måndag 26 april 2010

Lite trist att en del saker glöms bort...

Det är lite synd att så få läser och reagerar, att döma av det låga antalet kommentarer och att det är helt utan blogglänkar, vissa av DN:s debatt- och ledarsidor.

En sån artikel är Allas vår änglamark som tar upp att nationalparkerna håller på att regionaliseras, så att det inte är hela landets, eller hela nationens, parker längre.

Poängen med att ha övergripande regler och hänsyn är att det finns innehåll i dem som inte får gå till spillo på grund av kortsiktigt tänkande på lokal nivå.


Föreskrifterna fattas dock fortfarande på nationell nivå. Men, berättar Anna von Sydow, det sker ”efter brett samråd”. ”Först kommer vi överens sedan fattar Naturvårdsverket det formella beslutet.”
Är detta då så illa? Nej, menar Leif Holmberg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet, och säger att det är lättare att ha människor med sig än mot sig. Där har han onekligen en poäng. Men om syftet är att förhindra tjuvjakt, olovlig körning och andra brott mot föreskrifterna, är det en udda politisk strategi. Det är som om regeringen skulle låta landets fortkörare vara med och fatta beslut om hastighetsbestämmelserna på våra vägar. Eller låta smugglarna sitta med i samrådsgrupper om införselregler.
Leif Holmberg hänvisar till det orimliga i att beslut som i hög grad berör lokalbefolkningen ”ska fattas i Stockholm”. Men var beslut fattas är ju mindre intressant än av vilka representanter det fattas.
Men riksdagen består av förtroendevalda från hela landet. Och att nationalparker har den språkliga förled det har just för att värdet av dem anses vara i nationens intresse.
Det finns förstås ingenting som säger att lokala aktörer med nödvändighet skulle vara sämre på att värna stora naturvärden. Men erfarenheten, med uppluckrade regler på vissa håll, talar för att det tyvärr är så. Nyligen fattade kommunfullmäktige beslut om att Nordanstig skulle bli ”vargfritt”, vilket kommunen i och för sig redan är eftersom det inte finns några vargar där.
Men ändå. Detta symbol beslut – utan politiskt värde eftersom det lokala självbestämmandet inte sträcker sig så långt – visar att lokala intressen och väljarbaser kan överordnas nationella och även internationella intressen. Det är inte svårt att föreställa sig att en kommunpolitiker i en trängd ekonomisk verklighet får svårt att värja sig mot idéer om satsningar på en omfattande skoter turismnäring eller något annat som krockar med naturintressen.
Därför är det sorgligt att se att även detta känns som om det säljs ut från det allmännas bästa och det går att jämföra med hur vi i Sverige ofta häpnar över behandlingen av regnskogar, utrotandet av djur och så vidare i andra delar av världen.

Men samtidigt så tycks samma sak riskera att hända här och det går i samma andra som att exempelvis låta jägarorganisationerna ha orimligt stor makt över jaktpolitiken, där andra intresseorganisationer har mycket liten del i de hänsyn som borde tas mot både djur och natur.

Gå ut och njut av nationalparkerna, djurskyddsområdena och naturreservaten. I morgon kan de vara mindre unika på grund av kortsiktigt tänkande...

Gårdagen ägnade vi bland annat åt Siggaboda naturreservat som har väldigt gammal skog och 2 700 år obrutet skogsbruk. Bilder kommer senare, men det finns en del fina här också.

Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar