fredag 30 april 2010

Mer om problemen med utförsäljningar

Jag skrev Generellt sett olyckligt med utförsäljningar för ett tag sen, och lyfte fram ett antal saker som är negativa med utförsäljningar av tidigare kommunala och landstingsägda verksamheter.

Nu framkommer det ytterligare problem, nämligen att vårdföretag fuskar med fakturor, vilket knappast är rätt mot skattebetalarna. Jag misstänker att det finns, om man orkar undersöka det hela på större allvar, betydligt fler av den här typen av saker, för det är knappast lätt för de som ska övervaka det hela att veta vad som verkligen har gjorts och vad som är ren bluff.

En annan sak, som jag nyss hörde talas om, är att det blir svårt för exempelvis kommuner eller landsting att reglera utgifterna vid en snabb nedgång i ekonomin.

Ett sätt att göra det är att dra ner på verksamheterna som är skattefinansierade snabbt för att få balans i ekonomin. Bortsett från att det aldrig är kul att göra det, så är det i princip omöjligt att göra det med kort varsel om det hela är utsålt till privata intressen, utan de avtal som är skrivna får fortlöpa oavsett hur kommunen eller landtingets ekonomi ser ut.

I slutändan blir det en ond cirkel, färre verksamheter får ännu högre neddragningar, vilket får exempelvis ett kommunalt äldreboendet att verka ännu sämre än det privatägda, eftersom det inte bara får bära sina egna neddragningar, utan även de privatägdas. Samma sak gäller självfallet även skolor och dylikt...

En sak som drabbar inte bara skattebetalare och anhöriga, utan även de anställda hos kommunerna. Något som är betydligt bättre än det av Expressen föreslagna att hålla valtal om för LO-ordföranden.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


2 kommentarer:

  1. Ytterst ansvarig för privatiseringen av vården i Stockholm är sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Men henne kommer ju ALDRIG någon journalist någonsin få en kommentar från om det gäller någon form av kritik. Hon är ju t o m en värre tvål än sin man! Det här är bara toppen på ett isberg. Det är ju skrämmande att Filippa Reinfeldt (M) och hennes allianskumpaner inte vill polisanmäla uppenbara bedrägerier.

    SvaraRadera
  2. Vilka uppenbara bedrägerier syftar du på?

    SvaraRadera