torsdag 9 juni 2011

Ett välförtjänt nederlag

Det långsiktiga tänkandet jag efterlyste tidigare i veckan, kan redan nu bli lite tydligare. Inte för att vår regering är det minsta intresserad av att det ska förändras, utan för att de kommer att bli tvingade av den samlade oppositionen.

Anledningen är enkel, och det är att sd kommer att rösta med de rödgröna partierna i en av det lilla fåtal frågor de vågar gå emot regeringen, i form av sjukförsäkringarna, där Vänstpartiet kräver stopp för FAS 3.

Det är lätt att raljera över hur de rödgröna hamnar i sd:s knä, men snarare är det så att alliansen konstant sitter i sd:s knä, utom i ca 10% av de omröstningar som görs.

Naturligtvis gör sd en bra avvägning som väljer att i den här frågan ställa sig på de rödagrönas sida. Frågan är vad som hindrar dem att göra det i fler frågor? Ett exempel där regeringen också är ute och reser är i gymnasiereformen som hotar att dra tillbaka tusentals lärartjänster i gymnasiet, trots att det behövs fler lärare för att få fler elever att klara av skolgången.

Att ha den nedbantande synen på behoven inom utbildningssektorn blir en fortsatt del av regeringens misslyckade jobbpolitik, eftersom utbildningar, i synnerhet så grundläggande som gymnasieutbildningarna är idag, är en självklarhet för att minska antalet arbetslösa i landet.

Som det är nu vet även företagarna att kunskapsbristen är stor. Frågan är när regeringen inser det? Även det påverkar att föräldrar får svårare att betala för utbildningarnas extra kostnader, vilket fortsätter undergräva möjligheten att få ett rättvisare samhälle.

Jag noterar att det kommer fler och fler opinionsundersökningar som visar att regeringen tappar mark, precis som de mindre partierna gör.

Regeringen får helt enkelt skylla sig själv, när de prioriterar de för de flesta människor så livsviktiga frågor som grundtrygghet och skola och istället prioriterar att skumma företag kan tjäna pengar på skattepengar.

Lite lider jag med de mindre partierna som tappar mark och inte riktigt får plats. Naturligtvis tycker jag det är tråkigast för Vänsterpartiets del och naturligtvis ser jag gärna de borgerliga mittenpartierna åka ur riksdagen, även om jag tyvärr tror att det blir stödröstningar igen.

Men för demokratin så är det sämre med ett tvåpartisystem, oavsett om det är instiftat med lag eller om det är en konsekvens av hur den politiska debatten förs.

Även Kaj Ravings Nej FAS3 behövs verkligen inte och Vänsterpartiets Ett stort steg mot en mänsklig sjukförsäkring.

media ab ab ab ab ab ab svd svd svd svd svd svd svd svd svd dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn dn smp smp smp smp exp exp exp exp exp exp nsk nsk nsk nsk nsk nsk skd skd skd skd skd skd skd gp gp gp gp gp gp gp gp dag dag dag dag dag dag dag dag hd hd hd hd hd hd hd


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

  1. stefan malmberg9 juni 2011 kl. 13:06

    Hej,
    jag väntar med spänning på den dagen då jag i någon tidning eller på någon blogg får läsa en artikel om ett viktigt ämne utan att ämnet förminskas genom att dra in SD och ur dom röstar i si och så många procent av voteringarna.
    Det handlar inte om att sitta i någons knä. Parlamentarism, demokrati,minoritetsregering och vågmästare kallas det för.
    Jag väntar även med spänning på den dagen då de övriga sju riksdagspartierna ska lägga lika mycket energi på att driva en egen politik och stå upp för sin egen ideologi, som dom nu gör på att ta avstånd från SDs politik och ideologi.

    Sandlådan och beröringsskräcken är total när M och S bråkar om att SD har röstat likadant som M eller S i den elller den frågan.
    Vad spelar det för roll om SD stöder S när det gäller a-kassan? Vad spelar det för roll om SD stöder M när det gäller energipolitiken?
    Detta ska-enligt dom 7 partierna- kasta någon slags moralisk skugga över det partiet som röstar likadant som SD i en fråga om tex barnomsorg- eftersom SD har en "tveksam" inställning när det gäller EN fråga så ska man alltså rösta emot SD (och sin egen ideologi) i ALLA frågor?
    Ett sådant resonemang leder till att fler och fler undrar om inte V eller M eller FP borde satsa på att driva en egen politik istället för att ta avstånd från SDs politik.
    Det leder också till att SD framstår som det seriösaste av de 8 partierna i riksdagen.
    Och det leder till att jag tänker rösta på dom 2014 om det här fortsätter.
    Jag har inget val.
    Jag är nämligen inte intresserad av att rösta på partier vars företrädare beter sig som barn i en sandlåda.

    P.s. Tack för stiff little fingers-bootlegsen jag köpte av dig för 20 år sen :)

    SvaraRadera
  2. Fast i den här frågan kan du väl inte säga annat än att de rödgröna partierna har egna åsikter? Jag tycker f ö att partierna ska rösta efter sina egna åsikter och inte mot sd.

    Haha jag har inget som helst minne av att någon med ditt namn köpt det av mig eller ens att jag sålt några SLF-boots :)

    SvaraRadera
  3. Det finns väl ingenting som hindrar sd från att rösta med oppositionen i en rad frågor, men eftersom partiet behandlas som nåt som katten har släpat in så offrar de rödgröna partierna möjligheten att få med sig sd i fler frågor och därmed stoppa de värsta sidorna av alliansens politik. Det är ju alliansen och inte sd som rimligtvis bör vara huvudmotståndaren för vänsterpartiet.

    SvaraRadera
  4. Att sd är en huvudmotståndare tillsammans med alliansen säger sig självt: De är för långt ifrån varandra politiskt sett.

    SvaraRadera