fått ett väljarstöd för.
Roland Gustbée säger att regionfrågan inte har tagit stor plats i valrörelsen och han tror inte att väljarna anser att frågan är en av de viktigare.
– Vi politiker har gjort den bedömningen att vi måste ta politiskt ledarskap och bestämma i denna fråga. Men vi har heller inte försökt att överrumpla väljarna.
Alltså, man har inte talat om för väljarna från knappt något parti att frågan finns och kommer bli av vikt under mandatperioden och att fråga väljarna är inte aktuellt, vilket ger att man egentligen inte har något väljarstöd, trots påståendet citerat ovan.

Jag tycker precis som jag har tyckt hela tiden, att det som gäller är en folkomröstning om regionfrågan, eftersom sammanslagningen ändå inte kommer att ske innan år 2019 och att alla de politiska partierna informerar om alternativen och de olika för- och nackdelarna med dem.

Det är i sista minuten, men Radio Kronoberg har startat upp en debatt kring regionfrågan, som rekommenderas för den som vill sätta sig in i den.

Den visar tydligt, via undersökningar, att Kronobergarna själva inte vill till Skåne, tvärtemot vad politikerna anser, och för demokratins del är det illavarslande att inte vilja lyssna till invånarna.

Jag har fortfarande väldigt svårt att se att fördelarna för smålandslänen ligger i ett sammangående med Skåne.

Läs därför även Folkomröstning i regionfrågan, som jag skrev för ett tag sen.

Uppdaterat Läs framförallt Ja till storregion från Sydsvenskan, men läs inte bara det första inlägget från de kronobergska moderaterna, utan framförallt den andra strax under på samma sida, där fyra skånska och socialdemokratiska toppregionpolitiker uttalar sig negativt om samgåendet, något för våra kronobergska sossar att ta fasta på.

media smp smp smp smp smp smp smp hd hd hd nsk nsk skd skd skd kvp kvp exp


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. I denna fråga håller jag tillfullo med dig Jerker. Tack för ett bra blogginlägg!

    SvaraRadera
  2. Varsågod och kul att ni i centern har några bra åsikter också :)

    SvaraRadera