söndag 16 maj 2010

Gå med facket!

Jag skrev om naiva personer för någon dag sen som uttalade sig negativt över facket och ifrågasatte nödvändigheten av att vara med och att de hade för stor makt.

Tycker de fortfarande att det är ett gott råd när McDonalds utnyttjar unga och får dem att jobba gratis för att de inte vet att man inte få gå utan lön bara för att det oväntat inte är något att göra? Är det något du som vuxen vill att dina barn ska göra, tvärtemot alla regler? Vill du att dina barn ska bli utnyttjade av girighet som knappast är bra för någon?

Och vem ska upplysa dig om reglerna som gäller om du inte är med facket? Uppenbarligen inte ägaren till företaget du jobbar på, som tjänar pengar på att inte tala om vilka regler som gäller och riskerar att utnyttja dig för egen vinning.

Att gå med facket kan mycket väl vara den bästa löneförhandlingen du gör eftersom du har någon som bevakar dina intressen åt dig. Det är  knappast en slump att facket har färre medlemmar än på åtskilliga årtionden och att den här typen av saker dyker upp nu.

Läs även Ett bra trick, apropå tv-programmet om McDonalds...

Mer media dag exp svd ab ab


Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!

7 kommentarer:

 1. Jag har också varit med om, i vuxen ålder, att jag fick hota med facket för att få ett schema som inte krävde att jag både kunde teleportera och klona mej... Det är inte förrän man hamnar i en sån situation som man riktigt fattar vad bra det är.

  SvaraRadera
 2. Det är verkligen skamligt, och konstigt, att folk inte kan sköta sig och inse fakta utan tro alla arbetsgivare om gott.

  Jag har många exempel på bra arbetsgivare som ändå gjort fel till min nackdel pga okunskap...

  SvaraRadera
 3. Ja till en början i arbetslivet är facket bra men när du känner att du presterar bättre än medel på din arbetsplats så kommer facket att motarbeta dig, ty det ska vara rättvist sägs det. Denna rättvisa har inget med vad folk presterar utan att ingen får tjäna mer. Jag gick ur facket för tre år sen och efter det så har min lön tagit ett par riktigt stora kliv uppåt! Men så presterar jag bra också, men det får man inte säga i sverige så vi kan säga på S&V vis lite lagom.

  SvaraRadera
 4. Några år sedan fick jag inte någon löneförhandling trots att fackliga och VD:n på företaget lovat att vi skulle få det. Senare fick jag reda på att jag inte skulle få någon löneförhöjning det året. När jag kontaktade facket sade de att jag "fick skylla mig själv att jag inte fått till någon löneförhandling". Vid nämnandet att facket lovat att vi skulle få förhandling så svarade de att "det inte var deras ansvar". Jag gick ur facket veckan därefter.

  SvaraRadera
 5. Mathias - Även de som presterar på topp ibland kan av olika anledningar ha svårt att hänga med och få problem med sin arbetsplats.

  P2 - Det låter oerhört konstigt. Visserligen får man ha lönesamtal för sig själv men innan dess ska facket ha gjort det grundläggande s a s som talar om nivåerna.

  SvaraRadera
 6. Märkligt sammanträffande att jag ett par dagar INNAN artikeln skrev ett inlägg om ungas rätt i arbetslivet, eller arbetsorätt, med rubriken: REA på ungdomar! Unga ska sälja sig - billigt!

  SvaraRadera