måndag 26 april 2010

Märkligt att se hur jobbpolitiken misslyckas

Det är märkligt att se hur moderaternas jobbpolitik så radikalt misslyckas.

Nu visar det sig att det blir färre fasta jobb med arbetspraktik:


Riksrevisionen finner att arbetspraktik ger fler övergångar till deltids– och timanställningar samt till olika slags skyddade anställningar. Däremot ger praktiken, jämfört med andra åtgärder, färre övergångar till tillsvidareanställningar på heltid.
Att arbetspraktiken har lägsta kostnaden per deltagare och månad är en sak för sig, men för att rätt kunna bedöma insatsers kostnadseffektivitet måste hänsyn också tas till intäkterna – vilket är beroende av sysselsättningseffekten, skriver Riksrevisionen.
Dessutom, anser Riksrevisionen, har satsningen ”inte utgått från något empiriskt underlag eller några beräkningar som skulle tyda på att åtgärden arbetspraktik skulle ge vare sig bättre kort-eller långsiktiga sysselsättningseffekter än andra arbetsmarknadspolitiska program”.
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att så långt möjligt bygga så pass stora satsningar på underlag som visar att de faktiskt får förväntad effekt.
Det förvånar mig att ett parti är så ointresserad av vad man kommer fram till hos riksrevisionen, som inte drivs av politiska motiv, att man väljer ovetenskapliga lösningar...

En av anledningarna, som jag var inne på när jag skrev till Cattis igår, är att de neddragningar och utförsäljningar som gjorts, inte minst i de tidigare kommunala och landstingsägda arbetsplatserna, som gör att det finns mycket färre som är intresserade av praktikanter på ställen där de faktiskt kan få stanna kvar och få fasta heltidsjobb.

Billström var ute i norra Skåne för att driva moderaternas rättvisekampanj. Vad hade varit mer rättvist att kräva heltidsjobb och jobb överhuvudtaget och på ett sätt som gör att politikerna mer på allvar kan påverka?

Mer media gp exp ab hd ft hd Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


2 kommentarer:

  1. Tack!
    http://projektpariktigt.blogspot.com/2010/04/rapport-politisk-bloggutmaning-4.html

    SvaraRadera