söndag 5 juni 2011

Oroande i England, men inte här?

Jag noterar att britternas supande oroar forskarna, som ligger på närmare 11 liter ren alkohol per år och person. Märkligt nog är det sällan man hör samma oro i Sverige, trots att vi ligger mindre än en liter under de brittiska siffrorna och att det är en höjning sen innan EU-inträdet i mitten på 90-talet, då vi drack 7,5 liter per person och år.

Istället har vi en fortsatt diskussion kring Gårdsförsäljningen, som inte är så fin och pittoresk som det kan låta med tanke på namnet, eftersom det i realiteten innebär att både utländska och svenska alkoholproducenter får slå upp försäljningsställen över hela landet, även långt från närmaste gård. Helt i enlighet med gällande eu-lagstiftning.

Precis som i England så är föräldrar en stor del i att unga dricker alkohol. I Sverige uppmanas föräldrar konstant att inte köpa ut och inte bjuda på alkohol, vilket man även börjat göra i England nu.

Där diskuterar man däremot begränsningar i utbudet och möjligheten att köpa alkohol,  när Sverige går i motsatt riktning. Borde det inte vara dags att inse att de minst 50 miljarder supandet kostar (ibland upp till 160 miljarder) måste minskas? Och kanske framförallt att allt lidande alkoholen skapar måste minskas drastiskt?

Är inte det en viktigare frihet att kämpa för?

media dn exp dag skd nsk


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

9 kommentarer:

 1. Jag tror problemet måste attackeras från andra hållet. För restriktioner fungerar inte, punkt. Det gynnar bara en svart marknad.

  I ditt andra inlägg skrev du att vi har relativt låg alkoholkonsumtion, nu är den helt plötsligt hög.

  SvaraRadera
 2. Sen är arbetslösheten högre i England (tror jag)
  Och spritintag+arbetslöshet hänger lite grann ihop

  SvaraRadera
 3. Install - Å andra sidan fungerar inte en helt fri marknad heller eller hur? Den är relativt hög som jag fattat det, men den har väl senaste åren sjunkit lite eller hur var det nu?

  Snawitz - Det tror jag stämmer!

  SvaraRadera
 4. Just det hör det alla!!! Dom röda bestämmer vad för frihet du ska ha!!! Det är frihet det. A la Nordkoera.

  SvaraRadera
 5. Nu är det alliansen som bestämmer det. På vilket sätt är det bättre?

  SvaraRadera
 6. Grejen, Jerker, är att marknaden är "fri" oavsett vilka regleringar som finns.
  Det kallas svarta marknaden. Ju fler regleringar, desto större blir den svarta marknaden. Det är bara akademiker och pappersvändare som tror att världen är som det är skrivet att den ska vara.
  Och självfallet gäller det att hitta en balans.

  SvaraRadera
 7. Det beror ju på hur man ökar kontrollen av att reglerna följs. Öka antalet tullare och hur många kontroller de kan göra.

  SvaraRadera
 8. Men det klarade inte ens KGB av på den tiden... kräver du alltså ännu större kontroller?

  SvaraRadera
 9. Fler främst tullare som kontrollerar vad som smugglas in i Sverige tror jag är bra som motvikt till både narkotika och alkoholsmugglingen.

  SvaraRadera