söndag 25 april 2010

Till Cattis! - Vänsterpartiet är ditt bästa val

Jag halkade in i en bloggutmaning mer eller mindre av en slump hos Cattis, som utmanade politiker från alla partier att skriva ett blogginlägg om varför hon skulle rösta på dem.

Egentligen vände hon sig till Vänsterpartiets Kalle Larsson, men fick ingen respons eftersom han inte skrivit något inlägg sen december 2008 (vilket jag tycker är rätt märkligt ett valår, oavsett hur upptagen man än är  med riksdag och valarbete). 

Sen tror jag hon rörde ihop det lite med min blogg, tack vare namnlikheten med Kalles blogg, och länkade till den i ett tredje inlägg om hur hon var besviken på dålig repons, då jag först upptäckte den.

(Jag kan förtydliga lite angående namnlikheten. Jag googlade på frasen "Alltid Rött Alltid Rätt" innan jag registrerade bloggen hos blogspot.com, men fick inte fram varken hans eller någon annans blogg. Mitt första val var egentligen "Ett hjärta rött", men det namnet, som egentligen är betydligt bättre än mitt, var upptagen av en annan bloggare sen ett bra tag.

När jag väl upptäckte Larssons blogg så hade min blogg varit aktiv i över en månad, samtidigt som jag insåg att hans legat nere i över ett år och jag orkade inte byta bloggadress ytterligare en gång, så här är den kvar, trots uppenbar risk för sammanblandning :) )

Över till Cattis då... 

Vad som gäller för min del är att jag är kommunpolitiskt aktiv sen ett år tillbaka, och landstingspolitiskt aktiv sen bara några månader. Det gör i teorin att jag inte vet mycket mer än vad andra också kan läsa till i media och på hemsidor om vad Vänsterpartiet centralt vill göra vid regeringsmakten.

Det gör att de saker som jag upplever som Vänsterpartiets politik kanske inte hade uppfattats på samma sätt i andra kommuner, i andra landsting eller på riksdagsnivå.

Däremot vet jag varför jag röstar på vänsterpartiet. För att det är det partiet jag sen jag sen minst 25 år tillbaka upplever som mest humanistiskt och hänsynsfullt mot människor som inte är perfekta eller har gott om pengar och höga löner.





Att det är valår, har väl knappast undgått någon, inte mej i alla fall, men det betyder inte att jag är 100% säker på hur jag skall rösta.
Jag kommer alltid vara mej själv närmast, som alla andra & min röst kommer att falla på det parti, som jag anser ger mej mest fördelar.*
Därför tänkte jag utmana några av de mest inflytelserika politiska bloggarna i temat:
"Varför skall jag rösta på ditt parti?"

Min situation, ser ut som följer:
Jag är 35 år. Kvinna & sambo. Jag har inga barn, men vill gärna, om/när det finns möjlighet.
Jag lämnade ett liv missbruk & kriminalitet för fyra år sedan & har sedan dess kämpat för att komma tillbaka in i samhället, med allt vad det innebär.
Första året, som clean var jag sjukskriven & genomgick behandling, efter det började jag arbeta som butiksbiträde på heltid, via KRAMI, gick in i väggen & tvingades sluta arbeta. 
Jag hamnade på socialtjänstens Arbetsrehabilitering & hade fortfarande kontakt med AF. 
Gjorde en arbetspsykologisk utredning, som ledde till att jag även fick utredas för neuropsykiatriska funktionshinder. 
Diagnos ADHD konstaterades & jag fick därför en möjlighet att på börja en arbetspraktik via Försäkringskassan & AF.
Tyvärr blev jag fysiskt, så sjuk, att jag i oktober, tvingades att avsluta praktiken & sedan dess har jag varit sjukskriven på heltid. 
Jag har slussats runt inom vården, utretts för en rad olika sjukdomar, men än så länge är det ingen som kunnat ställa en klar diagnos. 
Jag väntar på fler undersökningar, i långa vårdköer & kan under tiden, inte göra mer än att hålla mej vid liv.
Jag är alltså ett typexempel på en människa som hamnat utanför systemet & inte bidrar speciellt mycket till samhället, just nu. 
Tilläggas bör att jag även dragit på mej skulder under åren i missbruk & är prickad hos KFM.
Min vilja, är det inget fel på. 
Den dagen jag är tillräckligt återställd, kommer jag vara den första att rota fram en vettig sysselsättning & dra mitt strå till stacken! Det ultimata för mej, enligt min arbetspsykolog, är att arbeta 75%, för att inte bli utbränd igen.

- Jag hoppas verkligen att ni antar utmaningen, för kan ni övertyga mej, så finns det många, många fler, som följer efter!

Hur kommer det parti, du förespråkar, påverka min situation?
Jag ber er om att inte berätta hur något av de andra partierna kommer göra det surt för mej, utan att bara fokusera på vad ni kommer att erbjuda personer i min situation.
Jag tycker naturligtvis det är självklart att välja Vänsterpartiet om man är det minsta intresserad av välfärd för utsatta människor, inte minst bland människor som har haft det tufft som du Cattis.

Vänstpartiet är emot privatiseringar av det som tidigare varit ägt av kommun, landsting och stat. Det finns flera anledningar till det.

Några av dem, som bara indirekt berör dig, är att det är svårt att ha insyn där det är privata företag som äger verksamheten och det är ofta riskkapitalbolag som väljer att plocka ut vinsterna utanför Sverige så att de vinster som görs inte beskattas alls, i synnerhet inte i Sverige, vilket på sikt påverkar oss alla.

Det kan också göra att de anställda får mindre möjligheter att exempelvis kontakta media om något är fel på arbetsplatsen, som man får vid anställningar hos t ex kommunala bolag.

Risken är uppenbar att privata företag i första hand gör prioriteringar för att ge dig som patient, eller liknande, behandlingar som ger dem stora intäkter eller att placera sina företag där de kan få större vinster, framför att placera dem där de behövs och ge den vård som ger bäst resultat till minst kostnad.

Jag har själv varit med om hur en privat vårdgivare propsade på en dyr undersökning, koloskopi, som var gjord bara något år innan och enligt mig var onödig och hur de valde att inte gå vidare alls eftersom alla andra vidare undersökningar var sådana de inte utförde eller visste något om och var direkt ovilliga att alls försöka slussa mig vidare.

Det som mer direkt påverkar dig är att utförsäljningar också gör att blir mindre arbetsplatser som är villiga att ta emot praktikanter från exempelvis sjukskrivningar. Det finns visserligen undantag även på den privata marknaden, men det har varit vanligare och varit lättare att ge tydliga direktiv till exempelvis kommunerna att de ska ordna lättare arbete eller praktik för de som varit borta från arbetsmarknaden en längre tid.

Med andra ord så kan det bli svårare för dig, AF och FK att nästa gång du mår bra nog att börja på en arbetspraktik hitta någon ställe som kan ta emot dig.

Något som understryker det ovan är det att det funnits missvisande mediebilder angående sjukskrivningarna, så att det angripits på fel sätt. Läs gärna den här artikeln:




Vad berodde då den höga sjukfrånvaron på? Den mest trovärdiga förklaringen har lanserats av sociologen Tor Larsson. Han pekar ut två avgörande faktorer: dels förändrad lagstiftning som bakband rehabiliteringsaktörerna och berövade dem deras viktigaste redskap för att få sjukskrivna tillbaka i arbete, dels den kommunala sektorns försämrade ekonomi under 1990-talet, som medförde minskade omställningsmöjligheter på arbetsplatserna.
Tillsammans bidrog dessa faktorer till att det system som användes för att avsluta särskilt svårlösta sjukskrivningsärenden havererade. Resultatet: en dramatisk ökning av de riktigt långa sjukskrivningarna. Larssons förklaring har märkligt nog förbigåtts med tystnad – kanske för att den upplevts som ett hot av aktörer som investerat resurser och prestige i andra förklaringar.
Läs gärna hela boken Björn Johnson skrev som heter "Kampen om sjukfrånvaron". Googlar du på det så kan du läsa mer artiklar som skrivits om hans bok och insikter.

Omställningsmöjligheterna, kombinerat med privatiseringarna, gör att sjukskrivna har fått det betydligt svårare att komma tillbaka. Detta är något som Vänsterpartiet vill förändra och vill minska privatiseringarna radikalt.

Jag skrev tidigare att jag vet få saker om Vänsterpartiets politik centralt.

Men jag vet en sak som jag hörde för någon dag sen, som inte är helt officiellt, även om det nog är många som tar det som självklart. De Rödgröna kommer, om de kommer till makten, ge ökade anslag till hela vårdsektorn, vilket även kommer att kunna påverka dina möjligheter.

Vad det gäller de 75% du säger är lämpligt för dig att börja med innebär sannolikt en lön du får svårt att klara dig på. De regler som gäller nu gör att det är svårt att få ersättning under någon längre tid för att få bidrag upp till den del du inte kan jobba.

Det är en sak som Vänsterpartiet vill ändra på.

Överhuvudtaget vill Vänsterpartiet i högre grad än alla andra partierna förändra möjligheten att faktiskt kunna överleva även på lägre löner och även om man inte får möjlighet eller kan jobba heltid. Nu är det så illa att man kan få välja bort ett jobb som inte är heltid för att få gå arbetslös när exempelvis A-kassan tar slut efter 75 dagar, som är maximalt för att få stämpla upp till 100%.

Vänsterpartiet vill även ändra på hur mycket pengar sjukskrivna och arbetslösa får och även om beskattningen kommer att öka för oss som har jobb och är friska, så kommer vi å andra sidan att ha råd med det, även om det finns de som tyvärr får det att låta som annat.

Vänsterpartiet kommer att ta bort jobbskatteavdraget om de kommer till makten. Det ger så absurda utslag så att det gör att de som är sjukskrivna eller arbetslösa får betala mer procentuellt sett än vad vi med jobb och högre inkomst får göra.

Jag skrev ett inlägg om det, Orättvis beskattning av arbetslösa och sjuka, där jag jämförde mig som har heltidsjobb ,med i bästa fall något som kan ses som en medelinkomst, med min sambo som är heltidssjukskriven i Menieres.

Jag konstaterade att jag tjänade nästan 100 000 mer än min sambo 2009 men betalde bara 13 000 mer i skatt än henne, vilket gjorde att jag betalade 26% och hon 33% i skatt, vilket jag tycker är orättvist eftersom hon knappast valt att bli sjuk.

Det både du och hon har gemensamt  är att ni har viljan att vilja jobba, och verkar tycka om det, men inte kan. Jag kan inte se varför ni ska bestraffas och ni är levande bevis på att det inte hjälper att försöka ge en morot i form av pengar för att få folk att sluta vara utan möjligheter att gå till ett jobb.

Som du säkert vet så är det redan så stora skillnader mellan inkomst från jobb och andra ersättningar att det inte påverkar viljan att vilja jobba även utan jobbskatteavdraget.

Jag noterar att du vill ha barn. Är det så att du på grund av exempelvis ålder kommer att få problem att bli gravid så finns det hårda regler om hur gammal du får vara för att få hjälp. Det är visserligen en landstingsfråga, och jag vet inte hur det ser ut i just ditt landsting. Men jag vet att flera landsting, bland annat mitt eget Kronobergs län, har en åldersgräns på 39 år som är i lägsta laget enligt mig.

De försökte dessutom att under flera år framåt i tiden helt ta bort möjligheten till hjälp i mitt landsting, framför att höja skatten: Tillfälligt stopp för provrörsbefruktning, något som självfallet Vänsterpartiet var emot. Inte minst för att det är så att även om barnen kostar att skaffa vid en ivf-behandling så går det ekonomiskt sett ihop sig efter några år (har tyvärr tappat den exakta siffran), sett till att barnet börjar jobba och betalar skatt.

Även om vi blev ombedda att inte tala om hur de andra partierna kommer att göra det surt för dig så är det jag säger här ovan indirekta hänvisningar till hur det blivit svårare framförallt under den senaste mandatperioden.

Men det kan vara värt att påpeka att, trots att det ibland låter som om Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ligger nära varandra, förändringarna som kom under 90-talet inte var under en borgerlig regering och i en regering som Vänsterpartiet inte var med i och jag personligen litar inte så mycket som jag skulle vilja på S. Man kan inte bara se till vad partierna lovar inför valen, utan även vad de gjort, eller inte gjort, när de har haft makten.

Det blir naturligtvis så vid en Rödgrön regering att Vänsterpartiet får relativt lite att säga till om, eftersom de verkar bli det minsta partiet av de tre rödgröna. Det jag tagit upp nu är dock frågor som V kommer att försöka driva och inte kompromissa om.

Jag vill också minnas någonstans att jag såg att du inte tyckte om fra-lagen. Det hoppas jag att du vet att Vänsterpartiet, tillsammans med Miljöpartiet, är de enda partierna som inte är enfrågepartier, som är tydligt emot.

Så här i slutändan så kan jag bara tillägga att Vänsterpartiet inte är Jesus, och vi kan naturligtvis inte trolla dig frisk och arbetsför.

Men vi kommer att föra en politik som kommer att ge dig betydligt bättre verktyg, resurser och möjligheter att få möjligheten att gå till det liv du vill ha och vi tror inte på att tvinga sjuka människor till något annat än rehabilitering som leder till ett bättre liv.

Jag får be om ursäkt att det blev allt annat än kort och koncist och jag hoppas du orkade läsa ända ner hit, och att jag börjar bli lite trött vilket gör att stavning och meningsbyggnad säkert är dålig på flera ställen.

Jag får också igen påpeka att Vänsterpartiet i din kommun och ditt landsting kanske har andra åsikter än mig i någon av frågorna ovan, men generellt sett är det så här jag uppfattar Vänsterpartiet.

Och undrar du något så får du gärna fråga :)


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


5 kommentarer:

  1. Tusen tack, å du: Det där var väl inget kort & slarvigt inlägg, eller vad du nu kallade det! ;)

    Jag lägger det till min samling & skall ta mej tid att läsa det igen!
    Grymt ju!
    /Cattis

    SvaraRadera
  2. Hej, vill bara kort säga att jag egentligen håller med om att jag borde hinna blogga men det funkar helt enkelt inte. har lite för mycket att göra. Hoppas kunna återuppta det så snart som möjligt. Tack för en läsvärd sida!

    Kalle Larsson (V)

    SvaraRadera
  3. Hej Kalle!

    och tack!

    Kul att du svarade. Jag hoppas verkligen att du kommer att hinna det också, även om jag förstår att du har mycket att göra. Det behövs fler röda bloggare i det liberala och sd-dominerade träsk av politiska bloggar.

    SvaraRadera
  4. "Jag noterar att du vill ha barn. Är det så att du på grund av exempelvis ålder kommer att få problem att bli gravid så finns det hårda regler om hur gammal du får vara för att få hjälp."
    ...skriver du.
    Fråga:
    Vad innebär det i praktiken? Att man inte får rätt till hjälp under graviditeten, vid olika problem, å vid födsel, ex kejsarsnitt o dyl, eller ingen hjälp överhuvudtaget?

    SvaraRadera
  5. I praktiken innebär det att om du har problem att bli gravid på vanligt sätt så får du ingen hjälp med att bli med barn så att säga. Hjälpen därefter utgår jag är som för alla andra, när man väl blivit gravid.

    Jag har tappat hur mycket möjligheten att bli gravid efter 35 har minskat. Däremot vet jag att hälften av alla graviditeter efter 40 slutar med missfall, men det är som sagt svårare att bli gravid även efter 35.

    SvaraRadera