fredag 21 maj 2010

Inkonsekvent resonemang

Ja, det är banne mig märkligt att läsa om hur många som tycker att Daniel och Victoria ska få gifta sig som de vill.

Det är märkligt med tanke på hur viktigt många tycker andra traditioner är...

Eller varför inte ta exemplet med denna helgen, pingsten, som har firats i två tusen år för att komma ihåg minnet av den helige ande som gav sig tillkänna för apostlarna, där numera Annandag pingst är borttagen som helgdag.

Tvåtusen år av tradition för att ge plats åt en nypåkommen högtid som nationaldagen, som i princip ingen svensk firar...

Nä, man kan tro att jag bryr mig mer eller mindre om den ena eller andra faktiska eller påstådda traditionen är. Det gör jag inte. Jag tycker folk får välja att anamma vilka traditioner de vill, eller inte vill, och inte ska tvingas varken att undvika eller anamma någon tradition av annat än fri vilja.

Men jag retar mig på inkonsekvensen av att många säger sig vara för en viss tradition, som det  här med skolavslutningarna, när det ibland känns som om det är den enda traditionen som är viktig, trots att man sällan ser människor gör annat än bryta mot traditioner som är betydligt äldre...

Naturligtvis borde kronprinsessparet få gifta sig hur de vill, inklusive att få gifta sig borgerligt och helt utan publik, om de så vill.

Det bästa resultatet av allt i detta debaclet vore om alla insåg hur gammalt och mossigt systemet med kungahus är och kunde inse att det är dags att avskaffa det hela!

Om inte så är det banne mig dags att börja med gamla typen av husförhör...

Mer media ab ab svd dn dn dag exp sds kb hd
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

4 kommentarer:

 1. Ehh.. du anser att folk ska få anamma vilka traditioner de vill, samtidigt som du ondgör dig över folk som väljer vissa traditioner framför andra? Eller vad menar du?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker främst att folk ska fundera över varför de är så inkonsekventa vad det gäller traditioner som inte drabbar andra.

  SvaraRadera
 3. Som kronprinsessa finns det vissa krav och traditioner som hon borde upprätthålla. Det underminerar monarkin att hon bara struntar i allt traditionellt. Iofs kanske det kommer något gott ur detta och att monarkin försvagas så pass att det om någon generation äntligen försvinner.

  SvaraRadera
 4. Tobbe - Man kan ju hoppas det i alla fall :)

  SvaraRadera