måndag 3 maj 2010

En rättvisare budget från oppositionen

I morse skrev jag om hur striden om pensionärerna går vidare, men nu handlar det närmast om striden om befolkningen och väljarna och skuggbudgeten som oppositionen la idag.

Att den skulle få hård kritik var naturligtvis självklart, för annars skulle regeringen inte göra sitt jobb alls.

En märklig sak är att de får kritik för nedrustning av försvaret, något man i sig kan diskutera. Men den minnesgode vet mycket väl att det var något som fick utstå rejäla besparingar i början av alliansens mandatperiod, så frågan är varför det gnälls?

Att det finns vinnare hos förslaget som de rödgröna lägger fram är självklart. Lika självklart är att det är de som är fattigast och blivit av med mest under allianstiden som får tillbaka mest, som att de på andra sidan det ekonomiska staketet får något mindre i plånboken.

Visserligen försöker allianspolitikerna göra det hela till en fråga som heter Jobb kontra bidrag, när det egentligen handlar om att ge människor möjlighet att alls få vara sjuka i många fall och få en möjlighet att ha en fungerande ekonomi. Precis som jag sagt tidigare så behövs pengarna bättre hos de med minst pengar, inte hos de som sparar och lägger på hög istället för att konsumera livets nödtorft, något som även ger mer försäljning.

Sen ska man inte glömma att det inte enbart handlar om att ge pengar till "bidrag" hur lättvindigt som helst. Men det är kanske det som är lättast för kritikerna att ge sig på?

Man väljer också att ge kommuner och landsting mer pengar, där mitt eget landsting Kronoberg får en del som gör det möjliga till bra satsningar:

– Vi kommer bland annat satsa på att minska det ekonomiska gapet mellan pensionärer och vanliga löntagare, enligt vårt förslag halveras det med den sänkta skatten vi presenterar, sa Carin Högstedt (v).
Partierna vill göra stora satsningar inom skola, vård och omsorg. 12 extra miljarder, förutom de som regeringen satsar.
– Det kommer gynna länets kommuner, när den fått genomslag betyder det 176 miljoner extra till landsting och kommuner och omkring 220 nya jobb, säger Tomas Eneroth.
Extra pengar till utbildningsinsatser skulle ge 800 nya utbildningsplatser till Kronoberg varav hälften inom kommunernas kunskapslyft och ungdomslyft.
Andra delar som kommer gynna länet är satsningen på mindre företag och utbildningar. Det skall bli lättar att starta och driva företag.
– Vi vill göra det som alliansen lovade men inte gjorde, underlätta för småföretagen, säger Tomas Eneroth.
Han menar att stora delar av budgeten som betonar sönkta arbetsgivaravgifter för unga, investeringsstöd, och satsnignar på infrastruktur även utanför länet kommer gynna länets företag.

De delar av budgeten som skulle kunna slå tillbaka mot länet som till exempel höjd koldioxidskatt och därmed högre bensinpriser kommer kompenseras av höjda reseavdrag.
– Sen finns det pengar för att utveckla kollektivtrafiken och hjälpa invånarna att köra mer miljövänligt, säger Tobias Adersjö (mp).
Det låter betydligt bättre än det den regering som ändå inte förändrar tillsättningarna de kritiserat tidigare socialdemokratiska regeringar för presterat så här långt.

Och kanske framförallt så innebär det att fler människor får en chans att bli friska istället för tvingade till jobb sjuka.

Det kan behövas när de borgerliga inom landstinget går emot vad de anställda vill...

Kort sagt så kan högermarginalen till Satsningar på jobb och välfärd sammanfatta det hela. Sambor utan barn i hus med högt taxeringsvärde förlorar. De med barn, pensionärer och ensamstående föräldrar tycks i hög grad vinna.

Mer media svd ab ab ab ab ab dn dn dn dag dag exp exp exp exp gp gp gp gp gp
Inga helt anonyma kommentarer släpps igenom!



2 kommentarer:

  1. Halloj,
    Läste ditt inlägg och håller inte med. För det första:
    Varför fel att dra in ytterligare på försvaret? Det är fel att spara på just förbandsverksamheten nu för försvaret behöver rekrytera anställda. Detta kan få dyra förseningar som följd.

    176 miljoner till landets alla kommuner? Hur mycket tror du lilla Älmhult kommer få? och 176 miljoner av de ca 20 000 miljoner som de höjer skatterna med. alltså 0,5 %. Lite snålt va?
    Dessutom så vet jag hur kollektivtrafiken ser ut i småstäder (bor i Tranås), tomma bussar som ingen åker med pga. allt för få restillfällen... mkt miljövänligt.

    Du har säkert hört detta tusen gånger, men vi har redan jävligt höga skatter i Sverige. Varför höja de ytterligare?
    Rädda välfärden? Men sammtidigt slå tillbaka på de som jobbar? (för det gör man faktist.)
    Jag har en annan lösning till räddad välfärd. Såhär: Ju fler som jobbar destå mer i intäkter till staten (skatt). ju mer intäckter i skatt destå mer pengar till välfärd. Alltså; fler jobb -> bättre välfärd.
    Effekten av höjd skatt tror jag blir såhär. Höjd skatt -> mindre arbetande -> mindre pengar till välfärd. Varpå skatten höjs igen för att få in pengar osv osv. Men någonstans tar det stopp. Det gjorde det 2006. Då Sverige hade världens högsta skattetryck. Och nu höjs åter skatterna igen. Fel enligt mig! Effektivisera skatterna ist.

    Så, för att ett samhälle ska fungera krävs skatteintäkter. Den biten är vi säkert båda klara med.
    Men besluten som skuggbudgeten innebär är helt fel för det endamålet.
    Förmögenhetskatt leder bara till att rika flyttar pengar utomlands så de skattas där istället. Fattiga änkor kan råka bo i ett stort hus som familjen ägt i generationer och råkar vara värd 5 milj, och tvingas flytta pga de nya "rikemans skatterna".
    Inget i världen är rättvist, och människor kommer alltid hamna i klämm. Och pressen kommer självklart måla upp svarta tavlor om stackarna, som är 1 på 10'000.
    Människan är självisk, jag pluggar inte 5 år efter gymnasiet för att skatta mer än andra och "dela med mig" till min bardoms mobbare bara för att han är en loser. Han får skylla sig själv.

    Detta har inget med ditt inlägg
    men du, betyg i skolan är ett måste. Tänk dig själv en orienterings bana utan sträcktidet och resultat-tavla. Vem skulle bli mest ledsen? Eliten eller nybörjaren? Vem har tränat mest?

    För min del gick bra på 10-mila.

    SvaraRadera
  2. Tommy - 176 miljoner är likväl mer än vad nuvarande regering ger, vilket är en förbättring, även om det självfallet kunde varit bättre.
    Jag jobbar och jag ser mycket hellre en väl fungerande sjukvård och ersättningar för de som inte har jobb än låga skatter eftersom det är saker som kan drabba oss alla. Det påverkar också köpkraften och gynnar exempelvis affärer o dyl eftersom det finns ett uppdämt behov av att behöva konsumera hos de med få pengar. De med höga löner lägger skattsänkningarna på sparande istället, vilket inte påverkar konsumtionen alls.
    Och fastighetsskatten kan du inte säga något om för den höjdes för de flesta under nuvarande regering och de enda som fick lägre var de med dyrast hus, vilket är de samma som de rikaste i de allra flesta fallen. Den enda skillnaden är att det inte heter skatt längre, men de flesta förlorade på den.
    Eftersom du verkar vara i idrottsvärlden själv så är du säkert medveten om att man i låg ålder inte har så mycket bedömningar och hårda krav på barnen. Du låter exempelvis inte toppa varken orienteringslag med enbart yngre barn eller fotbollslag numera, utan försöker få alla att vara med. Det samma borde gälla i skolans värld, åtminstone fram tills det är dags för sista året i grundskolan och betygen behöver användas för att söka vidare.
    Resultatet annars är tydligt från idrottsvärlden, ungdomar slutar med sina idrotter i förtid och som du säkert vet så spelar puberteten stor roll för de idrottsliga prestationerna, så vilka blir bra som vuxna vet man inte innan dess. Varför slå ut potentiella stjärnor redan som barn då? Vilket självfallet gäller skolan också där vi alla mognar olika fort.

    SvaraRadera