fredag 21 maj 2010

Egentligen tycker jag bra om kampanjen

Det är egentligen självklart att man med nästan alla medel ska komma åt langningen av alkohol till unga, även om den senaste kampanjen får kritik för att den moraliserar och befäster könsstereotyper, som Schyman uttrycker det.

Som andra skriver så är det naturligtvis en del av en moralisk syn på unga kvinnors sexliv också, men man ska också komma ihåg att det inte är ovanligt att unga, av båda könen, ångrar många saker, inklusive att de haft sex, på fyllan. (Vilket säkert gäller många äldre också...)

Märkligt är det onekligen att unga mäns sexliv sällan får så stor uppmärksamhet, trots att inte bara den utan mycket av allt våld, rattfyllor och andra olyckor är direkt knutet till attityden till alkohol och det faktum att föräldrar köper ut.

Men hela diskussionen kring moral är konstig. Ett nytt och tydligt exempel är hur Youtube stoppar svensk kampanjfilm för säker sex, enligt känd amerikansk moral där man gärna får visa riktigt våld, men inte något som ens påminner om sex...

Själv är jag av åsikten att tillgången styr hur mycket som dricks, och nu kommer drickandet att öka i Sverige när det blir lättare att få servera alkohol, som om det var vad som behövdes...

Men vi kan ju hoppas på att ungdomarna fortsätter sitta inne med internet och datorspel istället, som verkar funka bättre än både kampanjer och föräldrars oförmåga att inte köpa ut alkohol...

Sen kan vi fundera på vad som behövs för att få medelålders kvinnor att dricka mindre...

Mer media ab ab ab ab gp gp dn sds
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

2 kommentarer:

  1. Själv är jag övertygad om att (den officiella) tillgången endast kortsiktigt ändrar beteendemönster. Annars borde vi i princip ha en alkoholfri ungdom jämfört med de lite varmare länder där alkohol finns i varje gathörn. Nej, personligen är jag övertygad om att felet är enkelt men svårt att lösa. Det anses helt enkelt tufft att supa sig full.

    Vi måste ändra atityden så att den som super sig full skäms - och inte idag kan gå runt och skryta och få "positiv" respons från omgivningen.

    Dagens alkoholmonopol är som sanktioner mot ett land - det är rent kontraproduktivt. En tonåring som super sig full gör inte bara något "tufft" - han/hon protesterar då även mot vuxensamhället.

    SvaraRadera
  2. Du tror inte det finns fler anledningar till fylla än just protester och vara tuff?

    SvaraRadera