fredag 30 april 2010

Det är inte ofta jag håller med moderater...

Det är inte ofta jag håller med moderater, men när det kommer till att fritt klädval ska gälla alla tycker jag att det är självklart och jag skriver under på de två skribenternas undantag från regeln om fritt klädval:

Individens val av privata kläder är inte en statlig angelägenhet. Samtidigt är den personliga friheten inte helt obegränsad. Ibland måste det finnas möjlighet att införa begränsningar i den, även när det gäller individens fria klädval. Sådana inskränkningar kan godtas enbart om de har stöd i lag, baseras på sakliga skäl och inte går längre än vad som är nödvändigt i den specifika situationen. Exempel på skäl som i praktiken kan bli aktuella är säkerhet, identifiering och en god och trygg arbetsmiljö.
Ett land som ur religös synvinkel lägger sig i vad för klädesplagg människor har på sig på allmän plats tas det för stor hänsyn till religionen. Det gäller självfallet oavsett om man vill ta av eller ta på någon ett visst klädesplagg. Det måste vara upp till individen själv, i vart fall om man vill påstå sig ha ett fritt samhälle.

En fråga som gäller så få människor är och förblir en skenfråga.

Dessutom tycks det som om det finns muslimska krafter som är mer liberala och försöker verka för en förändring, tvärtemot vad de svenska högerextremisterna försöker få det att låta som.

Mer media svd dn dag dag ft

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


16 kommentarer:

 1. Du skriver "så få människor". Men tänk då på, att antalet muslimer i Sverige ökar med några tusen varje år. I Malmö talas redan om islamisering av t ex Rosengård. Det är bättre att mota Olle i dörren.

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte ens se att frågan om burka har med en eventuellt ökad islamisering att göra. Och om den så har det så har vi religionsfrihet.

  SvaraRadera
 3. det hela är löjligt till viss del, att burkor även i svensk debatt fått så mkt utrymme, kan väl inte bara vara jag som faktiskt aldrig sett ngn gå omkring i burkor?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Burka


  inte ens niqaber har jag sett folk gå omkring i. Hela fokuseringen i debatten på dessa extrema rariteter känns väldigt populistisk. Såg senast hur Reinfelt pratade om burkor och ville se över om man skulle förbjuda det, en sån uppenbar flirt med SD väljare över ngt som konkret inte kommer betyda ngnting utom för en så liten minoritet att jag faktiskt aldrig sett den.
  Fast de kanske hålls inlåsta eller ute i förorterna iofs dessa burkabärare, i centrala göteborg har jag iaf aldrig sett dem, normala sjalbärare är det ju inte precis ngn brist på i centrum men jag vet inte, kanske dessa horder av niqab och burkabärare som är ett så angeläget samhällsproblem helt enkelt inte åker in till centrum.
  SD-väljaren /Mikey

  SvaraRadera
 4. Adil - Jag har bott i Stockholm och Malmö och har varit tillräckligt många gånger i bland annat Rosengård för att veta att du har fel. Och dessutom existerar det inte en enda person i Sverige med ditt påhittade utländska namn.

  SvaraRadera
 5. Mikey - Vad oväntat att tom en sd-väljare inser att det handlar om en sak som handlar om så få människor att det är märkligt att lagstifta om det hela.

  SvaraRadera
 6. "Alltid rött alltid rätt" (nej, inte alltid rätt; du får dock vara röd om du vill). Om förtrycket gäller få människor argumenterar du för att det är rätt. Hur då? Det enda rätta principiella är att om det hindrar att en kvinna förtrycks så är det värdefullt.

  Hur många det är bestämmer alltså inte frågans värde. Niqab såväl som slöja (t ex hijab) har på allvar börjat användas i världen under de senaste decennierna, såväl i den muslimska som i övriga världen. Islam har under samma tid radikaliserats. Jag ser nästan varje dag där jag bor personer i niqab. Burka och niqab är, som du borde veta, i islam inte heller det enda förtryck mot kvinnor som har med klädsel att göra.

  Apropå antal vet jag inte om fler eller färre hade berörts när nazister i Sverige ville att judestjärnan skulle användas här (ett annat förtryck). Antal är alltså irrelevant, men potentiellt är alla kvinnor berörda av detta.

  Generellt kritiserades och ansatts kristna hårt under upplysningen. Att nu inte göra detsamma med islam är att ett samhälle där religion styr och förtrycker.

  Kommentera även gärna den franska niqab-förbudets lagstiftning om att de som tvingar kvinnor att bära niqab (men detta borde gälla all klädsel) ska dömas till fängelse. Detta är förmodligen ingenting som du ens reflekterat över. Du verkar totalt blind för förtryck i ditt val att vara inställsam mot islam.

  Nåväl. Kan du kommentera att man får fängelse i Frankrike om man tvingar en kvinna att bära niqab? Anser du även att det brottet är en ickefråga? Ja, det måste du ju anse! Du visar här att du är fullständigt ointresserad av rättigheter och accepterar religiöst förtryck, här mot kvinnor.

  -

  Du tror vidare att du har ett argument om att "det är märkligt att lagstifta om det hela".

  "Det hela" är förtryck, och sådant brukar man lagstifta om. För det andra är kvinnors klädsel är "in effect" lag i islamiskt sammanhang där den religiösa klädseln finns -- och det gör den idag i hela Europa.

  Ditt argument rör alltså -- utan något skäl -- selektivt den västliga lag som baserar sig på upplysning och frihet från religiös lag och förtryck.

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det är märkligt och odemokratiskt att man väljer att lägga ner kraft, tid och pengar på en lag som handlar om ett frivilligt valt klädesplagg.

  Jag har inga problem med islamister, eller utövare av vilken religion eller trosinriktning som helst, kritiseras när det gäller tvång, oavsett vad för tvång det gäller.

  Jag kan inte alls hur lagarna ser ut i Frankrike, jämfört med Sverige. Men i Sverige finns det definitivt lagar som går att använda om någon blir tvingad att bära något klädesplagg, som exempelvis olaga hot.

  Visar det sig att den inte räcker, oavsett om vi talar om Sverige eller Frankrike, så kanske det behövs någon annan lag. Men då måste det naturligtvis gälla alla situationer där människor tvingas att bära klädesplagg de inte vill ha själva.

  SvaraRadera
 8. Kan också lägga till att jag tycker att både tvinga av ELLER på en burka eller liknande på någon ska vara samma typ av brott och bestraffas likvärdigt. Det måste självfallet vara bäraren som bestämmer det själv. Det är knappast bättre att göra religiösa lagar som tvingar av den typen av klädesplagg.

  SvaraRadera
 9. Eftersom man inte får bära exempelvis hakkors, så är det helt okej att förbjuda burka.

  SvaraRadera
 10. Hej!

  Om vi nu bortser från burkan ett tag så har jag en fråga.
  Vad tycker just DU om invandringen till Sverige, och i första hand den muslimska invandringen från tex Mellanöstern och Afrika?
  Är den bra som den är, kan något göras bättre, borde den begränsas etc etc?
  Kom nu helst inte med några dumma förslag som att mer jobb borde skapas utan vidareutveckla gärna det med vilken typ av jobb etc etc.
  Visst skulle staten kunnat rädda tex SAAB och sen skulle dom kunnat tillverka säg 2 miljoner SAAB bilar per år som ingen ville köpa, men jobb hade folk haft.
  Jag vill se konkreta förslag som bär sig ekonomiskt och jag vill se förslag på violka slags jobb du tänker på som passar folk med ingen eller ytterst liten utbildning.
  Min fråga är kort och gott, är det bra som det är nu eller är det inte bra och om det inte är bra vad ska då göras?

  MVH Peter

  SvaraRadera
 11. Sorgligt att press och motståndare målar upp det som om det skulle handla om burkor. Det är ett maskeringsförbud för att maskerade demonstranter som t.ex. tänder eld på bilar eller slår sönder skyltfönster inte ska få förekomma, dvs. att polisen kan övervaka med kameror. Det här har diskuterats i många år även i Sverige. Har inget med muslimer att göra, men visst, det inkluderar all typ av ansiktsmaskering, vare sig det är en papperspåse på huvudet, heltäckande motorcykelhjälmar med mörka visir eller burkor. Självklart ska folk i ett fritt land få klä sig som de vill. Det tycker nog alla riksdagspartier.

  SvaraRadera
 12. Ett hakkors är inte ett klädesplagg utan enbart en symbol.

  SvaraRadera
 13. Peter - Om du läser statistiken från SCB så kan du notera att bara 15 000 kommer från Irak och Somalia vad det gäller invandrare: http://www.scb.se/Pages/TableAndChart____231104.aspx Jag tycker, med tanke på hur de länderna är att leva i, inte det är så mycket att orda om. Till de siffrorna kan man lägga hela 39 000 som utvandrar.
  Folk med låg utbildning, vilket även gäller svenskar, är ett lämpligt exempel att man utbildar dem och gärna dra nytta av alla de som har någon form av förkunskaper.

  SvaraRadera
 14. Anonym - Nu tar jag sällan in anonyma inlägg men ditt var för ovanlighetens skull både intressant och hövligt framfört.

  Det finns redan ett förbud mot maskering i samband med demonstrationer i Sverige: http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskeringsförbud
  Jag vågar påstå att jag är överdrivet förtjust i det eftersom demonstranter i båda extremistsidorna i Sverige filma och fotar varandra, men jag förstår poängen med den och att den e g inte alls har med diskussionen om burkor att göra. Dock har jag aldrig sett en burkaklädd muslimsk kvinna i den typen av demonstration.

  SvaraRadera
 15. Om jag gillar att gå barbröstad och endast iförd kortbyxor så flyttar jag inte till saudiarabien för att kunna leva ett normalt liv.
  Gillar jag att gå klädd i ett tält eller om min man/familj tvingar mej att gå klädd i ett tält så är inte Europa området för mej att bosätta mej i om jag vill leva normalt.

  Det som är tråkigt är att dessa människor inte tar tillfället att bli fria när de kommer hit, de tar med sej samma förtryck och försöker tvinga på hela samhället det. De kvinnor som knapt får lämna hemmet som det redan är kommer nu aldrig att få se solen när deras män/familjer inte låter dem gå ut "oanständigt" klädda. Det kanske finns de kvinnor som verkligen är fria att välja tält eller inte, men de jag har sett är ex militantvegan-ateist-extremfeminist-militantvänster som konverterat till islam och endast fortsätter i samma anda att kräva sin "rätt".

  / AnnaO

  SvaraRadera
 16. Nu är ju att ta av kläder en annan sak som relativt få länder accepterar utan några som helst begränsningar. Att ta på sig för mycket kläder är det få som begränsat förut.

  Det är din version av frihet. Många beskriver, även svenska kvinnor utan religiös baktanke, att de tycker det är skönt att bli betraktade som sexobjekt m m och därför väljer säckiga kläder där så lite som möjligt av kroppen syns.

  De ska självfallet få välja sina kläder oavsett bakgrund, och vem säger att det inte ger mer frihet att få dölja sig, om det är det man själv vill?

  Du och många andra har en väldigt trång och ogenomtänkt syn på frihet som bara handlar om hur ni själva tänker.

  Den typen av kvinnor du pratar om brukar vanligtvis vara ateister, så vitt jag vet.

  SvaraRadera